Ukmergės rajone planuojama steigti gyvūnų kapines

  • Teksto dydis:

Ukmergės rajone planuojama įkurti gyvūnų kapines.

Pagal parengtą projektą, joms numatytas 0,9 ha dydžio sklypas Jogvilų kaime.

„Yra savivaldybių, kur tos kapinės veikia, manome, kad ir Ukmergėje turėtų atsirasti, nes žmonės laiko gyvūnus, jie tampa kaip ir šeimos nariais ir nori su jais tinkamai atsisveikinti“, – BNS sakė vienas iš projekto iniciatorių tarybos narys Arūnas Dudėnas.

Anot jo, ši iniciatyva suderinta su savivaldybės administracija, drauge parinkta vieta kapinėms.

Savivaldybės teigimu, parenkant vietą buvo atsižvelgta į tai, kad tai būtų netoli nuo Ukmergės miesto patogiai pasiekiamas valstybinės žemės sklypas, šalia kurio arti nebūtų nei gyvenamųjų namų, nei žmonėms skirtų kapinių.

Pagal parengtą Gyvūnų augintinių kapinių priežiūros organizavimo tvarkos taisyklių projektą, ten būtų galima laidoti šunis, kates, graužikus, driežus, gyvates, vėžlius, varles, žuvis ir paukščius, kurie laikyti „estetiniams ar bendravimo poreikiams tenkinti“.

Numatyta, kad kapinėse būtų galima laidoti tiek augintinių pelenus, tiek pačias gaišenas. Jie turėtų būti užkasami sandarioje, greičiau biologiškai suyrančioje talpykloje, o pelenai galėtų būti išbarstyti specialiame kapinių plote.

Užkasus augintinio gaišeną ar urną su pelenais, turėtų būti pastatytas duobės vietą žymintis ženklas ar paminklas. Kiekviena kapavietė turėtų numerį ir būtų registruotas už jos priežiūrą atsakingas asmuo.

Šiuo metu Ukmergės rajone oficialių naminių augintinių kapinių nėra.

Anot iniciatorių, nugaišus gyvūnui dažnas susiduria su klausimu, kur legaliai, humaniškai ir civilizuotai atsisveikinti su savo augintiniu.

„Laidoti gyvūnų gaišenas valstybiniuose miškuose, parkuose, skveruose, upių ar ežerų pakrantėse draudžiama. Už tai yra numatytos baudos, tad dažnas tai žinodamas, savo nugaišusius gyvūnus neleistinose vietose užkasinėja naktį“, – BNS sakė Ukmergės rajono savivaldybės atstovė Daiva Zimblienė.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro vasario 1 dienos duomenimis, Ukmergės rajono savivaldybėje registruota 4140 kačių, šunų ir šeškų. Kiti augintiniai neregistruojami.

„Ne visi turi savo privatų žemės plotą, taip pat ne visi už papildomą mokestį gali palikti savo augintinius veterinarijos įstaigoje utilizavimui arba vykti į gyvūnų krematoriumą Tauragės rajone. Todėl matant nemažus naminių augintinių skaičius ir neišvengiamybę, kad jie gaišta, naminių gyvūnų kapinės būtų palengvinimas žmonėms, kurie nori legaliai ir humaniškai palaidoti savo augintinius“, – teigiama projekto aiškinamajame rašte.

Sprendimą dėl gyvūnų kapinių steigimo turės priimti Ukmergės rajono savivaldybės taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
JAU GERIAU KAD TIE KAIMIEČIAI DAUGIABUČIUOSE LAIKYTŲ OŽKAS O NE ŠUNIS...OŽKOS DUODA PIENĄ, VILNĄ. IR JA GALIMA LAIKU SUVALGYTI OŽKIENA YRA DELIKATESAS. O ŠUO SMIRDA, KANDŽIOJASI IR ŠIKA..IR UTILIZAVIMUI REIKIA ŠUNŲ KAPINIŲ...IR DAMINKLĄ PASTATYTI BRANGESNĮ NEI ŽMOGUI....

Regi

Regi portretas
Džiaugiuosi, kad turim sodą ir didelių gyvūnų nelaikom. Katę gali po rožių krūmu pakasti. Teko Škotijoje vienos pilies sode matyt ir gyvūnų kapinaites. Nedidelės, šunų vardai ant akmens plokštelių surašyti. Metai. Jokių portretų ir statulų. O kad žmonės gedi gyvūnų tai normalu. Jie tapę šeimos nariais. Kaimynų katė išgyveno 20 metų, matė gimstant ir augant jų vaikus. Nenusipelnė būt išmesta į šiukšliadėžę.

Juozas

Juozas portretas
Reikėtų steigti savo egoistinių norų laidojimo kapines. Jiems negaila visos žemės..
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių