Baltieji rūmai vis dar nepritaria, kad Ukraina JAV ginklais atakuotų Rusiją

  • Teksto dydis:

Baltieji rūmai antradienį atmetė ukrainiečių prezidento Volodymyro Zelenskio prašymą leisti Ukrainai smogti taikiniams Rusijoje JAV tiekiamais tolimesnio nuotolio ginklais.

„Šiuo metu mūsų politika nesikeičia. Mes neskatiname ir neleidžiame naudoti JAV tiekiamų ginklų smūgiams Rusijos teritorijoje“, – spaudos konferencijoje pareiškė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

Tuo metu Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) antradienį pareiškė, kad Kyjivo pajėgoms turėtų būti leista neutralizuoti Rusijos karines bazes, iš kurių Kremliaus kariai apšaudo Ukrainą raketomis.

Ukraina spaudžia savo rėmėjus Vakaruose leisti jai smogti taikiniams Rusijoje jų tiekiamais tolimesnio nuotolio ginklais.

Svarbūs Ukrainos rėmėjai, įskaitant JAV ir Vokietiją, nelabai nori leisti Kyjivui smogti taikiniams už sienos, nes baiminasi, kad taip galėtų būti pastūmėti tiesioginio konflikto su Maskva link.

Rusų prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pareiškė, kad jei Vakarų šalys duos leidimą Ukrainai naudoti jų tiekiamus ginklus smūgiams Rusijos teritorijoje, tai turės „rimtų pasekmių“.

Mes neskatiname ir neleidžiame naudoti JAV tiekiamų ginklų smūgiams Rusijos teritorijoje.

„Šis nuolatinis eskalavimas gali sukelti rimtų pasekmių“, – sakė V. Putinas, viešėjęs Uzbekistane.

„Europoje, ypač mažose šalyse, jie turėtų žinoti, su kuo žaidžia. Jos turėtų tai prisiminti kaip šalys, turinčios nedideles, tankiai apgyvendintas teritorijas“, – kalbėjo jis.

V. Putino komentarai pasirodė po to, kai kai kurios NATO narės ir Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas paragino leisti Ukrainai panaudoti savo ginklus atakoms prieš Rusijos teritoriją.

Rusijos vadovas pridūrė, kad net jei smūgius surengtų ukrainiečių pajėgos, atsakomybė už juos tektų Vakarų ginklų tiekėjams.

V. Putinas taip pat sakė, kad, nors, jo nuomone, Vakarų šalių kariniai instruktoriai jau yra Ukrainoje ir veikia slapta kaip samdiniai, bet koks šalių žingsnis siųsti juos oficialiai reikštų dar vieną eskalaciją ir „dar vieną žingsnį link rimto konflikto Europoje, link pasaulinio konflikto“.

Ukraina pirmadienį pranešė, kad vyksta derybos su Prancūzija dėl karinių instruktorių siuntimo į šalį.

Po Europos Sąjungos šalių narių gynybos ministrų susitikimo Briuselyje bloko užsienio reikalų vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) teigė, kad valstybių nuomonės dėl karinių instruktorių siuntimo į Ukrainą nesutampa.

Pagal bloko misiją, įsteigtą 2022 metais, ES šalys apmokė 50 tūkst. Ukrainos karių už šios šalies ribų.


Šiame straipsnyje: Baltieji rūmaiJAV ginklaikaras Ukrainojetolimesnio nuotolio ginklai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių