V. Ušackas: J. Bidenas buvo „išprievartautas“ pasakyti tą žodį

JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį pareiškė, kad nesieks perrinkimo lapkritį vyksiančiuose rinkimuose. Ar buvo galima tikėtis tokio J. Bideno sprendimo, plačiau pakomentavo diplomatas Vygaudas Ušackas.

– Spaudimas buvo daromas visais lygiais ir iš tikrųjų jis jau buvo išprievartautas pasakyti tą žodį. Manau, kad demokratams toks pavėluotas sprendimas nėra į naudą. Dabar labai priklausys, kaip greitai Kamala Harris įsisuks į naują vaidmenį. Dalyvauti aršioje konkurencinėje kovoje su Donaldu Trumpu bet kuriam kandidatui nebus lengva.

– Ar sutiktumėte su tuo, kad tokio radikalaus pokyčio, tokiu įtemptu Amerikai metu, nebuvo jau seniai?  

– Sutikčiau. D. Trumpas jau ir taip pirmavo apklausose, kurios rodo, kad jeigu dabar būtų rinkimai, tai jis surinktų reikiamą rinkėjų skaičių. J. Bidenas uždelsė priimant sprendimą ir, matyt, noras, kad jis neišeitų iš kovos ringo buvo jo artimiausių šeimos narių tarpe, bet tai smarkiai pakenkė demokratams. Vėlgi, reikia pripažinti, kad bendraujant su demokratais ir amerikiečiais K. Harris neturi iki šiol įgytų lyderystės savybių.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Jeigu ji buvo parengta kaip viceprezidentė juodaodė pritraukti daugiau balsų, jai nebus lengva likusiuose mėnesiuose išsukti save kaip stiprią kandidatę. Aišku, jie bandys pozicionuoti ją kaip buvusią prokurorę, D. Trumpui paišyti nusikaltimus, nusižengimus ir bylas. Bet, kaip matome, Amerikos visuomenei bylos ir kaltinimai nelimpa. Jis yra matomas kaip gelbėtojas arba kaip nuskriaustasis, o dabar, ypač po pasikėsinimo, susilaukė daug paguodos ir atjautos.

– Demokratai skaičiuoja, kad norint laimėti kelią į prezidento postą, jiems ypač reikalinga dviejų grupių – moterų ir tamsiaodžių – parama. Ar K. Harris gali būti tas žmogus, kuris atlieps tos visuomenės dalies lūkesčius, baimes ir problemas? 

– Viena vertus, toks scenarijus yra galimas, kad per tuos kelis mėnesius ji atsivers, sužavės ir užkrės savo ambicija ir savo vizija, ko iki šiol nepadarė. Kiek darbų jai buvo patikėta, tai rezultatai nebuvo sėkmingi. Bet vėlgi, kiekvienas turi antrą galimybę.

– Jūs ne kartą sakėte, kad Europa turėtų ruoštis D. Trumpo prezidentavimui ir turbūt tai nebūtų taip blogai? 

– Reikia suprasti, kad D. Trumpas yra žmogus, kuris mėgsta ir nori keisti žaidimo taisykles tiek Amerikos viduje, tiek tarptautiniuose vandenyse. Prisiminus pirmąją jo kadenciją, jis pagrasino išstoti iš NATO, jeigu europiečiai nemokės ir neskirs didesnio biudžeto gynybai. Jo kaltinimai ir raginimai atsipirko ir dabar jau du trečdaliai NATO narių investuoja.

Amerikos visuomenei bylos ir kaltinimai nelimpa.

Manau, kad Europai reikia pripažinti, kad JAV dėmesys ir prioritetas jau nuslinko į Kiniją ir Ramųjį vandenyną. Jie formuoja naują karinį aljansą su Australija, Pietų Korėja, Japonija, kad sutvardytų, o galimai net ir ruoštųsi naujam tiek kibernetiniam, tiek galbūt ir konvenciniam karui su Kinija, kur Europos Sąjunga neturi gebėjimo prisidėti ir padėti. Todėl Europai reikia skubiai susigriebti ir ruošti savo sandorį su D. Trumpu, kad išlaikytų JAV buvimą Europoje tiek laiko, kiek užtruks europiečių karinės industrijos ir karinių pajėgumų sukūrimas.

– Ar nerimaujate, kad D. Trumpas gali sutriuškinti Ukrainą per dieną, priversdamas ją derėtis? 

– Kol kas niekas tiksliai nežino, koks bus. D. Trumpo taikos planas. Bendraujant su jo artimaisiais patarėjais, su fondo atstovais, kai kuriais senatoriais, man susidaro įspūdis, kad taip, jis jau yra pasakęs, kad per 24 val. tarp išrinkimo ir inauguracijos jis susodins Vladimirą Putiną ir Volodymyrą Zelenskį taikos planui. Taip, mes girdime, kad jis yra pasiruošęs prekiauti Ukrainos teritorija. Taip, girdžiu, kad jis yra pasiruošęs pažadėti V. Putinui, kad Ukraina neįstos į NATO ir tai, kad jo ego nusipelnę laimėti Nobelio taikos premija.

Kaip visa tai bus realizuojama tame susitikime su Kremliumi, kur jis numato ir galbūt jau paslapčia ruošia, laikas parodys. Mano asmeninė nuomonė, būtina ruošti sandoriui su D. Trumpu, kad Ukraina nebūtų parduota teritorine prasme, kad nebūtų pažadėta, jog NATO nesiplės į Ukrainą, kad JAV buvimas Europoje išliktų kiek galima ilgiau, tame tarpe įgyvendinant būsimą taikos susitarimą dėl Ukrainos, kur JAV kariniai ir diplomatiniai gebėjimai, kurių negalima nurašyti, o priešingai būtina įvertinti, bus be galo svarbūs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Emigr.

Emigr. portretas
Jeigu Lietuvoje žmogus sulaukęs pensijos skaitomas pilnaverčių,tai šitas jūsų Bidenas ,bidonas dar senesnis.Sunku buvo žiūrėti į jį ,kraujo apytaka sutrikusi,jo eisena nestabili dėl to.O ir smegenys negauna kraujo kiek joms reikia, taip pat veikia nestabiliai.Nereikia smerkti žmogus dėl senatvės ,bet kiekvienas žmogus turi žinoti, ką jis gali ,ko ne.Tegul ilsisi ir gyvena , džiaugesi gyvenimų ,kol gali.O maišytis kur nereikia nepatartina,daro gėda Amerikai ,atrodo ,kad joje nėra tinkamų žmonių kurie gali būti tinkamų prezidentu.

Bled

Bled portretas
Už ka gitanai alga moket šūdo gabalas debilas kokiu reta

Gitana

Gitana portretas
Yra debilas jis leidžia vagims klestėt
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių