Aktualu ne tik Lietuvoje: aktyvistai gelbėja miesto medžius nuo betono

Meksikos sostinėje veikia nedidelė, bet gausiai palaikoma „Medžių armija“. Tai keli gamtosaugos aktyvistai, kurie gelbėja miesto medžius nuo betono. Taip atsitinka, kai medžio kamienas užbetonuojamas iš visų pusių, kad būtų daugiau vietos pastatyti motociklus ar tiesiog nereikėtų prižiūrėti to žemės plotelio.

Kūjis, laužtuvas, kirtiklis ir kastuvas – pagrindiniai medžių armijos kovotojų ginklai. Aptikę betono užkankintą medį Meksikos gatvėse jie pabando išsiaiškinti su tais kas tai padarė, o jei nepavyksta, imasi darbo.

„Mes suteikiame valdžios institucijoms galimybę pačioms išspręsti šią problemą. Jei valdžia ir betoną dedantys žmonės nesiima veiksmų, mes patys ateiname su savo kūjais, savo jėgomis ir sudaužome betoną“, – šnekėjo „Medžių armijos“ įkūrėjas Arturo Hernández.

A. Hernández pripažįsta, kad kartais, nors ir labai retai, konfliktų pasitaiko, bet šimtai tūkstančių jo „Medžių armijos“ sekėjų internete pritaria tokioms medžių gelbėjimo akcijoms.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Lieka vis mažiau žaliųjų plotų, o betono vis daugiau, sausros tampa vis stipresnės. Ką tik Meksikoje buvo baisi sausra, todėl nepriimtina, kad penkiasdešimties metų meksikietiškas uosis pasmerkiamas mirti, tam, kad motociklininkams atsirastų daugiau stovėjimo vietų“, – kalbėjo aplinkosaugos aktyvistas Michelas Duhartas de la Cerda.

Iš tikrųjų Meksikos „Medžių armijai“ priklauso tik gal kokie šeši aktyvūs nariai, bet jos įtaka stiprėja, nes nebūtinai reikia sugebėti mosuoti sunkiu kūju, kartais pakanka paimti į rankas nedidelį kastuvą ir tiesiog pasodinti jauną medelį į jam tinkamą vietą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių