Gimstamumo skatintojai vaikų užauginti nepadeda

Šalies valdžia prieš savivaldos ir artėjančius Seimo rinkimus suskato demonstruoti, kad rūpinasi gimstamumo didinimu ir šeimų, susilaukusių vaikų, gerove. Susigriebta, kad, siekiant užkirsti kelią galimam piktnaudžiavimui motinystės (tėvystės) pašalpomis, bus perlenkta lazda, ir pulta ją tiesinti.

Seimas atsisakė ankstesnių ketinimų objektyviau vertinti tėvais besiruošiančių tapti moterų ir vyrų indėlį mokant socialinio draudimo įmokas ir nuo kitų metų liepos 1 dienos motinystės (tėvystės) pašalpas skaičiuoti įvertinant 24 paskutinių kalendorinių mėnesių draudžiamąsias pajamas.

Nuspręsta, kad pakaks motinai ar tėvui turėti 12 mėnesių darbo stažą.

Motyvuojama, kad jaunas, didelio darbo stažo neturinčias moteris tai paskatins gimdyti, nes joms nereikės nerimauti, kad gimus kūdikiui neturės lėšų jo auginti.

Nuo kitų metų vidurio keisis tik motinystės (tėvystės) pašalpų mokėjimo tvarka. Tėvai turės pasirinkti, ar nori išmokas gauti iki vaikui sueis vieneri, ar iki sueis dveji metai.

Jeigu motina (tėvas) vaiką augins iki vienerių metų, galės gauti 100 procentų buvusio atlyginimo dydžio pašalpą, jei pageidaus auginti iki dvejų metų, pirmus metus gaus 70 procentų, antrus – 40 procentų buvusio atlyginimo dydžio pašalpą. Tiesa, pašalpa negalės būti didesnė kaip 4 tūkstančiai 680 litų.

Šiuo metu vaiko priežiūros atostogas paėmusiai motinai ar tėvui pirmais metais mokama 90 procentų, antrais – 75 procentai buvusio darbo užmokesčio dydžio pašalpa.

Įstatymų leidėjai skelbia padarę ir dar vieną gerą darbą būsimų tėvų labui. Nuo kitų metų sausio vaikus auginantieji galės gauti ir pašalpą, ir pajamų, jeigu dirbs pagal autorines sutartis.

Priimtos atitinkamos Ligos ir motinystės draudimo pataisos leis gauti motinystės (tėvystės) pašalpas, nors motina ar tėvas turės pajamų pagal autorines sutartis už darbą, atliktą iki pirmosios atitinkamų atostogų dienos (nėštumo ir gimdymo, tėvystės arba vaiko priežiūros).

Tėvai gaus dalį motinystės (nėštumo ir gimdymo atostogų metu) ar tėvystės (vyrams – iki sukankant vaikui vienam mėnesiui) pašalpos, kai jos gavimo laikotarpiu gaunamos draudžiamosios pajamos.

Dabar, jeigu tėvai gauna tokių pajamų, nesvarbu, koks jų dydis, motinystės (tėvystės) išmokų netenka.

Jeigu vaiką auginanti motina ar tėvas, kurie gauna motinystės (tėvystės) pašalpas, turės draudžiamųjų pajamų, mažesnių už pašalpą, jiems ir toliau bus mokamas uždarbio ir pašalpos skirtumas. Tuo atveju, kai atlyginimas bus didesnis už pašalpą, ši nebus mokama.

Įžvelgia negerus kėslus

Asociacijos „Nacionalinis aktyvių mamų sambūris“ atstovė spaudai Rasa Paulavičienė teigia, kad Ligos ir motinystės įstatymo pataisos iš esmės nieko nekeičia. Pasak jos, gimstamumo skatinimo per išmokas sistema sugriauta.

„Dabar priimtos pataisos – tai užslėptas motinystės išmokų mokėjimo laikotarpio sutrumpinimas“, –aktyvių motinų nuomonę perdavė pašnekovė.

Asociacijos narės svarsto, kad reta motina ar tėvas rinksis vaiką auginti dvejus metus, jei neturės jokių garantijų, kad per tą laiką nepasikeis įstatymai.

„Per pastaruosius metus motinystės (tėvystės) išmokų dydį reglamentuojantys įstatymai buvo peržiūrėti bene septynis kartus. Blogiausia, kad pakeitimai paliečia ne tik naujai skiriamų išmokų dydį, bet ir jau paskirtų. Taigi tėvai niekada nežino, kokių siurprizą ir kiek jų valdžia pateiks.

Kita vertus, reta šeima galės normaliai išgyventi, jei vienas iš tėvų antraisiais vaiko auginimo metais gaus tik 40 procentų savo darbo užmokesčio. Todėl manome, kad daugelis motinų ir tėvų rinksis vaiką auginti iki vienerių metų ir gauti 100 procentų darbo užmokesčio dydžio pašalpą.

Tikėtina, kad būtent toks ir buvo valdžios tikslas – sutrumpinti motinystės išmokų mokėjimo laikotarpį“, – kalbėjo R.Paulavičienė.

Nacionalinis aktyvių mamų sambūris siūlė, kad motinystės (tėvystės) pašalpą sudarytų dvi dalys. Esą į pasaulį atėjęs kūdikis atsineštų ir savo krepšelį, kurį skirtų valstybė, nepriklausomai nuo to, motina dirbo ar ne. Kita dalį pašalpos sudarytų „Sodros“ išmokos, kurios priklausytų nuo motinos ar tėvo darbo stažo, gauto atlyginimo dydžio, sumokėtų mokesčių.

Pasak asociacijos atstovės, Lietuvai reikia kurti europinę paramos šeimoms, auginančioms vaikus, sistemą, kad parama įvairiomis priemonėmis būtų garantuota nuo vaiko gimimo iki pilnametystės.

„Dabar valdžia prieš rinkimus stengiasi sudaryti iliuziją, kad rūpinasi šeima, o problema iš esmės nesprendžiama“, – sakė R. Paulavičienė. 

Ekonomistė kritikuoja išsijuosusi

Žinoma šalyje ekonomistė Aušra Maldeikienė griežtai kritikavo anksčiau galiojusią motinystės pašalpų skyrimo tvarką, pagal kurią tris mėnesius padirbusios motinos iš valstybės galėjo gauti tūkstantines išmokas.

Ekonomikos mokslų daktarė teigia, kad ir dabar vykdoma motinystės (tėvystės) pašalpų skyrimo reforma tėra akių dūmimas, jog rūpinamasi šeima.

„Dvejų metų sulaukęs vaikas irgi nori valgyti, bet dirbti nepradeda ir pats duonai neužsidirba. Taigi šeimai ir toliau reikalinga parama, bet jos negauna, nes pas mus, Lietuvoje, nėra civilizuotos šeimai paramos sistemos.

Neturtinga Lietuva leidžia sau dvejus metus mokėti motinystės (tėvystės) pašalpas, nors turtinga Europa diskutuoja, kiek turi trukti vaiko auginimo atostogos – 18 ar 20 savaičių. Tačiau ten šeimos yra remiamos per mokestines lengvatas ir kitas priemones iki vaikas užauga“, – kalbėjo A.Maldeikienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

T

T portretas
cia minimos asociacijos `motinu ` buten kabutese , nes neduok dieve tokia motina turet . 1. tai visos turi gaut vienodai - socialine ismoka , tiek ji tiek vaikas po 315 lt ir sildymas , vanduo . 2. vaikas turi gaut iki tol kol mokinsis ir tik iki 1 specialybes , mokslas nemokamas . 3. jei vaikas gauna socialine tai jam turi but mokamas darzelisi ir sportas . ir taskas . Visa kita yra gyvenimas . TIK GAILA KAD VAGYS IS SEIMO JAU APVOGE LIETUVA ir zudo jos gyventojus ypac pensininkus ir ypac tas istatymas kai gaudavo per pora metu 300 000 motinystes ismoku , nesunkiai galima paskaiciuoti kas jomis pasinaudojo is seimo giminiu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių