Dėl klaidos keičiasi dalies brandos egzaminų rezultatai: ministrė tai vadina nedovanotinu aplaidumu

  • Teksto dydis:

Dėl egzaminų rezultatus skaitmenizuojančios įmonės klaidos skaičiuojant valstybinių brandos egzaminų rezultatus, nežymiai keičiasi apie 5 proc. abiturientų darbų galutiniai rezultatai, ketvirtadienį paskelbė Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA).

Anot agentūros, keičiasi pagrindinės sesijos užsienio kalbų (anglų, vokiečių, rusų), biologijos, fizikos, geografijos ir pakartotinės sesijos valstybinių brandos egzaminų rezultatai.

„Nuoširdžiai atsiprašau abiturientų, jų tėvų bei švietimo bendruomenės už paslaugų tiekėjo klaidą skaitmeninant rezultatus. Būtina paminėti, jog įmonės atstovai prisiima atsakomybę už paslaugų kokybę. Šiuo metu vertiname galimybę kreiptis į teismą dėl tiekėjo padarytos klaidos ir žalos“, – pranešime cituojamas laikinasis NŠA direktorius Aidas Aldakauskas.

Įmonė agentūrą informavo, kad į galutinio egzamino rezultato skaičiavimo algoritmą dėl techninės klaidos nebuvo įtraukti atsakymo lape mokinio pasirinktų atsakymų į uždarojo pobūdžio klausimus pataisymai.

Dėl šios priežasties 2832 abiturientų darbų galutinis įvertinimas kinta į didesnę pusę, vidutiniškai apie 1,4 balo iš 100, ir 1044 – į mažesnę, pokyčio vidurkis – 1,3 balo iš 100.

NŠA teigimu, visa atnaujinta informacija jau yra pasiekusi LAMA BPO, todėl stojimo į aukštąsias mokyklas procesas nesutrikdytas.

Nors pakitimai yra nedideli, situaciją vertinu kaip nedovanotiną aplaidumą.

„Taip pat informavome visas minėtų abiturientų mokyklas, kokių veiksmų jie turėtų imtis, kad mokinius pasiektų atnaujinti brandos atestatai. Rezultatų viešinimo sistemoje mokiniai, kurie gaus informaciją iš mokyklos apie pasikeitusį egzamino įvertinimą, taip pat matys atnaujintą rezultatą“, – sakė A. Aldakauskas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sako reikalausianti tiek įmonės, tiek NŠA atsakomybės.

„Nors pakitimai yra nedideli, situaciją vertinu kaip nedovanotiną aplaidumą“, – ministerijos pranešime cituojama ministrė.

Pasak jos, dėl įmonės padarytos techninės klaidos svarstoma kreiptis į teismą.

„Bendrai situaciją vertinu kaip ydingą. Pasikartojančios klaidos egzaminų rengimo ir vykdymo sistemoje yra netoleruotinos, todėl reikalausiu ne tik įmonės, bet ir atsakingų asmenų Nacionalinėje švietimo agentūroje atsakomybės“, – tvirtino ministrė.

Pasak R. Morkūnaitės-Mikulėnienės, kad tokios klaidos nesikartotų ateityje, ministerija inicijuos auditą būsimiems paslaugų tiekėjams, nuo kitų metų testai bus pildomi elektroniniu būdu, taip pat bus inicijuojama, kad testo dalies rezultatai būtų atviri ir moksleivis galėtų juos pasitikrinti.

Brandos atestatui gauti reikėjo išlaikyti du brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros (mokyklinį arba valstybinį) ir dar vieną pasirinkto dalyko brandos egzaminą ar parengti brandos darbą.

Iš viso kandidatai galėjo rinktis ir laikyti ne daugiau kaip septynis brandos egzaminus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaiku ...

Klaiku ... portretas
LiberkonserVatų " kompetencija " . Ir vėl nieko tokio , atsiprašau ir tiek ?

absurdas

absurdas portretas
Kokie asilai dirba ! Visur vien klaidos,lepsusai.Keičia,maišo ,jaukia.Visokios idijotiškos agentūros-kam jų prikurta?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių