Seime – G. Nausėdos siūlymas griežčiau bausti už e. cigarečių pardavimą nepilnamečiams

Prekybininkus siūloma griežčiau bausti už elektroninių cigarečių pardavimą nepilnamečiams – prezidentas Gitanas Nausėda siūlo griežtinti įmonių atsakomybę nustatant dukart ar didesnes sankcijas už tokių cigarečių, o kai kuriais atvejais ir visų tabako gaminių prekybos taisyklių pažeidimus.

Šalies vadovo patarėjas Darius Urbonas sako, kad taip norima mažinti elektroninių cigarečių paplitimą tarp nepilnamečių.

Jo teigimu, jau kurį laiką bandoma spręsti problemą dėl didelio rūkalų prieinamumo nepilnamečiams, tačiau e. cigarečių paplitimas tarp jų nemažėja.

„Įvairūs tyrimai ir statistiniai duomenys rodo, kad neigiama tendencija išlieka ir problema neslopsta“, – šią savaitę Seime pristatydamas pataisas teigė D. Urbonas. 

Pasak jo, Lietuva gerokai viršija Europos mokyklų alkoholio ir narkotikų vartojimo tyrime dalyvaujančių šalių vidurkį pagal įvairius rodiklius.

„Naujųjų psichoaktyviųjų medžiagų rodiklis Lietuvoje siekia 7 proc., vidurkis tyrime dalyvavusių šalių – 4 proc.  Rūkiusių elektronines cigaretes Lietuvos rodiklis – 65 proc., tuo tarpu šalių vidurkis yra 40 proc. Mokinių, kurie būdami 13 metų ir jaunesni, surūkė pirmąją cigaretę, Lietuvos rodiklis – 33 proc., o tyrimo šalių – 18 proc., ir pirmąją elektroninę cigaretę – 19,5 proc., kai tuo tarpu vidurkis yra 11 proc.“, – teigė prezidento patarėjas.  

D. Urbono duomenimis, pernai nustatyti 178 atvejai, kai nepilnamečiams buvo perduoti tabako gaminiai.

Prieš penkerius metus tokių atvejų būta 71.

„85 proc. atvejų sudarė elektroninės cigaretės. Kartais išaugo skaičius, kai nepilnamečiai dalyvauja pažeidimuose, ir tokių skaičių nuo 2019 metų nuo 18 atvejų išaugo iki 85. Taigi, ne vienas skaičius rodo aiškiai augančią tendenciją ne kartais, o kai kuriais atvejais – net dešimtimis“, – aiškino jis.

D. Urbono teigimu, prokuratūra yra atkreipusi dėmesį, kad elektroninės cigaretės kartais rūkomos ne kaip tabako gaminiai, tačiau ir kaip narkotinės medžiagos, įpilamos į cigarečių skystį.

A. Nausėdos patarėjo teigimu, pataisomis siekiama diferencijuoti įmonių ir fizinių atsakomybę už elektroninių cigarečių prekybos pažeidimus, ypač tada, kai jos parduodamos nepilnamečiams. Siūlomos baudos siektų 4- 6 tūkst. eurų. Dabar jos neviršija 3 tūkst. eurų.

Už pakartotinį pažeidimą baudos augtų iki 6-10 tūkst. eurų, o taip pat būtų panaikinamos pardavėjo visų turimų licencijų verstis mažmenine prekyba galiojimas, o vėliau jis jų negalėtų gauti.

„Dauguma atvejų licencijos atėmimas dabar netaikomas, štai tuo įmonės piktnaudžiauja (...). O kai licencija naikinama, tai tik prekybos vietai, kur padarytas pažeidimas. Visose kitose vietose ta įmonė toliau gali veikti “, – teigė D. Urbonas. 

Tuo metu Laisvės frakcijos narė Morgana Danielė piktinosi, kad griežtinama atsakomybė už elektroninių cigarečių pardavimą nepilnamečiams, tačiau baudos už paprastų cigarečių pardavimą nedidinamos. 

„Už pirkimą ir perdavimą „Marlboro“ raudono pakelio būtų 200 eurų bauda, o už elektroninės cigaretės – jau 300 eurų. Jeigu „Marlboro“ raudonas pakelis paauglio kišenėje, tai įspėjimas, o jeigu elektroninė cigaretė, tai jau tuomet iškart bauda“, – lygino M. Danielė.  

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovė Laima Nagienė mano, kad verslas ras landų ir jam atėmus licenciją registruos naują įmonę.

Laisvės frakcijos narė Ieva Pakarklytė pasigedo didesnių baudų už kaitinamojo tabako prekybos pažeidimus. Pasak jos, šie rūkalai Lietuvoje yra vieni populiariausių.   

Seimas šią savaitę priėmė svarstyti šalies vadovo inicijuotas Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

i

i portretas
Kaip pasielgtų A&G , jei prieitų ,,berniukas'' ir paprašytų dėdės jam nupirkti e. cigaretę ? Nupirktų ar kviestų vaikų teises , pareigūnus ? Štai kur klausimas! :)

Lauris.R

Lauris.R portretas
Jau seniai reikėjo baudas dėti už e.cigaretes pardavimą nepilnamecems

Generolas

Generolas portretas
praporsciko dusia... Kokius taiklius epitetus dabartinei kvailybei turejo kadaise rusai!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių