A. Blinkenas: Iranas per savaitę gali pasigaminti skiliąją medžiagą branduoliniam ginklui

  • Teksto dydis:

Iranas per vieną ar dvi savaites gali pasigaminti daliosios medžiagos branduoliniam ginklui, penktadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas).

Informacija apie Irano pajėgumus paaiškėjo po to, kai neseniai šalies prezidentu buvo išrinktas reformistas Masoudas Pezeshkianas (Masudas Pezeškianas).

Jis yra sakęs, kad nori nutraukti Irano izoliaciją, ir pasisako už tai, kad būtų atnaujintas 2015-ųjų Irano ir pasaulio galybių branduolinis susitarimas.

Tačiau A. Blinkenas sakė, kad „pastarosiomis savaitėmis ir mėnesiais matėme Iraną, kuris iš tikrųjų žengia į priekį“ vykdydamas savo branduolinę programą.

2018 metais Jungtinės Valstijos vienašališkai pasitraukė iš branduolinio susitarimo, kuriuo buvo siekiama reguliuoti Irano atominę veiklą mainais į tarptautinių sankcijų Teheranui panaikinimą.

Kalbėdamas saugumo forume Kolorade A. Blinkenas branduolinio susitarimo žlugimą nurašė ant Irano pajėgumų didinimo.

„Vietoj to, kad (Iraną) iki galimybės pasigaminti skiliąją medžiagą branduoliniam ginklui skirtų bent metai, dabar tam greičiausiai tereikia vienos ar dviejų savaičių“, – sakė A. Blinkenas.

Jis pridūrė, kad Iranas dar nesukūrė branduolinio ginklo.

Nesiekia naujo susitarimo

Praėjusį mėnesį Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pranešė, kad Iranas toliau plečia savo branduolinius pajėgumus, Teheranui informavus agentūrą, jog sodrinimo objektuose Natanze ir Forde įrengia daugiau urano sodrinimo procese naudojamų centrifugų serijų.

TATENA duomenimis, Iranas yra vienintelė nebranduolinė valstybė, kuri sodrina uraną iki aukšto 60 proc. lygio, ir toliau kaupia dideles urano atsargas, kurių užtektų kelioms atominėms bomboms sukurti.

Po JAV pasitraukimo iš 2015 metų branduolinio susitarimo Iranas palaipsniui nutraukė savo įsipareigojimus pagal jį.

Tačiau laikinai einantis Irano užsienio reikalų ministro pareigas Ali Bagheri (Ali Bageris) anksčiau šią savaitę CNN sakė, kad Teheranas tebėra įsipareigojęs laikytis susitarimo, vadinamo Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA).

„Mes vis dar esame JCPOA narė. Amerika dar nesugebėjo grįžti prie JCPOA, todėl mūsų tikslas yra atgaivinti 2015 metų susitarimą, – sakė jis. – Mes nesiekiame naujo susitarimo.“

Anot A. Bagheri, niekas Irane nekalba apie naują susitarimą.

A. Blinkenas kalbėjo praėjus vos kelioms dienoms po pranešimų, kad JAV Slaptoji tarnyba prieš kelias savaites sustiprino respublikonų kandidato į prezidentus Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) apsaugą po to, kai valdžios institucijos sužinojo apie įtariamą Irano sąmokslą jį nužudyti.

Teheranas šiuos kaltinimus paneigė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Reikia

Reikia portretas
neleisti pasigaminti tos skiliosios medžiagos! Jei Iranas vis tiek pasigamins, tada reikėtų paskelbti karą... ir atimti tą nelemtą medžiagą...

Vatnykas

Vatnykas portretas
Jei Iranas neįsigis branduolinio ginklo, jos lauks Irako likimas. JAV ir Izraelio teroristai būtinai užpuls, kad galetų pagrobti jo naftą. Nebent Putinas patyliukais jau aprūpino jį. Būtų gerai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių