Klimatologai pataria pratintis: liepą laukia tropiniai karščiai ir liūtys

Ketvirtadienį termometrų stulpeliai šoktelėjo net iki 36 laipsnių karščio. O vaistines ir ligonines aplankė daugiau nei įprastai pacientų, besiskundžiančių širdies permušimais, galvos svaigimu arba stipriais nudegimais. Tiesa, atgaivą žada vasariškos liūtys, kurių, anot sinoptikų, likusią savaitės dalį netrūks.

Kaitra tokia, kad tenka nuolat ieškoti pavėsio arba gaivintis vandenyje.

Klimatologai pataria pratintis, mat lietuviškos vasaros bus tik karštesnės.

„Šyla visi metų mėnesiai. Jeigu dar prieš tris dešimtmečius ėmė šilti sausio, vasario, kovo mėnesiai, tai dabar temperatūra pradeda kilti praktiškai visų mėnesių“, – kalbėjo VU profesorius, klimatologas Arūnas Bukantis.

Tačiau saulės kremu ir vandeniu apsirūpina ne visi.

Ir kai kurie ne juokais perkaista. Į priimamąjį atvyksta ne tik ligoti, bet ir visiškai sveiki žmonės.

„Apskritai, suaugę žmonės nejaučia troškulio iki vieno litro. Jei būtų šalta, galėtume pasislėpti šiltose patalpose, bet kai yra karštis ir nėra gero vėdinimo, apsisaugoti yra pakankamai sudėtinga“, – aiškino Vilniaus m. klinikinės ligoninės direktoriaus pavaduotoja Božena Markevič.

Vaistininkai vieningai sutarė ir prašė perduoti visiems, kad svarbiausia – vanduo.

Stebuklingo vaisto nuo širdies drebulio, galvos svaigimo ar tiesiog iki pūslių nudegusios odos gyventojai ieško ir vaistinėse.

„Tačiau mūsų visi vaistininkai vieningai sutarė ir prašė perduoti visiems, kad svarbiausia – vanduo. Per visus šiuos karščius geriausia yra vanduo, jo reikia gerti kuo daugiau. Taip pat galima rinktis stipresnės mineralizacijos mineralinį vandenį“, – patarė „Eurovaistinės“ atstovė Kamilė Rutkaitė.

Tačiau dažniausias blogos savijautos kaltininkas – dehidratacija.

„Kad žmonės kuo daugiau gertų. Nevengtų gerti paprasto vandens. Ne kavą, ne arbatą, o paprastą vandenį, ne mineralizuotą, ne gazuotą. Gali gerti mineralizuotą, tik ne gazuotą“, – aiškino K. Rutkaitė.

Tiesa, netrukus atgaivins vasariškos liūtys. Galinga audra ketvirtadienį popiet užgriuvo pietvakarių Lietuvą. 

„Ypač pietvakarinius, centrinius šalies rajonus pasieks audros, link vakaro keliaus į vidurio Lietuvą ir jau vėliau pasieks šiaurinius šalies rajonus“, – prognozavo sinoptikė Ineta Daunoravičiūtė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

„Kol kas, pagal dabartinius duomenis, šeštadienio diena irgi atrodo neramiai. Vėl sugrįš liūtys. Didesnė tikimybė yra vakariniuose Lietuvos rajonuose. Ten irgi bus škvaliniai vėjo sustiprėjimai, perkūnija, kruša“, – įspėjo I. Daunoravičiūtė.

Tiesa, tokios stichijos, anot klimatologų, visiškai normalios. Esą liepa visada buvo lietingiausias vasaros mėnuo.

„Apie 70–80 mm turėtų iškristi. Tačiau, žinant, kokie yra dabar procesai, tai kritulių pasiskirstymas yra labai netolygus. Kai kur gali būti dviguba norma, o kai kur dvigubai mažiau“, – sakė A. Bukantis.

Tiesa, kaitra niekur nedings. Iki kitos savaitės vidurio sinoptikai žada bent 25, o kai kur ir virš 30 laipsnių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alma

Alma portretas
Kaip ruoštis, jei ant namų fasadų draudžia kabinti kondicionierius? Namuose pragaras, leipsta žmonės nuo karščio, ligoniai miršta, bet užtat fasadai gražūs
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių