Klaipėdos uostas turtėja

Kroviniai ir pinigai

Klaipėdos uostas turtėja

„Klaipėdos uostas prasigyvena, todėl norime svečiams plukdyti įsigyti reprezentacinį laivą“, - vakar spaudos konferencijoje teigė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto generalinis direktorius Sigitas Dobilinskas. Taip pat Uosto direkcija konkurso būdu renkasi architektūrinį naujo administracinio pastato maketą. Šalia miesto piliavietės, Pilies g. 4, kur dabar yra dalis Uosto direkcijos tarnybų, turėtų atsirasti modernus 3000 kvadratinių metrų naudingo ploto kelių aukštų pastatas.

Žemdirbiškoje lietuvio sąmonėje Klaipėdos uostas visada buvo turtuolis. Visai kas kita, kai turtėjimo požymius pripažįsta ir patys uostininkai. Pastaruoju metu Klaipėdos uoste yra nauja tendencija – po tam tikro sąstingio išnyko dejavimas, kad trūksta krovinių ir pinigų uosto statyboms. Tai tarsi patvirtina šiemet užbaigti ilgai statyti turistinių laivų prieplauka ir žvejų uostelis. Galima sakyti, kad šiuo metu Uosto direkcija turi tiek pinigų, kad netgi nepajėgia jų panaudoti. S.Dobilinskas teigė, kad investicijoms į uostą šiemet buvo numatyta skirti 120 mln. litų. Realiai per pirmąjį šių metų pusmetį išleista 48 mln. litų. Panaudoti daugiau investicijų sutrukdė šalta žiema. Ar iki metų pabaigos pavyks panaudoti numatytus pinigus? Kliūtimi gali tapti viešieji konkursai. Pakeitus Viešųjų pirkimų įstatymą, pralaimėjusiųjų konkursus skundai nagrinėjami teismuose, kur šios procedūros ilgokai užtrunka.

Pagrindines pajamas iš uosto rinkliavų ir žemės nuomos gaunanti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija šiemet jų planavo 100 mln. litų. S.Dobilinskas pasidžiaugė, kad pajamų gaunama daugiau, nei planuota. Į „Klaipėdos“ klausimą, kodėl uosto krovai padidėjus 12 proc., pajamos padidėjo tik 8 proc., S.Dobilinskas teigė, kad šių rodiklių tiesiogiai negalima susieti, nes yra ir įsiskolinimų, dėl dalies skolų vyksta net teisminiai ginčai.

Vienu uosto turtėjimo požymių galima laikyti ir tai, kad pagaliau sutvarkytas Uosto direkcijos interneto puslapis, jai nebereikės naudotis vienos privačios kompanijos interneto puslapiu. Naujojo Uosto direkcijos interneto puslapio adresas – http://www.portofklaipeda.lt.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos rinkodaros tarnybos vadovė Lina Gudelionytė-Gylienė teigė, kad interneto puslapis pritaikytas visiems besidomintiems Klaipėdos uostu. Jame 500 puslapių apimties informacija bus pateikiama lietuvių, anglų ir rusų kalbomis. Iš Uosto direkcijos internetinio puslapio bus galima įeiti į Klaipėdos uoste veikiančių maždaug 240 įmonių ir bendrovių internetinius puslapius, kitų su transporto veikla susijusių institucijų puslapius. Taip pat numatoma teikti ir operatyvią informaciją apie įvykius uoste, atplaukusius laivus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių