Vakarai ragina Izraelį nepradėti didelio puolimo Rafache: tai turėtų katastrofiškų padarinių

  • Teksto dydis:

13 Vakarų valstybių, tarp jų nemažai tradicinių Izraelio rėmėjų, penktadienį paragino žydų valstybę nepradėti didelio puolimo Rafache.

„Kartojame, kad nepritariame visapusiškai karinei operacijai Rafache“, – sakoma šių šalių užsienio reikalų ministrų kreipimesi, nusiųstame kolegai Izraelyje Israeliui Katzui (Israeliui Kacui).

Kreipimesi, kurio tekstas taip pat buvo paskelbtas viešai, sakoma, kad toks puolimas turėtų katastrofiškų padarinių civiliams gyventojams.

Pasirašiusios šalys yra Australija, Britanija, Kanada, Japonija, Naujoji Zelandija, Pietų Korėja, Danija, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Italija, Nyderlandai ir Švedija.

Ministrai sveikino Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) vyriausybės pastaruoju metu priimtas priemones, kuriomis siekiama palengvinti tarptautinės pagalbos gabenimą į Gazos Ruožą, bet paragino imtis tolesnių žingsnių.

„Raginame Izraelio vyriausybę leisti humanitarinei pagalbai patekti į Gazos Ruožą per visus svarbius sienos kirtimo punktus, įskaitant punktą Rafache“, – sakoma kreipimesi.

Kartojame, kad nepritariame visapusiškai karinei operacijai Rafache.

Izraelis taip pat raginamas imtis „konkrečių veiksmų dėl civilių, tarptautinių ir vietos humanitarinės pagalbos darbuotojų, žurnalistų apsaugos“, pasiekti tvarias paliaubas, atnaujinti elektros, vandens tiekimą, ryšių paslaugas.

Galiausiai ministrai paragino Izraelį palengvinti tolesnę evakuaciją išduodant leidimus išvykti visiems jų šalių piliečiams, kitiems tokią teisę turintiems žmonėms ir palestiniečiams, kurie turėtų būti perkelti į užsienį dėl humanitarinių ar medicininių priežasčių.

Praėjus daugiau kaip septyniems karo mėnesiams Izraelis žada intensyvinti sausumos puolimą Rafache, nepaisydamas tarptautinio susirūpinimo šimtais tūkstančių šiame pietiniame Gazos Ruožo mieste esančių perkeltų palestiniečių.

Dėl Izraelio vykdomos Gazos Ruožo apsiausties 2,4 mln. anklavo gyventojų itin trūksta maisto, švaraus vandens, vaistų ir degalų.

Praėjusią savaitę Izraeliui perėmus Rafacho sienos kirtimo punkto kontrolę Gazos Ruožo pusėje, pagalbos krovinių vežimas, kuris ir taip buvo menkas, kone visiškai nutrūko.

Izraelio ir palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ karas kilo po jos kovotojų spalio 7-osios išpuolio Izraelio pietuose, kai žuvo 1 tūkst. 170 žmonių, daugiausia civilių gyventojų, rodo oficialūs duomenys.

Per šią ataką „Hamas“ kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 128, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 38 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje jau žuvo daugiau kaip 35,3 tūkst. žmonių, daugiausia moterys ir vaikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių