Naujas specialus leidinys: ką daryti karo atveju?

Krašto apsaugos ministerija pradeda platinti naują specialų leidinį, kaip išgyventi atėjus dienai „X“. Leidinys išskirtinis, nes gyvenimiškų patarimų gyventojams duoda ir savo kailiu karą patyrę ukrainiečiai. Išgyvenimo ekspertai sako, kad šiuolaikinis žmogus gyvena itin patogiomis sąlygomis, tad kiekviena krizinė situacija gali sukelti nemažai streso.

Lietuvoje gyvenimas teka įprasta vaga, žmonės dirba, vaikai keliauja į mokyklas ir darželius. Vis dėlto atėjus dienai „X“, prasidėjus karui ar krizinei situacijai kai kurie nežino ką reikėtų daryti.

Nežinantiems arba norintiems pagilinti žinias, Krašto apsaugos ministerija pradeda platinti specialų leidinį.

Nedidelėje knygelėje – informacija apie pasiruošimą krizei taikos metu, pilietinį pasipriešinimą, bei kaip elgtis ištikus nelaimei ar karui.

„Manau, kad labai naudingas, nes daugelis nežino, kaip reikėtų elgtis tos „X“ dienos atveju. Manau, ir mums būtų gerai, ir šiaip visiems žmonėms būtų gerai“, – teigė mergina.

Čia yra viskas, ką reikia turėti krizės atveju. Yra labai aiškus sąrašas. Sakykim, sąrašas A – ką būtina turėti, B – rekomenduotina turėti.

„Aš manau, kad reikalinga, nereikėtų sukti galvos. Nors čia ne individualizuota, bet universaliai turėtų tikti daug kam“, – sakė vyras.

„Aš manau, kad labiausiai padėtų nusiraminti tiems, kurie yra linkę panikuoti. Jie būtų pasirengę galvoje turėti tam tikrą planą“, – teigė moteris.

„Kažkas gal paims pavartys ir padės, bet jeigu žmogus protauja ir galvoja apie save ir kitus, tai aš manau, kad tai yra labai gerai“, – tikino kita moteris.

Krašto apsaugos ministerija nori supažindinti gyventojus su įvairiais scenarijais, bei kaip jiems pasiruošti.

„Čia yra viskas, ką reikia turėti krizės atveju. Yra labai aiškus sąrašas. Sakykim, sąrašas A – ką būtina turėti, B – rekomenduotina turėti“, – aiškino krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas.

Pavyzdžiui, išvykimo krepšyje privalomai turi būti: maisto ir vandens trims paroms, vandens valymo filtras arba tabletė, pirmosios pagalbos rinkinys, miegmaišis arba tvirtas pledas, būtiniausių rūbų komplektas, svarbiausi dokumentai.

Vis dėlto „Išgyvenimo mokyklos“ įkūrėjas atkreipia dėmesį, kad planuojant tokį krepšį, reikia atsižvelgti į metų laikus.

„Jeigu yra žiema, tai mes orientuojamės į žiemos sezoną, galbūt daugiau šiltų kojinių, ypač jeigu keliaujame su mažais vaikais, kažkokia papildoma antklodė ar papildomas miegmaišis“, – kalbėjo VŠĮ „išgyvenimo mokykla“ įkūrėjas Augustas Žukauskas.

Anot vyro, dabar gyvenama itin patogiomis sąlygomis, todėl kiekviena krizinė situacija sukelia labai daug streso.

„Šitas leidinukas yra daugiau orientuotas būtent į karinio konflikto metu susidariusias situacijas. Iš esmės, pasirengimui arba užvedimui ant kelio jis turi labai didelę ir svarbią reikšmę“, – teigė A. Žukauskas.

Leidinyje bus galima rasti informacijos apie pilietinį pasipriešinimą, taip pat patarimų, kaip išvengti dezinformacijos.

Patariama tikrinti informaciją savarankiškai, naudoti kelis informacijos šaltinius ir netikėti gandais.

Susidūrus su melaginga informacija – pateikti faktus ir paneigti ją, taip padėsite apsaugoti aplinkinius.

Prie projekto prisidėjo ir nevyriausybinė organizacija „Blue / Yellow“, leidinyje dalijamasi ukrainiečių patarimais.

„Leidinyje patarimai pateikti nėra teoriniai, tai yra realios patirtys iš pačių ukrainiečių, kurie patys susidūrė su karu“, – sakė „Blue / Yellow“ direktorė Laura Paukštė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

„Blue / Yellow“ organizacija pataria:

Palaikyti draugiškus santykius su kaimynais, taip pat turėti degalų atsargų, maisto ruošimo įrangą, darbo įrankių, įkraunamų baterijų, rašymo priemonių ar net plaukų džiovintuvą – batams, kojinėms ir drabužiams džiovinti.

Štai, pavyzdžiui, vilniečiai gaus leidinį su papildomais keturiais puslapiais.

„Visa komunikacija, visos apklausos rodė, kad turėjimas daugiau informacijos gyventojams iš karto duoda ramybės jausmą. Mes nenorime tais leidiniais nei gąsdinti, nei įteikti, kad čia tas pavojus yra šimtaprocentinis“, – kalbėjo Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

Šių leidinių planuojama išdalinti apie 900 tūkst.

Jie kainavo 140 tūkst. eurų.

Gyventojus leidiniai turėtų pasiekti iki kitų metų pradžios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomu

Įdomu portretas
O tam leidinyje bus žemėlapis su nuoroda į vilą Graikijoje? Karo atveju mes ten norėtumėme saugiai prisiglausti.

tik neparašė pseudoekspertai pagrindinio dalyko

tik neparašė pseudoekspertai pagrindinio dalyko portretas
o KUR EVAKUOTIS???vilniečiai evakuosis į kauną,o kauniečiai i vilnių...cha cha cha...kam rimtai rūpintis žmonių išlikimu ir statyti slėptuves ir kurti MAISTO ATSARGAS,geriau parašyti brošiūrėlę-kurioje išvertus į žmonių kalbą parašyta-gelbėkitės patys kaip norit.

Vladas.

Vladas. portretas
Ką daryti?Pirkti vilą Graikijoje.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių