Australijoje propalestinietiški protestuotojai su plakatais pateko ant parlamento stogo

  • Teksto dydis:

Australijoje keturi propalestinietiškai nusiteikę protestuotojai ketvirtadienį įsiveržė į parlamento rūmus ir nuo stogo išskleidė transparantus.

Paskutinę australų parlamento posėdžio dieną prieš penkių savaičių pertrauką vyravo įtampa dėl Izraelio karo prieš islamistų judėjimą „Hamas“.

Buvo sulaikyti keturi protestuotojai, patekę ant stogo ir daugiau nei valandą ant pastato fasado laikę išskleistus plakatus su žodžiais „karo nusikaltimai“ ir „genocidas“ bei palestiniečių šūkiu „Nuo upės iki jūros, Palestina bus laisva“.

Tuo metu Afganistane gimusi senatorė Fatima Payman, vienintelė Australijos federalinė įstatymų leidėja, posėdžių metu dėvinti hidžabą, paskelbė pasitraukianti iš valdančiosios Leiboristų partijos. Savo žingsnį ji motyvavo atsisakymu laikytis partijos pozicijos karo Gazos Ruože klausimu.

„Mano šeima pabėgo iš karo draskomos šalies ir atvyko čia kaip pabėgėliai, ne tam, kad tylėčiau, kai matau, kaip žiauriai elgiamasi su nekaltais žmonėmis“, – žurnalistams sakė ji.

„Matydama, kaip mūsų vyriausybė abejingai žiūri į didžiausią mūsų laikų neteisybę, nebesuprantu, kokia kryptimi eina partija“, – pridūrė F. Payman, kuri liks Senate kaip nepriklausoma įstatymų leidėja.

Pirmąją savo kadenciją dirbanti senatorė praėjusią savaitę pasipriešino kolegoms iš vyriausybės ir parėmė vienos mažos partijos pasiūlymą, kuriuo buvo reikalaujama, kad Senatas pripažintų Palestinos valstybę.

Šiuo metu Australija yra įsipareigojusi siekti dviejų valstybių sambūviu pagrįsto sprendimo, pagal kurį Izraelis ir būsima palestiniečių valstybė galėtų sugyventi taikiai ir saugiai, laikydamosi tarptautiniu mastu pripažintų sienų.

Policija teigė, kad protestuotojams bus pateikti kaltinimai dėl neteisėto įsibrovimo į teritoriją. Pranešime nurodoma, kad jiems dvejus metus uždrausta lankytis parlamento rūmuose.

Saugumo sumetimais lankytojams skirtos Atstovų Rūmų ir Senato erdvės buvo uždarytos.

Atstovų rūmų pirmininkas Miltonas Dickas sakė, kad protestai jam kelia didelį susirūpinimą, ir nurodė sustiprinti saugumą. Policija aiškinasi, kaip protestuotojai pateko į saugomą teritoriją.

Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is (Entonis Albanizis) parlamento nariams teigė smerkiantis protestą.

„Taikus protestas užima svarbią vietą mūsų visuomenėje, tačiau tai nebuvo taikus protestas, – sakė premjeras. – Šiais veiksmais visiškai neprisidėta prie jokių tikslų. Iš tiesų, jie pakenkė tikslui, kurio, šių beatodairiškų veiksmų sumanytojų manymu, jie siekia.“

Opozicijos lyderis Peteris Duttonas pareikalavo išsiaiškinti, kas įleido protestuotojus į pastatą, ir pavadino jų žinutę antisemitine.

„Turime suprasti šios situacijos rimtumą, nes šie vaizdai bus transliuojami visame pasaulyje“, – parlamente kalbėjo P. Duttonas.


Šiame straipsnyje: AustralijaPalestinaprotestas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių