Liko 40 vasaros dienų: klimatologai turi žinių atostogausiantiems

Vasarai persiritus į antrąją pusę, klimatologai dėlioja likusios vasaros orų prognozes. Ilgalaikių orų prognozių duomenys rodo, kad liepą palydės vėsesni ir drėgnesni orai, panaši bus rugpjūčio pradžia, o šiltesni orai prognozuojami kito mėnesio viduryje.

– Ko galima tikėtis: ar alinančio karščio, ar tos vasariškos vėsos? 

– Na, jeigu mes kalbėtume apie lietuvišką vasarą, tai, ko gero, visko galima tikėtis, bet bendrosios tendencijos tokios, kad bent jau žvelgiant keturias savaites artimiausias į priekį, į rugpjūčio mėnesį, prognozuojama, kad jis turėtų būti apie puse laipsnio šiltesnis negu įprastai. Paskutinė liepos dekada, pati rugpjūčio pradžia šiek tiek vėsesnės negu įprastai Lietuvoje būna, bet čia reiktų prisiminti, kad būtent tie du dešimtadieniai – liepos paskutinis ir rugpjūčio pirmasis – jie statistiškai yra šilčiausi ir, kaip mes sakom, na, vidutiniškai šiek tiek vėsiau. Tai yra šilčiausia pas mus dešimtadieniai, o vėliau turėtų būti arti daugiamečių normų. Paskutiniais metais mes jau įpratome, kad dažnai tas daugiametes normas labai viršija. Ir netgi šiais metais nuo pat gegužės iki dabar visi dešimtadieniai buvo šiltesni negu įprastai pas mus būna, tai mes jau šilumoje gyvenam virš dviejų mėnesių. 

– Koks yra įprastas rugpjūtis? Kalbėkime apie šį mėnesį, ateinantį mėnesį. Kokia ta temperatūra tipinė rugpjūčio būdavo ir iki kiek gali viršyti?

– Jeigu pats rugpjūtis bendrai Lietuvoje, nežvelgiant į teritorinį pasiskirstymą, vidutinė temperatūra rugpjūčio yra 17,6, tai kažko labai panašaus, šiek tiek gal šilčiau, ir galėtume tikėtis. Bet, kaip ir minėjau, rugpjūčio pradžia, žinoma, kur kas šiltesnė, o rugpjūčio pabaiga jau šiek tiek keliaujam rudeniop, tai natūralu, kad jis yra vėsesnis, bet vidutinė rugpjūčio temperatūra 17,6 laipsnio.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Yra ne taip seniai buvę, kai vasara nusikeldavo ir į rudens mėnesius. Kalbėkime apie rugsėjį, gal kažkokių požymių matote ir šiemet, koks bus rugsėjis? Gal vasara bus ilgesnė? 

– Per daug, ko gero, šiek tiek toli, bet tikrai tokios tendencijos, ką ir minėjau. Paskutiniais metais, paskutiniais dešimtmečiais jau tikrai vasara rudens sąskaita yra tokia ilgėjanti. Ne kiekvienais metais, bet tendencijos labai aiškios, kad vasara prasitęsia dar rugsėjo pradžioje. 

– Tai geros žinios dar neatostogavusiems, kurie dar tik planuoja atostogas, dar visa šiluma ir saulė niekur neiškeliaus, ar ne? 

– Čia vėlgi atostogaujantiems, kai karštis virš 30, ko gero, ne visiems jau labai komfortiška temperatūra, tai tas komfortas apie 25. Jo tikrai dar galima laukti, tikėtis, kada ne per daug karšta, šilta, bet didelių karščių nėra. Tai, ko gero, irgi yra pakankamai komfortiška.

– Pirmąją vasaros pusę mus siaubė audros, daužė škvalai, lūžo medžiai, nukentėjo turtas. Kaip dabar antroje vasaros pusėje? Ar bus tokių audrų? 

– Tai reiškiniai, kurie nėra prognozuojami iš anksto, bet kadangi vasaros dar turime daugiau negu mėnesį, o jūsų minėti reiškiniai yra vasariški reiškiniai, tai tokių reiškinių, deja, bet dar galima sulaukti, bet konkrečių prognozių taip iš anksto pasakyti, kada jie bus, kur jie bus, kiek jų bus, deja, tokių galimybių nėra.


Šiame straipsnyje: oraiorai vasarąorų prognozė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių