Teismas imsis nagrinėti J. Kudimovo skundą dėl atimtos Lietuvos pilietybės

Regionų administracinis teismas ketvirtadienį pradės nagrinėti verslininko, buvusio KGB darbuotojo Jurijaus Kudimovo skundą dėl iš jo atimtos Lietuvos pilietybės.

„Pareiškėjas pats nedalyvaus, jam atstovaus advokatas, posėdis vyks“, – BNS sakė teismo atstovė Sigita Gamulėnienė.

Prezidentas Gitanas Nausėda dekretu pilietybę iš buvusio KGB darbuotojo atėmė kovo mėnesį.

Anot teismo, J. Kudimovas skunde nurodė, kad pilietybės netekimo procedūra buvo vykdama vienašališkai, neskaidriai ir neobjektyviai, neteikiant informacijos, pažeidžiant teisės aktus, o galutinis sprendimas priimtas vertinant nepatikimą, tikrovės neatitinkančią, fragmentiškai ir tendencingai pateiktą medžiagą bei pareiškėjui neatlikus nė vieno nurodomo veiksmo po praėjusių metų birželio 1-osios, kai įsigaliojo Pilietybės įstatymo pakeitimas.

Be to, pareiškėjas mano, kad teisės normos, nustatančios tiek pilietybės, suteiktos išimties tvarka, netekimo pagrindą, tiek ir šio proceso vykdymą, prieštarauja Konstitucijai.

Ši byla teismo nutartimi yra pripažinta nevieša.

Apie tai, kad pilietybė turi būti atimta iš J. Kudimovo, imta kalbėti Valstybės saugumo departamentui nurodžius, jog jis Lietuvos pilietybę įgijo nuslėpdamas informaciją apie savo biografiją: nurodė netikslią informaciją apie įstaigas, kuriose mokėsi, darbovietes, be to, nepateikė informacijos apie tai, kad buvo Sovietų Sąjungos KGB žvalgybos darbuotojas.

Departamento teigimu, grėsmę Lietuvos saugumo interesams kelia J. Kudimovo ilgamečiai ryšiai su asmenimis, kurie siejami su Rusijos žvalgybos tarnybomis, aukštas pareigas Rusijoje einančiais pareigūnais, taip pat jo veikla Kremliaus režimui strategiškai svarbiuose ekonomikos sektoriuose bei sąsajos su Rusijos įtakos operacijomis užsienyje.

Pagal Pilietybės įstatymą, išimties tvarka įgytos Lietuvos pilietybės asmuo netenka, jeigu savo veiksmais kelia grėsmę Lietuvos saugumo interesams, viešai reiškia palaikymą valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos ar kitų Europos Sąjungos valstybių narių, jų sąjungininkų saugumo interesams.

Vadovaudamasis šia nuostata G. Nausėda Lietuvos pilietybę yra atėmęs ir iš ledo šokėjos Margaritos Drobiazko, ji su vyru Povilu Vanagu dalyvavo Rusijos prezidento atstovo spaudai žmonos rengiamuose projektuose, bei Rusijoje gyvenančios balerinos Ilzės Liepos už karo Ukrainoje rėmimą.

M. Drobiazko sprendimą, kuriuo iš jos atimta Lietuvos pilietybė, teismui apskundė praėjusių metų spalį, tačiau posėdis šioje byloje dar nėra paskirtas, I. Liepa pilietybės atėmimo neskundė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Visus tokius veijėjus lauk iš Lietuvos - kam dar teismas priima jų pretenzijas! Tegul sau laimingi gyvena dųdžiojoje jų Rusijoje!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių