Kubos piliečiai stabdė eismą Medininkuose: į Baltarusiją grąžinti nepavyko, jie liko Lietuvoje

Per Medininkų kontrolės punktą į Baltarusiją grąžinamiems septyniems Kubos piliečiams atsisakius palikti šalį ir sustojus ant važiuojamosios dalies, punkte laikinai buvo stabdomas eismas, šiuo metu kubiečiai grąžinti į Lietuvą.

„Eismas punkte atnaujintas. Kad būtų užtikrintas punkto normalus darbas (...), laikinai žmonės gabenami į vieną iš VSAT padalinių, Užsieniečių registracijos centrą, ir toliau bus sprendžiami klausimai, kaip jiems esant neįleistiems į Lietuvą ir negavus prieglobsčio grąžinti į Baltarusiją“, – BNS nurodė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis.

„Teisinė padėtis jų nesikeičia. (...) Bus sprendžiama, kalbamasi, ieškoma išeičių. Kol kas jie dar kažkurį laiką bus Lietuvoje su tuo pačiu statusu“, – pridūrė jis.

Apie migrantų grąžinimą socialiniame tinkle „Facebook“ ketvirtadienį paskelbus nevyriausybinei organizacijai „Sienos grupė“, VSAT atstovas BNS anksčiau patvirtino, kad septynis prieš kelias savaites atvykusius Kubos piliečius siekiama grąžinti į Baltarusiją.

Pasak G. Mišučio, grąžinami trys suaugusieji vyrai, dvi paauglės ir dvi suaugusios moterys.

Apie 13 val. VSAT atstovas informavo, kad vykdant septynių kubiečių grąžinimą į Baltarusiją, jie atsisakė išeiti iš Lietuvos ir stovėjo Medininkų punkte prie pat sienos linijos.

„Kadangi eismas punkte gana intensyvus, jie yra ant važiuojamosios dalies, nuspręsta pristabdyti eismą Medininkų punkte, kol jie paliks Lietuvą. (...) Toliau derinamas jų neįleidimas į Lietuvą ir grąžinimas į Baltarusiją“, – nurodė G. Mišutis.

Pasak jo, kubiečiai per tą patį Medininkų kontrolės punktą iš Baltarusijos atvyko prieš tris savaites ir pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje.

„Migracijos departamentas išnagrinėjo jų prieglobsčio prašymus, įvertino visas aplinkybes, grėsmes ir nusprendė, kad jiems nėra pagrindo suteikti prieglobstį“, – teigė G. Mišutis.

Bus sprendžiama, kalbamasi, ieškoma išeičių. Kol kas jie dar kažkurį laiką bus Lietuvoje su tuo pačiu statusu.

„Sienos grupė“ skelbė, kad septynerių Kubos piliečių grupėje esanti mergaitė laukiant Lietuvos sprendimo buvo pradėjusi lankyti mokyklą Pabradėje.

Tuo metu G. Mišutis pažymi, jog kol buvo nagrinėjami prašymai, kubiečiai laikyti VSAT padaliniuose, bet teisinis jų statusas buvo „neįleisti į Lietuvą“.

„Įleidimo fakto jų nebuvo. (...) Dabar vykdoma tokia procedūra, kuri gal ne kas dieną būna, bet čia nieko naujo nėra. Jie grąžinami į tą šalį, kadangi čia neįleisti ir prieglobsčio negavę, iš kurios atvyko, t. y. Baltarusiją“, – kalbėjo G. Mišutis.

„Kažko ypatingo čia nėra, tik kad septyni žmonės vienoje vietoje“, – pridūrė jis.

Pasak G. Mišučio, tokių grąžinimo atvejų pasitaiko nedažnai, jie vykdomi sausumos, oro keliais.

Tuo metu draudžiamose vietose į Lietuvą iš Baltarusijos VSAT šiemet neleido patekti 193 neteisėtiems migrantams.

Migrantų antplūdis į rytines Europos Sąjungos nares iš Baltarusijos kilo 2021 metais, Vakarai kaltina Minsko režimą jį organizavus.

Tuomet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų, bet, pasibaigus judėjimo apribojimams, didžioji dalis jų paliko šalį.

Per šį laikotarpį Lietuvos pasieniečiai migrantus apgręžė daugiau kaip 22 tūkst. kartų. Kai kurie užsieniečiai ne po kartą bandė neteisėtai kirsti sieną. Nevyriausybinės organizacijos kritikuoja apgręžimo politiką, teigdamos, kad Lietuvos įteisintas migrantų atstūmimas įvestos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos ir nepaprastosios padėties metu pažeidžia tarptautinę teisę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

saulėns

saulėns portretas
salsamanai užveže kubiečiu po projekto

natalija

natalija portretas
Vienintelis Rokas protaujantis parašė o kiti idijotai gaidynas vaidina valinska snaiperi suskiai užsičiaupkit mums patinka kubieciai o jūs atveš nuoseda chacholu banderu galėsit džiaugtis nes normalus žmonės tu išgamu nenori

ta Nausėdas

ta  Nausėdas portretas
Tave baltažopi babuina gerai atskaldyti ir pas papua Nes lietuvoje tokiu gyvuliu gana reik po biški naikinti kol gaidžiai patys nesusinaikinsite
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių