Bandys uždrausti branduolinį ginklą

Į grupę „Global Zero“ susibūrę nemažai žinomų pasaulio žmonių Paryžiuje pradėjo kampaniją, siekiančią uždrausti atominį ginklą.

Rizika per daug didžiulė

Į „Global Zero“ veiklą įsitraukę maždaug šimtas žinomų pasaulio žmonių tikisi, kad pritraukus kuo daugiau visuomenės dėmesio, šis klausimas bus įtrauktas į pasaulinius politinius debatus, skelbia nacionalinis transliuotojas.

Būtent taip nutiko su klimato atšilimo problema – tik sulaukus visuomenės dėmesio ir pritarimo, pavyko šį klausimą įtraukti į pasaulio galingųjų dienotvarkes.

Grupės „Global Zero“ nariai teigia, kad galimybė atominiam ginklui patekti į nestabilių valstybių ar į ekstremistų rankas yra per daug didelė. „Tai ne idealizmas, tai rūpestis dėl pasaulio saugumo“, – teigė Paryžiaus konferencijoje dalyvavęs buvęs Didžiosios Britanijos Nacionalinio saugumo sekretorius Malcolmas Rifkindas.

„O jei kalbame apie nusiginklavimą, tai turi būti daugiašalis susitarimas“, – sakė jis.

Pritaria tiek senos, tiek naujos kartos politikai

Praeityje kalbos apie atominį nusiginklavimą buvo negausios ir apsiribojo politinių debatų paraštėmis, tačiau dabar daug buvusių ir esamų nacionalinio saugumo darbuotojų pradėjo kalbėti apie daugiašalį nusiginklavimą.

JAV tokias kalbas pradėjo grupė „Getting to zero“ („Artėjant link nulio“), kurią sudaro tokie Šaltojo karo laikų veteranai kaip Henry Kissingeris (Nobelio taikos laureatas, santykių su Sovietų Sąjungą švelninimo šalininkas) ar George`as Schultzas (buvęs JAV Valstybės sekretorius).

Už „Global Zero“ iniciatyvas pasirašė tokios pasaulio įžymybės kaip buvęs JAV prezidentas Jimmy`is Carteris, buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Mikailas Gorbačiovas, buvęs Brazilijos prezidentas Fernando Hendrique Cardoso, verslininkas Seras Richardas Bransonas, vienas iš Pakistano vadovų Ehsanas Ul–Haqas bei Brajeshas Mishra, buvęs Indijos Nacionalinio saugumo patarėjas.

„Global Zero“ atliktoje 21 vienos šalies apklausoje dauguma, net 76 proc., respondentų pritartų atominiam nusiginklavimui.

Aktyvistai taip pat pabrėžia būtinybę jaunajai kartai suteikti kuo daugiau žinių apie atominio ginklo keliamus pavojus.

Svarbiausia Vašingtono ir Maskvos pozicija

„Šiuos žingsnius reikia žengti su Vašingtono ir Maskvos pritarimu“, – teigė Richardas Burtas, atstovavęs JAV derybose su Sovietų Sąjunga dėl Strateginės ginkluotės mažinimo.

Aktyvistai mano, kad jų tikslams pritarti gali ir naujasis JAV prezidentas Barackas Obama, savo rinkimų kampanijoje kalbėjęs apie branduolinį nusiginklavimą. „Tai yra galimybė pradėti taiką ir gyventi pasaulyje be atominio ginklo“, – liepa Berlyne teigė B.Obama.

Panašiai kalbėjo ir Rusijos premjeras Vladimiras Putinas, teigęs, kad „geriau jau uždaryti šią Pandoros skrynią“.

Grupės nariai taip pat pažymi, jog tarptautinei bendruomenei neišgirdus jų raginimų, atominio ginklavimosi varžybos gali tik pagreitėti, o tokiose lenktynėse daug daugiau šansų gauti atominį ginklą turi ir ekstremistai.

Aktyvistai pabrėžia, kad Irano (dėl kurio branduolinių ambicijų Vakarai nėra tikri) dalyvavimas šioje Paryžiaus konferencijoje butų buvęs didelis žingsnis pirmyn.
Kalbėdami apie kitus trukdžius „Global Zero“ minėjo tiek Šiaurės Korėją, tiek Izraelį, „kuris su savo nedeklaruotu branduoliniu arsenalu turėtų dalyvauti bet kokiose tokio pobūdžio derybose“.

Ateinančiomis dienomis „Global Zero“ savo sumanymus pristatys Maskvoje ir Vašingtone.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių