Stambulo konvencijos ratifikavimui dalis partijų paramos nežada: nepritaria ir socialdemokratai

Dalis į Seimą kandidatuojančių politinių jėgų nepritartų Stambulo konvencijos ratifikavimui.

ELTA kandidatų į Seimą debatų metu dalies politinių jėgų atstovų pasiteirauta, ar jie pritaria aštrias diskusijas viešojoje erdvėje keliančios Stambulo konvencijos ratifikavimui.

Tiek Nacionalinio susivienijimo kandidatų sąrašo lyderis Vytautas Sinica, tiek Tautos ir teisingumo sąjungą (centristų, tautininkų) į rinkimus vedantis Artūras Orlauskas šios tarptautinio dokumento ratifikavimui nepritartų.

Stambulo konvencijai nepritaria ir socialdemokratas Gintautas Paluckas. Tiesa, Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) dar 2018 m., vadovaujant G. Paluckui, skelbėsi pritarianti konvencijai ir ragino partijos narius imtis priemonių, jog dokumento ratifikavimas būtų paspartintas. 2020 m. LSDP rinkimų programoje taip pat buvo įtraukusi Stambulo konvencijos ratifikavimą, šių metų programoje pastarojo tikslo neliko.

Tuo metu ELTA debatuose dalyvavusi ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) sąrašą į Seimą vedanti premjerė Ingrida Šimonytė laikėsi priešingos pozicijos, nei oponentai.

„Pritariau šitos (kadencijos metu – ELTA), pritarsiu ir kitos“, – sakė ji, atsakydama, ar pritartų Stambulo konvencijos ratifikavimui.

ELTA primena, kad Konstitucinis Teismas (KT) kovą nutarė, kad Stambulo konvencija neprieštarauja Konstitucijai.

Į KT su prašymu įvertinti Stambulo konvencijos atitiktį Konstitucijai praėjusiais metais kreipėsi Seimas.

KT, vertindamas Stambulo konvencijos nuostatas, pabrėžė, kad dokumentą ratifikavusios šalys įsipareigoja apsaugoti asmenį nuo smurto, nepaisant asmens lyties, asmeniui priskiriamų stereotipinių tam tikrai lyčiai visuomenės dalies nuomone būdingų vaidmenų, elgsenos, veiklos, bruožų, lytinės tapatybės.

Teismas byloje dėl Stambulo konvencijos atitikties Konstitucijai nurodė, kad minimu dokumentu nėra siekiama keisti konstitucinės šeimos sampratos.

Europos Tarybos konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo priimta 2011 m. Lietuvą šį dokumentą pasirašė 2013 m. birželį, tačiau iki šiol Seimas konvencijos nėra ratifikavęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stambulas pats ismete

Stambulas pats ismete portretas
O čia tiek myzciojanciu dėl tos konvencijos.Yra galiojantys įstatymai prieš visoki smurtą ir puikiai veikia. Bobos pačios tegul mažiau geria ir mažiau smurtauja.Tai bus visiems lengviau gyventi

roma

roma portretas
o tai lt moteru vergyste? zyrgasnuki per prievarta laiko seime?

Tai

Tai portretas
balsuosime už nepritarusius! Nenorime, kad mūsų vaikams būtų brukama per išangę santykiaujančių reklama ir prieš tradicinę šeimą ( iš kurios normaliu būdu gimsta vaikai - Lietuvos piliečiai) kovojančios nežinanćios savo lyties žmogos vadintųsi šeima.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių