NKVC: išvykti iš Izraelio užsiregistravo septyni Lietuvos piliečiai

Dėl besitęsiančio konflikto Artimuosiuose Rytuose, išvykti iš Izraelio užsiregistravo 7 Lietuvos piliečiai, nurodo Nacionalinis krizių valdymo centras (NKVC). Taip pat, lyginant su šeštadienio duomenimis, sumažėjo Izraelyje ir Libane esančių Lietuvos mobilaus ryšio operatorių kortelių abonementų.

NKVC praneša, kad pirmadienio duomenimis, Izraelyje yra 201 Lietuvos operatorių kortelių abonementas, Libane – 42. Šeštadienį Izraelyje buvo 212, o Libane – 43 abonementai.

„Matome, kad Lietuvos piliečiai atkreipia dėmesį į institucijų perspėjimus ir palieka šalis, kuriose artimiausiu metu galima didelė karinė eskalacija“, – komentare Eltai nurodė NKVC vyriausiasis patarėjas Darius Buta.

Primenama, kad šeštadienį visiems abonentams, esantiems Libane, buvo išsiųsta žinutė, kuria primygtinai rekomenduota nedelsiant palikti šalį. Be to, išplatinta ir Užsienio reikalų ministerijos (URM) informacija dėl atšaukiamų skrydžių, prašant įvertinti būtinybė keliauti į Izraelį, o esantiems ten – kuo skubiau išvykti iš šalies.

„Taip pat prašoma šiuo metu Izraelyje esantiems piliečiams nedelsiant užsiregistruoti „Keliauk saugiai“ programėlėje užpildant kelionės registracijos formą, kad prireikus būtų galima susisiekti dėl konsulinės pagalbos“, – akcentuoja NKVC.

Lietuvos diplomatinės įstaigos nuolat palaiko ryšį su regione esančiais tautiečiais. Skelbiama, kad dėl planų išvykti iš Izraelio yra užsiregistravę 7 Lietuvos piliečiai.

Taip pat pažymima, kad antradienį planuojami artimiausi skrydžiai iš Izraelio į Vilnių ir Kauną dar nėra atšaukti, bet situacija gali pasikeisti.

„Todėl NKVC rekomenduoja naudotis proga palikti minėtas valstybes ir į gimtinę grįžti jungiamaisiais skrydžiais, kurie vykdomi iš Izraelio oro uostų“, – komentare teigė D. Buta.

NKVC atkreipia dėmesį, kad iki šiol galioja nuo 2023 m. spalio 7 d. HAMAS atakos prieš Izraelį URM rekomendacijos Lietuvos piliečiams nevykti į šią valstybę ir Libaną. Prireikus konsulinės pagalbos, raginama kreiptis į Lietuvos ambasadą Izraelyje arba URM.

Esant poreikiui evakuoti lietuvius, sprendimas bus priimtas atsižvelgiant į situaciją regione

ELTA pasiteriavo NKVC, ar šiuo metu yra svarstoma organizuoti lietuvių pargabenimą kariniu lėktuvu „Spartan“ – kaip tai buvo daroma pernai spalį.

Centras informavo, jog esant poreikiui, toks sprendimas būtų priimtas, atsižvelgiant į situaciją regione.

„Galimos to įgyvendinimo opcijos yra preventyviai rengiamos, tačiau pažymime, kad kur kas saugiau būtų išvykti dabar – dėl galimų karinių veiksmų evakuacijos operacijos gali būti itin sudėtingos“, – akcentavo D. Buta, pridurdamas, jog savo šalių piliečius išvykti iš regiono ragina ir JAV, Jungtinė Karalystė, Kanada, kitos Europos Sąjungos (ES) ir NATO valstybės.

ELTA primena, kad pastaruoju metu, Izraeliui nužudžius grupuočių „Hamas“ ir „Hezbollah“ lyderius, Artimuosiuose Rytuose pradėjo didėti įtampos, Iranui pažadėjus imtis atsakomųjų veiksmų.

Šeštadienį Švedija pranešė uždaranti savo ambasadą Beirute, baimindamasi, kad karas Gazos Ruože gali peraugti į platesnį konfliktą. Tūkstančiai Švedijos piliečių taip pat raginami išvykti iš Libano.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių