Policija įspėja penkių miestų gyventojus ir paaiškina, kas vyks

  • Teksto dydis:

Balandžio 24–25 d. Lietuvos policija ir kitos valstybės institucijos dalyvauja pratybose. Jose imituojami sulaikymai, inkasatorių užpuolimas, pabėgimas iš įkalinimo įstaigos ar kitos ypatingosios ar nepaprastosios situacijos. Policija ragina žmonės neišsigąsti. Apie pratybas LNK plačiau papasakojo policijos atstovas Mindaugas Akelaitis.

„Pratybos vyko iš viso šešiose savivaldybėse, jeigu kalbame apie didžiuosius miestus, tai Vilniuje ir Šiauliuose, kitos savivaldybės buvo Švenčionys, Šalčininkai, Pagėgiai, Kazlų Rūda, Kaišiadorys. [...] Gyventojai gali matyti daugiau policijos pareigūnų arba besielgiančių ne taip, kaip įprasta, šiek tiek aktyviau veikiančių“, – apie vakar vykusias pratybas pasakojo M. Akelaitis.

– Imitavote visokias situacijas. Kokie manevrai buvo ir ką galėjo pamatyti gyventojai?

– Iš tikrųjų situacijų buvo labai daug. Savivaldybių skaičius yra didelis, nes vykdomos ne vien tik policijos, bet visos vidaus reikalų sistemos ir ne tik vidaus reikalų sistemos, įstaigų, organizacijų pratybos, kuriose dažnai turi veikti ir policija. Tarkime, Kaišiadorių rajone turėjome inkasatorių užpuolimą. Tai yra policijos įprastinis veiksmas. Tačiau, tarkime, Šiaulių mieste buvo imituojamas pasišalinimas iš įkalinimo įstaigos, kur reikalinga ne policijos lyderystė, bet policija prisijungia vykdant paiešką ir pan.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Rytoj (šiandien, – red. past.) taip pat vyks pratybos. Kuriuose miestuose, rajonuose? Kokie įvykiai ten bus inscenizuojami?

– Taip, tai vėlgi bus ne tik policijos pratybos, jos bus susijusios su energetikos objektais, su strateginiais objektais, jose ir policija turės prisijungti, atlikti savo veiksmus. Jos vyks Vilniuje.

– Ar tokios pratybos rengiamos pirmą kartą ar jau esate ką nors panašaus organizavę su kitomis tarnybomis?

– Tiesa pasakius, pratybos vyksta nuolat, tačiau šių pratybų tikslas yra patikrinti ir nepaprastosios padėties įvairius algoritmus. Lietuvoje ekstremaliosios situacijos vyksta nuolat, o nepaprastoji padėtis buvo vos porą kartų ir visai neseniai dėl labai konkrečių dalykų, nors nepaprastąją padėti valstybėje galima skelbti dėl labai įvairių problemų. Šiomis pratybomis siekta būtent paskelbti nepaprastąją padėtį, išbandyti daug ir labai įvairių situacijų, įtraukti kuo daugiau institucijų ir pasitikrinti, kiek mes gebame bendradarbiauti, keistis informacija, reaguoti į kompleksinius įvykius. Na, dabar turbūt užtruks šiek tiek laiko, kol apibendrinsime visą informaciją, kurią surinksime tam, kad galėtume pasižymėti išmoktas pamokas, o jų, neabejoju, bus.

– Ar pratybų metu buvo kokių nors kuriozinių situacijų? Galbūt gyventojai pasimetę puolė į pagalbą?

– Man atrodo, gyventojai jau šiek teik geriau žino apie tai, kad vyksta pratybos. Ir mes buvome paviešinę, ir tie, kurie dalyvaus tose pratybose, pasistengė savo aplinkines bendruomenes informuoti. Galų gale, pratybos šiek tiek skiriasi nuo realių atvejų – nėra taip intensyviai stengiamasi aptverti įvykio vietą, saugoti ją, neleisti prieiti, nes nėra pradedami tikri ikiteisminiai tyrimai, neįmanoma sunaikinti pėdsakų ir pan. Todėl, manau, gyventojai neišsigando.

– Neišsigando, bet galbūt buvo labai smalsūs ir savo smalsumu trukdė pratyboms?

– Ne, trukdymų tikrai nebuvo, o jei kažkas ir pasmalsavo, tai yra labai gerai, nes matydami realiai vykstančius veiksmus gyventojai geriau gali suprasti, kas gali atsitikti, jeigu vienokia ar kitokia situacija kiltų.

– Kaip gyventojas gali atskirti, kad kažkokie veiksmai vis dėlto yra pratybos, o ne realūs tarnybų veiksmai?

Matydami realiai vykstančius veiksmus gyventojai geriau gali suprasti, kas gali atsitikti, jeigu vienokia ar kitokia situacija kiltų.

– Visuomet pratybose yra stebėtojai, vertintojai su specialiomis liemenėmis. Policijos pareigūnų judėjimas taip pat nėra toks ekstremalus, kaip minėjau, įvykio vietos apsauga gali būti ne tokia intensyvi. Manau, yra gana akivaizdu, kad vyksta pratybos.

– O patys pareigūnai žino, į kokį incidentą jiems teks vykti, ar tai būna netikėtumas?

– Rengiantis pratyboms yra suplanuojamos įvairios situacijos, jos neviešinamos, tačiau tų teritorijų arba tų tarnybų žmonėms, kurie dalyvaus pratybose kaip veikėjai, vedami praktiniai seminarai, jiems pristatomas galiojantis teisinis reguliavimas, galimas elgesys ir pan. Yra truputėlį pamodeliuojama, neatskleidžiant situacijų, todėl jie šiek tiek gali nuspėti, ko gali iš jų tikėtis pratybų organizatoriai, tačiau jiems tai dažniausiai būna netikėtumas.


Šiame straipsnyje: pratybospolicijaLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pil.

Pil. portretas
Sudie proteli ,taip galima būtų pavadinti pagal tai kas vyksta vyks Lietuvoje.Taip atrodo kad labai nori neramumų,incidentų laisvėje ir nelaisvėje.Bet ar įvertinkite kad pažeidžiamos žmogaus teisės ir laisvės judėti laisvai.Ne karas ir trukdyti žmonėms gyventi neturi teisės jokiais" žaidimais."

Hgvh

Hgvh portretas
Aš maniau, kad čia visada vyksta pratybos. Žurnalistai arba sumaišė datą arba rašo, kad tik rašyti.

ka cia pezat

ka cia pezat portretas
siandien jau 26 jeigu ka
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių