JAV uždaro dalį vyriausybės agentūrų: nepavyko susitarti dėl finansavimo (papildyta)

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos antradienį paryčiais pradėjo dalinį vyriausybės uždarymą – pirmąjį per pastaruosius 17 metų ir keliantį didelį susirūpinimą – dėl kurio darbą sustabdys daugelis federalinių agentūrų, o šimtai tūkstančių darbuotojų bus išleisti neapmokamų atostogų, Kongresui iki nustatyto galutinio termino nespėjus susitarti dėl papildomo finansavimo.

Likus dešimčiai minučių iki vidurnakčio smarkiai susipriešinusiame Kapitolijuje nuaidėjo skambučiai, o po visą dieną vykusių karštligiškų derybų tarp prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) demokratų ir jų varžovų respublikonų Baltieji rūmai nurodė federalinėms agentūroms pradėti uždarymo procedūras.

„Raginame Kongresą veikti greitai ir priimti rezoliuciją dėl pratęsimo, suteikiant trumpalaikį tiltą, kuris suteiktų pakankamai laiko priimti biudžetą laikotarpiui iki fiskalinių metų pabaigos ir atkurti kritinių viešųjų paslaugų bei programų, kurioms nukentės dėl asignacijų nutraukimo, vykdymą“, – sakoma Baltųjų rūmų vadybos ir biudžeto biuro direktorė Sylvia Mathews Burwell (Silvija Metjus Bervel) žinutėje agentūroms.

Įstatymų leidėjai paskutinėmis valandomis prieš galutinį terminą – fiskalinių metų pabaigą – biudžeto klausimų beveik neaptarinėjo: jie įnirtingai ginčijosi, ar sprendimas dėl papildomo agentūrų finansavimo turi būtų susietas su pastangomis atšaukti arba atidėti B.Obamos pastangomis priimtą įstatymą dėl sveikatos apsaugos sistemos pertvarkos.

„Tai yra nereikalingas smūgis Amerikai“, – Senato demokratų daugumos lyderis Harry Reidas (Haris Reidas) pareiškė praėjus dviem minutėms po vidurnakčio.

Vašingtone tvyrant krizės nuotaikoms, nepavyko susitarti dėl jokio kompromiso, kuris būtų leidęs išvengti pirmojo tokio sukrėtimo nuo 1996 metų.
Vietoje to demokratų vadovaujamas Senatas ir respublikonų dominuojami Atstovų Rūmai įsitraukė į beprasmius žaidimus, siuntinėdami vieni kitiems biudžeto projektus, kurie buvo pasmerkti žlugti.

B.Obama kaltino respublikonus terorizuojant Ameriką savo „ekstremaliais“ politiniais reikalavimais, tuo tarpu jo oponentai skundėsi dėl demokratų arogancijos.

Apie 800 tūkst. vyriausybinių institucijų darbuotojų tikriausiai bus priversti likti namuose. Federalinės agentūros apribos savo veiklą, o nacionaliniai paminklai, tokie kaip Laisvės statula ir nacionaliniai parkai, bus uždaryti.

Ši krizė kilo dėl respublikonų ultrakonservatyviosios „Arbatėlės“ frakcijos pastangų Atstovų Rūmuose susieti naujo vyriausybės biudžeto projektą su sąlyga, kad turi būti atšaukta sveikatos apsaugos sistemos reforma, laikoma iki šiol didžiausiu B.Obamos vidaus politikos pasiekimu.

Tuo tarpu Senatas ir prezidentas ne kartą atmetė šią strategiją ir ragino respublikonus priimti nutarimą dėl papildomo vyriausybės agentūrų finansavimo, kuris būtų leidę išvengti jų uždarymo.

Šis uždarymas yra iki šiol didžiausia krizė iš virtinės nesiliaujančių ideologinių susirėmimų tarp demokrato B.Obamos ir respublikonų Atstovų Rūmuose dėl JAV vyriausybės dydžio ir vaidmens valstybės gyvenime.

„Viena frakcija vienoje partijoje vienuose Kongreso rūmuose vienoje vyriausybės šakoje neuždaro visos vyriausybės vien tam, kad vėl pasigrumtų dėl rinkimų rezultatų“, – sakė B.Obama, turėdamas omenyje savo paties perrinkimą.

„Išpirka nemokama už tai, kad atliekate savo darbą – kad darote tai, ką ir šiaip turėtumėte daryti“, – prezidentas pridūrė televizijos transliuotame griežtame pranešime iš Baltųjų rūmų.

Tačiau vykstant karštligiškoms deryboms respublikonai padvigubino pastangas sužlugdyti didžiausią per kelis pastaruosius dešimtmečius reformą socialinėje srityje – sveikatos apsaugos sistemos pertvarką, pramintą „Obamacare“ („Obamos priežiūra“).

Likus trims valandoms Atstovų Rūmai priėmė teisės aktą, pagal kurį vieneriems metams turėjo būti atidėtas reikalavimas visiems amerikiečiams įsigyti sveikatos draudimą.

„Tai sąžiningumo su visais amerikiečiais klausimas“, – pareiškė Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Johnas Boehneris (Džonas Beineris), kuriam sunkiai sekėsi suvaldyti maištingą „Arbatėlės“ frakciją, pasisakančią už mažesnį federalinės vyriausybės vaidmenį.

Tačiau Senatas, kuris privalo patvirtinti visus nutarimus dėl biudžeto, nedelsdamas atmetė tą dokumentą.

Dėl šios priežasties Atstovų Rūmų lyderiai, likus mažiau nei valandai iki vidurnakčio, nusprendė surengti pasitarimą, kuriame dalyvautų abejų rūmų oficialūs derybininkai, mėginantys susitarti dėl biudžeto projekto.

Tapo aišku, kad šio proceso koordinavimas gali užsitęsti kelias valandas, todėl H.Reidas paskelbė Senato darbo pertrauką iki antradienio 9 val. 30 min. vietos (16 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

„Sakėme, kad surengsime pasitarimą, jeigu vyriausybė nebus uždaroma, tačiau jie uždaro vyriausybę“, – antrasis pagal rangą Senato demokratas Dickas Durbinas (Dikas Derbinas) sakė naujienų agentūrai AFP.

B.Obama perspėjo, kad vyriausybės uždarymas gali smarkiai pakenkti ekonomikai, kuri lėtai atsigauna po didžiausios per kelis dešimtmečius recesijos.
„Uždarymas padarys labai realų ekonominį poveikį realiems žmonės – iš karto. Ankstesni uždarymai buvo reikšmingai sutrikdę ekonomiką“, – pažymėjo prezidentas.

Konsultacinė bendrovė „Macroeconomic Advisors“ nurodė, kad šis žingsnis sulėtins ūkio augimą, kuris, kaip rodė antrojo ketvirčio rezultatai, turėjo siekti apie 2,5 proc. per metus.

Dviejų savaičių vyriausybės uždarymas tikriausiai nukirps 0,3 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP).

Jis taip pat skausmingai paveiktų susijusius federalinius darbuotojus, kuriems tektų pasinaudoti santaupomis arba atidėti mokesčius už būstą, išperkamosios nuomos įmokas už automobilius ir kitokius mokėjimus.

Pirmadienį vertybinių popierių kainos patraukė žemyn, prekiautojams numatant vyriausybės uždarymą. Indeksas „Dow Jones Industrial Average“ nusmuko 128,57 punktais (0,84 proc.) iki 15 129,67.

Rinkos tikriausiai patirs dar didesnį sukrėtimą, jeigu nebus rasta greito sprendinio naujai sparčiai artėjančiai krizei.

Respublikonai taip pat reikalauja, kad B.Obama padarytų nuolaidų dėl sveikatos apsaugos reformos, siekiant padidinti JAV skolinimosi ribą, kuri dabar yra 16,7 trln. dolerių. Jeigu tai nebūtų padaryta, Jungtinės Valstijos iki spalio vidurio gali tapti nepajėgios grąžinti savo skolų – pirmąkart per savo istoriją.

Apklausos rodo, kad amerikiečiai dėl vyriausybės uždarymo labiau kaltina respublikonus, o ne demokratus, todėl J.Boehneriui gali tekti laviruoti dėl platesnių politinių interesų ir savo partijos rėksmingosios dalies reikalavimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių