Dėl audros be elektros vis dar gyvenantis buvęs ministras L. Kukuraitis: 72 valandų pratybos

  • Teksto dydis:

Po pirmadienį praėjusios audros Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) duomenimis, trečiadienio rytą be elektros tebėra apie 60 tūkst. vartotojų Lietuvoje. Vienas jų – buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras, Seimo narys Linas Kukuraitis.

L. Kukuraitis savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo įspūdžiais, kaip sekasi tris dienas gyventi be elektros.

„Po audros kartu su šimtais trūkstančių gyventojų jau dvi paros be elektros. Name, kuriame vanduo, tualetai ir viskas priklauso nuo jos. Kaip ir daugeliui – be elektros dar labai stringa skambučių ir interneto ryšys.

Šįkart šešiese – mudu su trimis vaikais ir mano mama.

Kas veikia?

– 20 litrų geriamo vandens bidonas. Džiaugiuosi, kad beveik išvakarėse atnaujinau vandenį ir turime patį šviežiausią. Per dieną išnaudojome apie aštuonis litrus, tai 2,5 paros turime.

– Sausas, nuo šaldytuvo ir viryklės nepriklausomas maistas: sumuštiniai, konservai, konservuotos daržovės, netgi sausi pusryčiai, kai reikia suvartoti pieną, kad tas šylančiame šaldytuve nesugestų. Šito pas mus visada yra, tai kai bus diena „X“ drąsiai galime dalintis.

Man tai labai malonus atradimas – vaikų baseinas, kaip rezervuaras būtinajam vandeniui.

– Pilni (jei pilni) „power-bankai“ ir nešiojamų kompiuterių akumuliatoriai. Šįkart jie buvo apytuščiai ir teko graužtis nagus, kai paskutinis užgeso taip ir nepakrovęs mobilaus telefono. Tada, kaip ir daugelį, gelbsti krovimas mašinoje. Nuo šiol viskas bus pakrauta pilnai!

– Turistinė dujinė viryklė. Retai ją naudojame žygiuose, paprastai laužus kuriame, bet namuose tokiais atvejais pilnai gelbėja. Kaip gerai yra itališka kava, kai atrodo, kad kartu su elektra esi viską praradęs! 

– Man tai labai malonus atradimas – vaikų baseinas, kaip rezervuaras būtinajam vandeniui. Visiškai atsitiktinai buvome išleidę chloruotą vandenį ir audros lietus pripildė to, ko kaip tik reikia tualetams, indų plovimui ir kt. Tad vandens turime pakankamai nusiprausimui, tualetams nupilti ir indams išplauti.

–Turistiniai įgūdžiai – dviejų indų sistema, kaip išplauti bet kokio užterštumo indus. Džiugu, kad vaikai tą yra išmokę jau prie ežerų ir gali tvarkytis patys.

– Kasdieninių darbų dirbimas. Namų, išlaužytų šakų tvarkymas, žolės pjovimas atstato bet kokią vidinę būklę ir grąžina galios poziciją. 

Kas neveikia?

– Viską galima iškentėti. Tik ne visam žiemos sezonui skirtų šaldytų uogų varvėjimą. Kadangi patys daug ruošiamės žiemai, tai šaldiklių atšilimas yra pats skaudžiausias. Varvėti jie pradėjo jau antrosios dienos pradžioje ir man akivaizdu, kad be elektros generatoriaus čia niekaip. Dabar jie Vilniaus mieste deficitas, tad kentėjome kartu su varvančiais.

– Nerimas. Nerimas labai greitai persiduoda vieni kitiems ir apnuodija aplinką. Vaikai lengviau ir pozityviau išlaiko nuotaiką, tikėtina dėl to, kad nesufantazuoja visų galimų neigiamų scenarijų. Tuo tarpu suaugusiems reikia būti labai reflektyviems ir drausmingiems, kad vieni kitų į negatyvą nenutemptų.

Viską galima iškentėti. Tik ne visam žiemos sezonui skirtų šaldytų uogų varvėjimą.

Keletas bendrųjų pastabų:

– Šios pratybos, kai Vilniaus miestas pilnas elektros ir, skirtingai nei kaimyninės, miesto parduotuvės dirba, yra kur kas lengvesnės negu situacija, jeigu ir miestas būtų išjungtas.

– Nelygybė, kai vieni visai šalia skundžiasi, kad jiems TV3 ne taip transliuoja mūsų sportininkų pasirodymus, o kiti kovoja su fiziniu ir psichologiniu išgyvenimu, kas valandą vis didėja, nes pastariesiems vis labiau senka ir fiziniai, ir psichologiniai resursai. Kaip svarbu, kad turtingoji (šiuo atveju elektra) visuomenės dalis bent akies žvilgsnį užmestų į giminaičius ir pažįstamus, kurie atsidūrę bėdoje.

Reikia vandens, elektros (power-bankai, akumuliatoriai, generatoriai), dujų balionų, maisto bei pagalbos prižiūrint (ar kuriam laikui perimant) vaikus ar priežiūros reikalingus asmenis.

Jeigu pas ką guli nenaudojamas elektros generatorius, tai būtinai jau dabar suraskite, kam jį atiduoti!

Pasidairykim aplinkui ir pajudėkim!“ , – teigė jis.

 

 

LNK.lt primena, kad ESO praneša, jog daliai gyventojų elektros tiekimas trečiadienį nebus atstatytas.

ESO vadovas patvirtino, vartotojams, kuriems elektros tiekimas nebuvo atkurtas laiku, bus išmokėtos kompensacijos. Anot jo, asmenys, kuriems priklauso kompensacijos, apie tai bus informuoti per 45 dienas.

Taip pat žiūrėkite: Po audros Vilniaus r. – ekstremali padėtis:

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

svarbu kad vandens ir paesti turetu

svarbu kad  vandens ir paesti turetu portretas
vis dar gyvenantis linas kukuraitis prisitaike gyventi ir be elektros
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių