Apynasris auklėms: privers dirbti legaliai, mokėti mokesčius

Dirbantiems tėvams nuo kitų metų Vyriausybė planuoja apmokėti dalį išlaidų auklėms. Norima paskatinti tėvus greičiau sugrįžti į darbą, o aukles priversti dirbti legaliai, mokant mokesčius. 

„Kartais būna tokios situacijos, kad nėra vietų darželyje arba vaikai dėl savo sveikatos būklės negali eiti į darželį“, – teigė SADM atstovė Svetlana Kulpina. 

Nuo sausio planuojama kas mėnesį, už kiekvieną ikimokyklinio amžiaus vaiką, tėvams auklių paslaugas kompensuoti 364 eurais. Vilniečiai sako, kad suma maža, bet geriau nei nieko.  

„Šiuo metu moku dvigubai daugiau už tą laiką, kurį būna su vaiku. Bet manau, kad tai labai ženklus indėlis“, –  teigė vilnietė.

„Kiek žinau, auklių kainos dabar yra žymiai didesnės, bet manau, kad galėtų kompensuoti tuos privačius darželius, kur priima mažus, visai kūdikius“, – siūlė moteris.

Norėdami gauti pinigų auklėms samdyti, tėvai savivaldybei turės pateikti su aukle sudarytą darbo sutartį, dokumentą, įrodantį, kad tėvai dirba, taip pat auklei išduotą individualios veiklos pažymą. Ministerija tikisi, kad tai sumažins šešėlinį darbą.

Yra rajonų, kuriuose tiesiog patogiau vaiką arti nuvežti pas pažįstamus.

„Kad auklė veiktų legaliai ir ne tik vykdytų bet kokią veiklą, o vaiko dienos priežiūros veiklą“, – aiškino SADM atstovė. 

„Motyvuotų oficialiai deklaruoti pajamas auklėms. Ypatingai, kai darželių vis dėlto dar trūksta. Lietuva plečiasi. Yra rajonų, kuriuose tiesiog patogiau vaiką arti nuvežti pas pažįstamus“, – kalbėjo Buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Mokesčių inspekcija skaičiuoja, kad Lietuvoje savo veiklą registravo tik 361 auklė. Kad dėl naujo siūlymo auklių rinka taps skaidresnė, auklių agentūros atstovė džiaugiasi. 

„Auklės ir tėvai šiuo atveju labai laimi“, – džiaugėsi Auklių agentūros „mama ir auklė“ vadovė Ieva Augustinienė.

Kompensacija auklėms samdyti bus skiriama tik dirbantiems tėvams. Per atostogas ir kol prižiūrės savo sergantį vaiką, tėvai kompensacija naudotis negalės, todėl prieš išvykdami atostogauti turės pranešti savivaldybei. 

„Valstybė nekaupia duomenų apie žmogaus atostogas, niekam nėra pranešama, todėl tai priklausytų nuo žmonių sąžiningumo. Apie ligas Sodra turi informaciją“, – sakė D. Čibirienė. 

Pirminiais skaičiavimais, kompensaciją auklėms gautų apie pustrečio tūkstančio asmenų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ona

Ona portretas
Kuom skiriasi patenta turintis automobiliu remontininkas,kirpeja ir kiti kurie teikia paslaugas ...jie juk moka mokescius ..tai ir aukle teikia paslaugas ...

Efa

Efa portretas
Ir gerai ,visi turime moketi mokescius ,juk norime kad keliai butu geresni,sveikatos paslaugos tobuletu ,saligatviai butu tvarkingi ....it t.t.

Kęstas

Kęstas portretas
Lupsim mokesčius iš visų, įskaitant aukles. Gynybos fondas patvirtintas – kiek dėl to brangs rūkalai, alkoholis ir degalai? “Litras benzino kitais metais pabrangs maždaug 6–7 centais, toks pats kiekis dyzelino dėl pastarųjų Seimo sprendimų turėjo ir pabrangti 6 centais, tačiau dar įskaičiavus anksčiau patvirtinto akcizo augimą šiai degalų rūšiai, nes buvo nuspręsta jo akcizą kitais metais suvienodinti su benzino, galutinis dyzelino pabrangimas nuo kitų metų sieks maždaug 16 centų.” Rūkoriams, girtuokliams ir dyzeliukų savininkams: jūs nukentėsite daugiausiai. Kadangi Lietuva yra ne valstybė, o valstybukė, tai jūs būsite ne jos gynėjai, o gynėjukai. Rūkykite, girtuokliaukite ir važinėkite daugiau, kitu atveju mes nesusimokėsime už paskolas, kurias greitai imame auksiniams šaukštams pirkti. O jei mes jums nepatinkame, tai ateikite balsuoti ir išsirinkite kitus. (Apie mokslą-studijas-ekonomiką)
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių