„Bloomberg“: Turkija siekia prisijungti prie ekonominio bloko BRICS, Lietuva sprendimą kritikuoja

  • Teksto dydis:

Turkija pateikė prašymą prisijungti prie ekonominio bloko BRICS, pirmadienį paskelbė agentūra „Bloomberg“, remdamasi savo šaltiniais.

Kaip pranešama, Turkija tokį žingsnį žengė, nes „siekia sustiprinti savo įtaką pasaulyje ir užmegzti naujus ryšius ne tik su savo tradiciniais Vakarų sąjungininkais“.

„Bloomberg“ šaltiniai priduria, kad Turkija pateikė paraišką prisijungti prie BRICS prieš kelis mėnesius, nusivylusi „nepakankama pažanga dešimtmečius trunkančiame siekyje įstoti į Europos Sąjungą“.

Agentūra pažymėjo, kad blokas planuoja aptarti plėtrą spalį Rusijoje vyksiančiame viršūnių susitikime.

Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis sako, jog Turkijos pateiktas prašymas prisijungti prie ekonominio bloko BRICS mažina pasitikėjimą Ankarą.

Sunkiai suprantamas (sprendimas – BNS). Aišku, pasitikėjimas ta valstybe tikrai menks. Jau dabar buvo keliami klausimai, kaip dabar Aljanse (NATO – BNS) mes suderinime pozicijas tarp valstybių, kurios yra už Ukrainą, kurios yra prorusiškos. Visa tai mažina pasitikėjimą“, – žurnalistams antradienį kalbėjo užsienio reikalų ministras.

Brazilija, Rusija, Indija ir Kinija yra BRICS steigėjos, o Pietų Afrika prisijungė vėliau. Šių metų pradžioje prie bloko prisijungė Egipta, Etiopija, Iranas, Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE).

Grupė daugiausia dėmesio skiria ekonominiam bendradarbiavimui, daugiašalės prekybos didinimui ir vystymuisi.


Šiame straipsnyje: Turkijanarystė brics

NAUJAUSI KOMENTARAI

Senelis

Senelis portretas
Lietuva jau prie turtingu, kiek metu praradom sovietijos liūne ...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių