Aktyvistai oranžiniais dažais apipurškė Stounhendžo akmenis

Jungtinėje Karalystėje du aktyvistai iš organizacijos „Just Stop Oil“ trečiadienį oranžiniais dažais apipurškė priešistorinius Stounhendžo akmenis.

Aktyvistams, kuriuos organizacija įvardijo kaip 73 metų Rajaną Naidu ir 21 metų Niamh Lynch, pribėgus prie akmenų rato, buvo girdėti, kaip aplink buvę lankytojai šaukia „ne“ ir puola jų stabdyti.

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip du žmonės, vilkintys baltus marškinėlius su šūkiu „Just Stop Oil“ (liet. „Sustabdykite naftą“), artėja prie akmenų su oranžinių dažų pripildytais purkštuvais.

Keletas legendinių akmenų, datuojamų vėlyvuoju neolitu, buvo nudažyti oranžiniais dažais, tada vienas protestuotojas atsisėdo ant žolės, o kitą sulaikė visuomenės atstovas.

Incidentas įvyko trečiadienį apie 12 val. (11 val. Grinvičo laiku), likus dienai iki vasaros saulėgrįžos šventimo Stounhendže, kuris yra pasaulio kultūros paveldo objekto centre.

Organizacijos „Just Stop Oil“ pareiškime teigiama, kad šios akcijos tikslas buvo pareikalauti iš būsimosios JK vyriausybės, kad ši kartu su kitomis vyriausybėmis susitartų dėl plano, pagal kurį iki 2030 metų būtų nutraukta naftos, dujų ir anglių gavyba bei deginimas.

Inertiškas stovėjimas ištisas kartas gerai tinka akmenims, bet ne klimato politikai.

Organizacija teigė, kad ant akmenų purškė oranžinius kukurūzų miltų dažus, kurie, pasak jos, „netrukus bus nuplauti lietaus“.

„Just Stop Oil“ pateiktose citatose N. Lynch, kuri, kaip teigiama, yra studentė iš Oksfordo, sakė, kad nuolatinis naftos, anglies ir dujų deginimas sukelia „mirtį ir kančias“.

„Atėjo laikas pagalvoti, ką mūsų civilizacija paliks po savęs, koks bus mūsų palikimas? – sakė ji. – Inertiškas stovėjimas ištisas kartas gerai tinka akmenims, bet ne klimato politikai“.

R. Naidu iš Birmingemo pridūrė: „Arba mes užbaigsime iškastinio kuro erą, arba iškastinio kuro era užbaigs mus“.

„Kaip prieš penkiasdešimt metų, kai pasaulis naudojosi tarptautinėmis sutartimis, kad sumažintų branduolinių ginklų keliamą grėsmę, taip ir šiandien pasauliui reikia sutarties dėl iškastinio kuro neplatinimo, kad palaipsniui būtų jo atsisakyta, o nuo jo priklausoma ekonomika, darbuotojai ir bendruomenės turėtų būti remiamos, kad galėtų atsisakyti naftos, dujų ir anglių“, – sakė jis.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Budelis

Budelis portretas
Kada tuos visus pe de rastinius “judejimus” pazabos?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių