Kaip pasiruošti maudymosi sezonui?

  • Teksto dydis:

Karštomis dienomis vis labiau vilioja galimybė atsivėsinti ežere ar jūroje. Tačiau, pasak plaukimo ekspertų, vandens telkiniuose gyventojų tyko įvairūs pavojai. Pavyzdžiui, po žiemos neįšilęs vanduo mūsų organizmui gali sukelti šoką, sutrikdyti kvėpavimą ir širdies veiklą. Taip pat maudantis nepažįstamuose vandens telkiniuose didėja rizika susižeisti. Triatlonininkas ir plaukikas atviruose vandenyse Povilas Strazdas LNK papasakojo apie saugų elgesį vandenyje.

– Kokių dažniausiai klaidų daro žmonės prieš lipdami į vandens telkinį?

– Dažniausios klaidos, mano nuomone, kad nesusipažįsta su vandens telkiniu, į kurį lipa, taip pat – nebūna pasiruošę. Šiuo metu jau kažkas bando lipti į vandenį, bet oficialiai sezonas prasideda birželio 1 d., kai pradeda dirbti gelbėtojai. Tačiau reikėtų visada įsitikinti, kur esate, pažinti telkinį, nes niekada nežinai, kas laukia vandenyje, nežinai, kas dugne, koks gylis, kokia temperatūra ir pan.

– Kaip reikėtų su tuo telkiniu susipažinti? Juk, turbūt, kai lipame, ir pažindinamės.

– Geriausia stengtis rinktis maudynėms tas vietas, kur yra įrengtas paplūdimys. Tokiose vietose būna nurodyta vandens temperatūra, yra gelbėtojų stotis. Niekada nerekomenduojama eiti maudytis vienam, nes nežinai, kas gali atsitikti, tad svarbu, kad kažkas galėtų tave pasaugoti. Padaręs klaidą atėjęs vienas, gali paklausti vietinių, kurie jau maudosi, galbūt jie dažnai čia tai daro, jie tau gali papasakoti apie telkinio dugną. Tad reikia viską išbandyti, niekada nešokti nuo lieptelio, lipti į vandenį nuo kranto. Tai esminiai dalykai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Kaip tinkamai paruošti kūną prieš lipant į šaltą vandenį?

– Prieš lipant reikėtų padaryti apšilimą, lengvų tempimo pratimų, galima prasibėgti, pašokinėti. Yra žmonių, kurie maudosi ir žiemą, tai normalu, bet vasarą taip pat turi pripratinti kūną. Jau įlipęs į vandenį ir pajutęs, kad šalta, turi reaguoti į savo kūno signalus, stebėti, ar nekrečia drebulys, ar neprasidėjo širdies permušimai ir pan. Dėl to reikia visuomet turėti žmonių aplink, nes šaltis tikrai gali būti pražūtingas.

– Ką daryti, jei vandenyje sutraukia mėšlungis?

– Svarbiausia yra nepradėti panikuoti. Su vandeniu nereikia kovoti, nereikia daryti nereikalingų judesių. Su vandeniu reikia susidraugauti, nes, jei susidraugausi, jis visada tave laikys. Turi su juo elgtis švelniai, jis turi būti tavo draugas, neturi spardytis, tiesiog priimti tai ramiai ir vanduo tave iškels. Ir, aišku, stengtis laikytis vertikaliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių