Konsultavosi Lietuvos ir Rusijos diplomatai

Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje pirmadienį vyko Lietuvos ir Rusijos užsienio reikalų ministerijų konsultacijos, kurioms vadovavo Lietuvos užsienio reikalų ministerijos sekretorius Evaldas Ignatavičius ir Rusijos užsienio reikalų viceministras Vladimiras Titovas.

Konsultacijų metų aptarti aktualūs dvišaliai Lietuvos ir Rusijos klausimai, rengiamų sutarčių projektai, planuojami vizitai ir bendri renginiai. Teigiamai įvertinta Lietuvos ir Rusijos ekonominių santykių plėtra ir aptartos tolesnės tarpusavio ekonominių ryšių plėtros perspektyvos. Sutarta kuo greičiau surengti Lietuvos ir Rusijos verslo forumą.

Taip pat sutarta, kad reikia sparčiau baigti derinti ir pasirašyti tarpvyriausybinius susitarimus dėl karių ir civilių, karo ir represijų aukų kapaviečių saugojimo ir priežiūros, dėl bendradarbiavimo kultūros, mokslo, švietimo ir jaunimo politikos srityse ir dėl gyventojų vietinio eismo per Lietuvos ir Rusijos valstybinę sieną. Kalbant apie sutartis, V. Titovas informavo, kad Rusijos Vyriausybė perdavė Rusijos Dūmai ratifikuoti 2007 m. gruodžio 4 dieną pasirašytą Lietuvos ir Rusijos Vyriausybių susitarimą dėl laivybos Kuršių mariose.

Konsultacijose aptarti galimi bendri kultūros projektai - parodos, istorikų diskusijos, kuriomid būtų siekiama kartu paminėti Lietuvos vardo tūkstantmetį ir abiem valstybėms svarbias sukaktis. Pažymėta, kad į šiuos projektus vykdymą svarbu įtraukti abiejų šalių jaunimą.

Taip pat kalbėta apie bendradarbiavimo perspektyvas tarptautinėse ir regioninėse organizacijose. Rengiantis Lietuvos pirmininkavimui Baltijos jūros valstybių tarybai ir didėjant Europos Sąjungos dėmesiui Baltijos jūros regionui, aptartos bendrų Lietuvos ir Rusijos Kaliningrado srities projektų įgyvendinimo perspektyvos pasienio infrastruktūros, aplinkosaugos ir turizmo srityse.

Rusijos užsienio reikalų viceministro V.Titovo vizito metu pasirašytas Lietuvos ir Rusijos užsienio reikalų ministerijų tarpžinybinis susitarimas dėl bendradarbiavimo archyvų srityje. Šis dokumentas numato galimybę Lietuvos ir Rusijos istorikams ir kitiems ekspertams naudotis abiejų valstybių užsienio reikalų ministerijų diplomatiniais archyvais.

Taip pat apsikeista notomis, kuriomis sutarta reguliariai rengti Lietuvos ir Rusijos užsienio reikalų ministerijų konsultacijas viceministrų ir departamento direktorių lygiu.

Rusijos Federacijos užsienio reikalų viceministras V.Titovas Lietuvoje su oficialu vizitu lankosi kovo 1-3 dienomis. Šiandien Trakuose su V.Titovu taip pat susitiks Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas. V.Titovo vizito Lietuvoje metu taip pat planuojami susitikimai su Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininku Audroniu Ažubaliu ir Seimo Bendradarbiavimo su Rusijos Federacija grupės vadovu Arvydu Anušausku, Vyriausybės kancleriu Deividu Matulioniu, taip pat su Lietuvos ir Rusijos verslo tarybos nariais.

2008 m. Lietuvos užsienio prekyba su Rusija sudarė 30,8 mlrd. litų ir per praėjusius metus išaugo 75,3 proc. 2008 m. Lietuvos eksportas į Rusiją išaugo 37,8 proc. ir sudarė 8,9 mlrd. litų. Rusija užima pirmą vietą Lietuvos eksporto partnerių sąraše. Tiesioginės Rusijos investicijos Lietuvoje 2008 metų spalio 1 dieną sudarė 2441,2 mln. litų.


Šiame straipsnyje: konsultacijosignatavičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių