Dvyliktokai: didžiausias baubas šiemet – ne matematikos egzaminas

  • Teksto dydis:

Šįkart abiturientai tikina, kad buvo lengva ir tikisi puikių rezultatų. Prieš matematikos egzaminą dvyliktokai pusiau juokais kalbėjo apie 90-uką iš valstybinio egzamino, o jau po trijų valandų užduočių sprendimo apibendrino egzaminą.

„Sakyčiau, kad daug lengvesnis nei praeitų metų. Aš išsprendžiau kelių praeitų metų ir viską supratau, galima sakyt. Tokio sunkumo kaip ir nebuvo, net sugebėjau valanda anksčiau išeiti“, – sakė abiturientas po egzamino.

„Vidutiniškai, nebuvo pats sunkiausias, bet ir nebuvo pats lengviausias“, – kalbėjo kitas abiturientas.

„Labai sunku man buvo, bet tikriausiai dėl to, kad aš B lygį mokiausi ir buvo daug A lygio užduočių. Nežinau, tikiuosi, kad kitiems geriau sekėsi“, – dalijosi įžvalgomis dvyliktokė.

„Nebuvo kažko labai netikėto“, – teigė kita dvyliktokė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Sąlygos – suprantamos. Bent jau man patiko formuluotės, nebuvo sunkūs uždaviniai ir galima buvo daug iš formulyno paimti“, – džiaugėsi lengvais uždaviniais abiturientė.

„Labai bijojau, bet užduotys gal labiau pradžiugino“, – džiaugėsi kita abiturientė.

Per penkerius metus matematika tiek pozityvo nesukeldavo. Kreivė šokinėjo maždaug nuo penkiolikos procentų iki daugiau nei trisdešimt procentų. Statistika verčia spėlioti – galbūt šiemet neišlaikiusių skaičiai vėl bus dideli? Bent jau sostinės Gabijos gimnazijos moksleiviai žada, kad šiais metais rezultatai bus puikūs kaip niekad.

„Iki šimto dar reiks padvejot, bet išlaikyta tai bus“, – tikino dvyliktokas.

„Neatrodo, kad labai sunkus, viskas išsisprendė. Tikiuosi 100-uko“, – užmojais dalijosi kitas.

„Ne 100, bet gal 80-imt. Kažkas į tą pusę“, – sakė dar vienas abiturientas.

Matematikai tikina, kad anksčiau laiko pergalės švęsti neverta. Esą egzaminas tikrai nebuvo toks lengvas kaip atrodė iš pirmo žvilgsnio.

„Tiems, kurie laukia aukštesnių rezultatų, perfekcionistams – gal ir neramu. Stresas padaro savo. Jau buvo tokių žioplumo klaidų. Deja“, – kalbėjo Vilniaus V. Sirokomlės gimnazijos matematikos mokytoja Teresa Michnevič.

Tiesa, kol kas matematikos mokytojai spėlioja, kad vidutinis matematikos egzamino balas kaip ir kasmet svyruos ties išlaikymo riba. Ir galbūt bus kiek didesnis nei dvidešimt. Švietimo agentūros paskirta mokytoja negaili egzaminui pagyrų.

„Pats geriausias egzaminas, pats konkrečiausias, tiksliausias ir aiškiausias tikriausiai“, – kalbėjo Vilniaus Žirmūnų gimnazijos matematikos mokytoja Dalia Žilaitienė.

Kai kurie mokiniai spėlioja – galbūt palengvinti užduotis paskatino šiais metais įsigalioję pokyčiai, kad visi norintys įstoti į universitetą ar kolegiją, – tiek į valstybės finansuojamą, tiek į valstybės nefinansuojamą vietą, turės išlaikyti ne tik lietuvių, bet ir matematikos brandos egzaminą.

„Manau, kad tiek švietimo ministerija, tiek universitetai suprato, kad nepriėmė protingo sprendimo padarydami matematiką privalomu egzaminu. Palyginus su statistikomis, metai iš metų. Šiais metais jis tikrai nebuvo toks sunkus. Dešimt taškų žmogui, kuris nemoka matematikos – įmanoma surinkt“, – savo mintimis dalijosi dvyliktokė.

Nacionalinė švietimo agentūra tikslina, kad jokių specialių palengvinimų nebuvo. Esą užduotys – panašaus sunkumo kaip ir kasmet. Matematikai tikina, kad kartelės žeminti, kol kas net neverta. Tai esą – spyris mokytis labiau.

„Galbūt reikėjo kai kuriems mokytis anksčiau nei dvyliktoje klasėje“, – tikino T. Michnevič.

Abiturientai kone vienbalsiai tvirtina, kad šių metų didžiausiu baubu nelauktai tapo ne matematikos, o lietuvių ir anglų egzaminai.

„Visi ėjom su pasitikėjimu ir kad gausim 100-ukus, o į matematiką ėjom su didžiausia baime, kad tik surinktume minimumą. Kas nesupranta ir nemoka. O išėjom su didesniu pasitikėjimu nei po anglų egzamino“, – pasakojo abiturientė.

„Nesu iš raštingų, bet vis tiek manau išlaikysiu, nėra čia ko baimintis“, – teigė dvyliktokas.

Paklausus, kas baisiau – lietuvių ar matematika, trys abiturientai vienareikšmiškai sakė, kad lietuvių. „Temos buvo įdomesnės“, – tikslino vienas iš trijų abiturientų.

Nacionalinės švietimo agentūros duomenimis, šiemet matematikos valstybinį brandos egzaminą laikyti pasirinko daugiau nei 16,5 tūkst. dvyliktokų. Maždaug pusantro šimto daugiau nei pernai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

GEOGRAFIJA

GEOGRAFIJA portretas
KIENO KRYMAS?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių