ESO vadovas: elektros tinklai nusidėvėję „tik popieriuose“

Antrą savaitę po audros, kol nepavyko atkurti elektros, premjerė išsikvietė ministrus ir energetikus pasiaiškinti, ko imsis. ESO siūlo artimiausius keturis metus platinti elektros linijų proskynas ir savo lėšomis finansuoti medžių genėjimą savivaldybėse. Tačiau tiek opozicija, tiek ekspertai ragina „už medžių nesislapstyti“ – kaltina, kad šalies elektros infrastruktūra nudėvėta. Tačiau tiek ESO vadovas, tiek reguliuotojas teisinasi, kad tinklai nusidėvėję „tik popieriuose“.

Vienas po kito į Vyriausybę žingsniavo ministrai, ESO vadovas su palyda, energetikos reguliavimo tarybos pirmininkas, „Igničio“ vadovas. Visi – atsakingi už savaitę trunkančią sumaištį po siautėjančios audros.

Paskutiniesiems elektrą žadėta pajungti tik antradienį. O Šiaulių ir Šakių savivaldybės tik antradienį sugalvojo pasiskelbti ekstremalią situaciją.

Premjerė išsikvietė pasiaiškinti, ko bus imamasi, kad tokios absurdiškos situacijos nesikartotų.

„Nuostoliai, kurie patiriami po audros, jie tikrai niekur nesulyginami su ta žala, kuri patiriama išvalant trasas“, – tikino ESO vadovas Renaldas Radvila.

ESO vadovas pas premjerę atsinešė siūlymą platinti miškuose esančias elektros linijų proskynas nuo dabartinių trijų iki dešimties metrų.

Tai padaryti būtų galima per ketverius metus. Taip pat siūlosi savo lėšomis finansuoti medžių genėjimą savivaldybių gyvenvietėse, tam prašo supaprastinti tvarką.

Nemažai tų linijų yra pasenusių. Mes dar turėtume galvoti, kaip ir kur ESO investuoja.

„Prieš tris metus, kai vyko didelė šlapdriba, buvo sniego iki bambos, tai visi iš esmės parametrai buvo atlaisvinti tam, kad elektrikai galėtų atsilaisvinti savo tinklų apsaugos zonas“, – teigė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Tiesa, nežinia, kaip ESO kirs medžius, nes iki šiol aiškinta, kad to daryti nebuvo galima, nes ribojimai numatyti įstatyme.

„Modernizuoti transformatoriai turi papildomas apsaugas, turi tam tikrus saugiklius, automatiką, kuri leidžia apsaugoti nuo tokių dalykų, taip kad čia tikrai nereikia slėptis už medžių“, – sakė Seimo narys Gintautas Paluckas.

Opozicija aiškina, kad tokių audros pasekmių nebūtų, jei elektros infrastruktūra Lietuvoje būtų tinkamai prižiūrima.

„Prieš porą metų, žmonės pamena, buvo didysis snygis. Tūkstančiai žmonių taip pat buvo be elektros žiemą, ESO pristatė Ekonomikos komitetui situaciją. Ten buvo minėti tikrai įspūdingi skaičiai – blogąja prasme. skirstymo tinklo susidėvėjimas siekė net 57 proc.“, – kalbėjo G. Paluckas.

Tam pritaria ir ekspertai.

„Nemažai tų linijų yra pasenusių. Mes dar turėtume galvoti, kaip ir kur ESO investuoja“, – ragino energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas.

Pernai spalį Valstybės kontrolė pažymėjo, kad nusidėvėję daugiau kaip 40 proc. infrastruktūros tinklų.

Pats ESO vadovas tada teigė, kad į juos investuoti reikėtų beveik 1,5 mlrd. eurų.

Dabar jau aiškina, kad su infrastruktūra viskas gerai. Nusidėvėjimas – tik popieriuje.

Tą patį kartoja ir reguliuotojas.

„Labai paprastą pavyzdį pasakysiu, kiekvienas turime automobilį. Pagal finansinius apskaitos standartus automobilis tarnauja šešis metus. Tai jus man pasakykit, po šešių metų galim eksploatuoti automobilį, ar negalima?“ – retoriškai klausė Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininkas Renatas Pocius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Pirmadienį prezidentas paragino į tinklus investuoti daugiau.

„Investicijos į tinklus, į pažeidžiamas jų vietas ir tiktai tai gali būti tinkama išmokta pamoka iš šitos krizės“, – sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

„Tai mes tik galėtume eiti klausti VERT, ar jūs teisingai įvertinote? Galbūt galime daugiau investicijų įvertinti? Ir kada žiūri į visą sąrašą, virš 50 proc. investicijų eina prijungtiniems vartotojams“, – atkreipė dėmesį V. Jankauskas.

Čia mes turėtume turėt diskusiją, kiek vartotojas sutiktų daugiau mokėti dabar vietoj tų aštuonių centų, kuriuos moka už tinklų paslaugą?

Tačiau reguliuotojas aiškina, kad investicijų pakanka.

„Įranga per šią audrą nesutriko, tai reiškia – atramos nuo vėjo nelūžo, laidai netrūko. Visi sutrikimai yra dėl gamtos, tai reiškia, virto medžiai, krito šakos“, – tikino R. Radvila.

„Didysis įtarimas, jog tos papildomos investicijos nukeliavo gaminančių vartotojų prijungimui. Ten, kur buvo reikalingos papildomos galios, buvo keičiami transformatoriai, tam, kad gaminantys vartotojai galėtų jungtis į tinklą“, – kalbėjo G. Paluckas.

„Bet ta dalis, dėl kurios mes šiandien nukentėjom, tai yra esamų sistemų priežiūra, jų tvarkymas“, – teigė V. Jankauskas.

Ekspertai aiškina, jog norint didesnių investicijų, reikėtų ieškoti finansavimo šaltinių.

„Čia mes turėtume turėt diskusiją, kiek vartotojas sutiktų daugiau mokėti dabar vietoj tų aštuonių centų, kuriuos moka už tinklų paslaugą? Reguliuotojas turėtų tą įvertinti“, – siūlė energetikos ekspertas.

ESO dalis elektros tarife siekia keturis centus.

Tiesa, reguliuotojas ne per seniausiai pinigų srautą investicijoms ESO apribojo.

Mat šis nesugebėjo susirasti visų rangovų, kurie galėtų atlikti penkeriems metams numatytus darbus. Tąkart susidarė 160 mln. permoka, kuriuos ESO privalo grąžinti gyventojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juozas

Juozas portretas
"Protingiausias" yra Palucko teiginys- jei gera automatika ir transformatoriai, tai medžiai gali traukyti laidus, versti stulpus- elektra bus. Gal Šnobelio premijai siūlyti jį? iš tiesų tai proskynos turi būti tokios, kad virsdamas medis laidų neliestų. Jei to užtikrinti negalima dėl ypač vertingų medžių ar kitų sąlygų- kloti kabelius. Būtų įdomi statistika- kiek gedimų buvo dėl virtusių medžių ir kiek dėl tiesiog vėjo pažeistų linijų.

Onė

Onė  portretas
Šitiek iš mūsų vagia pinigų už elektrą,tai jau senai galėjo viską atnaujinti,deja,net negirdėti kad kažkiek skyrė tinklų atnaujinimui,eiliniusvagis gali tikėtis kažkada nubausti,o vyriausybinius vagis nieks nenubaus

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
reiktu pamatyti realius faktus kur buvo dingusi elektra ir to priežastis , kaip tai vyko dažnai ir kur , gali būti kad išaiškės eilinė vagystė - tie kas prižiūri teritorijas . Kažkaip manau gautusi naudingiau ir pigiau , viską parduoti ir patiesti kabelius po žeme , taip pat atitinkamas kiekis elektros gamybos statinių ir kaupiklių atitinkamose vietose kurie garantuotu elektros palaikymą , taip pat jau po truputi žmonės įsigyja savo elektros gamybos įrenginių ir ateityje jie bus ant tiek efektyvūs kad eso galės užsidaryti .
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių