Meras: Akmenės rajone dėl audros padarytos žalos bus skelbiama ekstremali situacija

Dėl audros padarytos žalos Akmenės rajone bus skelbiama ekstremali situacija, teigia rajono meras Vitalijus Mitrofanovas.

„15 val. susirinko Ekstremalių situacijų operacijų centras, skelbs ekstremalią situaciją. Gavome informaciją iš meteorologinės tarnybos, kad iškritusių kritulių kiekis atitinka stichinę nelaimę, prie visų šitų kritulių – didžiuliai vėjai“, – BNS pirmadienį teigė V. Mitrofanovas.

Anot jo, daug kur Akmenės rajone buvo dingusi elektra, labiausiai dėl siautusios audros nukentėjo Papilės seniūnija, nušliaužė Papilės II piliakalnio šlaitai, dėl nuošliaužų uždaryti Jurakalnio pažintiniai takai, lietus užliejo gatves, kiemus, gyventojų namus.

„Mieste medžiai išlūžę, Naujojoje Akmenėje 17 medžių, per visą rajoną daugiau, gaisrininkai visą naktį dirbo“, – pasakojo meras.

Anot jo, savivaldybėje bus sudaryta komisija, kuri įvertins audros padarytą žalą tiek rajono infrastruktūrai, tiek žmonėms.

„Kiekvienas savo nelaimėmis nenori girtis, bet žinome, kad individualiuose namuose vanduo rūsiuose ir po pusmetrį pakilo, jeigu rūsiai gilesni, kai kas išsireiškė – kad vos ne iki lubų (vanduo – BNS)“, – pasakojo V. Mitrofanovas.

Mero teigimu, bus vertinama ir žala padaryta žemės ūkiui.

„Kai kurie pasėliai, ypač ankštinių, žirnių, priploti prie žemės, jei pradės šilti, tai pradės sproginėti ankštinės kultūros“, – sakė V. Mitrofanovas.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, penkiose Lietuvos savivaldybėse – Šiauliuose, Joniškyje, Mažeikiuose, Telšiuose ir Šilalės rajone, Laukuvoje, – pirmadienį fiksuotos katastrofinės liūtys, daugelyje vietovių – stichiniai lietūs.

Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius BNS teigė, kad antradienį savivaldybė spręs dėl ekstremalios situacijos skelbimo, tuo metu Šilalės rajono meras Tadas Bartkus teigė, kad nors savivaldybėje fiksuota katastrofinė liūtis, jos padaryta žala gana nedidelė, tad nėra svarstoma apie ekstremalios situacijos skelbimą.

Tuo metu Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos vyresnioji specialistė Eglė Ruchajienė BNS teigė, kad daug pranešimų apie audros padarinius sulaukiama Kėdainiuose, Raseiniuose, Jonavoje, Kaišiadoryse, Kauno mieste ir rajone įvykių yra kur kas mažiau.

„Nukentėjusių žmonių nebuvo. (...) Daugiausia yra medžiai, šakos ir elektra. Paryčiais buvo ant automobilių kelių užvirtę, buvo pranešimas, kad ant šuniuko užkrito medis, kuris nepasitvirtino. Naktį buvo apie tai, kad ant žmogaus užvirto, irgi nepasitvirtino“, – sakė E. Ruchajienė.

„Pranešimų labai gausu, bet kad dideli nuostoliai, tikrai nėra“, – pridūrė ji.

Vėjas sekmadienio vakarą ir pirmadienį pridarė daug žalos daugelyje šalies vietų –  nulaužta daug medžių šakų, išversta medžių, nutraukta elektros linijų.

Dauguma savivaldybių ragina gyventojus atsisakyti nebūtinų kelionių, likti namuose, nelankyti parkų, miškų, kapinių.

Lietuvos hidrometeoroligijos tarnybos duomenimis, pirmadienį stipriausi vėjo gūsiai registruoti Šilutės rajone, Ventės rage, – iki 31 metrų per sekundę, Klaipėdos uoste – iki 28, Šumske, Vilniaus rajone – iki 28, Panevėžyje – iki 26, Marijampolėje – iki 25,

Ukmergėje – iki 24, Šventojoje – iki 23, Nidoje prie jūros – iki 29 metrų per sekundę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Venta

Venta portretas
Teisingai Vytaliuk, nelauk- skuskis, prašyk, reikalauk verk, pasakok ir truputi dadek, visvien nepatikrins, o jei ka savi palaikys gal iškaulysi keliolika tukstanciu ir tai gerai, per rinkimus savus paremsi. Vienu žodžiu pats supranti, po gulinciu akmeniu vanduo nebega
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių