Atlyginimų skirtumas: nelygybė prasideda nuo darbo skelbimo

Europos Sąjungoje (ES) skirtumas tarp vyrų ir moterų atlyginimų yra 15 proc., Lietuvoje šis skaičius šiek tiek mažesnis – 13 proc. Ekspertai sako, kad nelygybė darbo rinkoje gali prasidėti net nuo darbo skelbimo.

Europos Sąjungoje (ES) skirtumas tarp vyrų ir moterų atlyginimų yra 15 proc., Lietuvoje šis skaičius šiek tiek mažesnis – 13 proc. Ekspertai sako, kad nelygybė darbo rinkoje gali prasidėti net nuo darbo skelbimo.

„Nėra pasaulyje tokios šalies, kur moterys uždirbtų daugiau arba vienodai kaip vyrai. Jos uždirba mažiau arba daug mažiau, o kai kuriose šalyse net kovoja už teisę dirbti. Šiuo požiūriu Lietuva yra stipri vidutiniokė. Labai dažnai ta nelygybė jau prasideda nuo darbo skelbimo. Žmogus nepriimtas į darbą, o jau ieškoma tam tikros lyties, tam tikro amžiaus žmonių. Atsimenu tokį skelbimą: ieško personalo skyriaus vadovo, skliausteliuose – vyro. Jei kam neaišku, vadovas turi būti vyras“, – pasakoja Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovas Valdas Dambrava.

„Mes gyvename tokioje visuomenėje, kurioje egzistuoja įsitikinimas, kad šeimos maitintojas yra vyras, o moters atnešami pinigai yra priedas prie biudžeto. Moteris nėra vertinama kaip šeimos maitintoja“, – teigia Lygių galimybių plėtros centro ekspertė Margarita Jankauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gggg

gggg portretas
Ar bobos nėra priimamos programuotojomis? Juk išskėstomis rankomis laukia, IT specialistų trūksta, eikit, dirbkit ir užsidirbkit! Bet neina bobos, kur reikia algą užsidirbti galva, ten jų mažai.

ww

ww portretas
Mda. Nereikia cia aiskinti,kad moterys neina dirbti i statybas,nes darbas labai sudetingas. Dirbdavo moterys ir tinkuotojomis ir dazytojos,ir kt.darbus atlikdavo statybose. Laikai keiciasi ir atsiranda kt.reikalingu specialybiu,kurios labiau tinkamos moterims,o ne tampyti kibirus skiedinio. Ir jos tikrai labai daug mokosi. Ar mazai vyru,kurie neturi specialybes ir yra nemoksos,nes kaip jus sakote - nesimoko. Ne visi turi gabumu mokslams,bet ir specialybe isigyti galima profesine,tiek vyrams,tiek moterims.Jusu paklausius,tai tik vyrai kazka sugeba,o kiek moteru dirba vadovaujanti darba arba sukurusios savo versla? Jusu nusistatymas pries moteris bado akis.

kokas

kokas portretas
lengviausiai tai yra pistis už babkes...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių