Briuselyje Serbijos ir Kosovo lyderiai surengė naujas derybas

  • Teksto dydis:

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius ir Kosovo ministras pirmininkas Albinas Kurti (Albinas Kurtis) trečiadienį Briuselyje surengė naujausias derybas.

Trečiadienio susitikimas rengiamas praėjus metams po paskutinių įnirtingų derybų ir kelių nesėkmingų ankstesnių pokalbių raundų.

„Tikimės, kad šiandien naujasis dialogo raundas pasiųs kitokią žinią ir baigsis kitaip“, – pareiškė Europos Sąjungos užsienio reikalų vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis).

Praėjusiais metais žlugo Serbijos ir Kosovo derybos, kuriomis siekta sudaryti svarbų susitarimą, atveriantį kelią santykių normalizavimui.

2023-ųjų kovo mėnesį Šiaurės Makedonijoje vykusiame svarbiame aukščiausiojo lygio susitikime Serbijos prezidentas atsisakė pasirašyti ES ir JAV remiamą Ohrido susitarimą, motyvuodamas dešinės rankos skausmu ir pridurdamas, kad jis esą tęsis dar daugelį metų.

Diplomatai ir toliau ragino įgyvendinti susitarimą.

Tačiau žlugus deryboms Kosovo šiaurėje, kur gyventojų daugumą sudaro serbai, kilo neramumai, kurie baigėsi kruvinu ginkluotų serbų ir Kosovo valdžios institucijų susirėmimu stačiatikių vienuolyne netoli sienos su Serbija praėjusių metų rugsėjo mėnesį.

Tačiau įtampa padidėjo vasario mėnesį, kai Priština paskelbė eurą vienintele teisėta valiuta, pripažįstama jos teritorijoje, ir faktiškai uždraudė naudoti Serbijos dinarus.

Todėl Belgradas neturėjo galimybių toliau finansuoti Kosovo serbų sveikatos, švietimo ir socialinės apsaugos sistemų.

A. Kurti pažymėjo, kad Serbija privalo imtis šių priemonių, kad pažabotų organizuotų nusikalstamų grupuočių veiklą.

Serbijos ministras pirmininkas Milošas Vučevičius prieš derybas naujienų agentūrai AFP sakė, kad Belgradas yra pasirengęs aptarti kompromisus dėl Kosovo.

„Esame pasirengę susitarimams ir kompromisams, kompromisams, kurie reiškia, kad nė viena pusė nebus nei absoliuti laimėtoja, nei absoliuti pralaimėtoja“, – nurodė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

> Komentarijus - Tu Kvailas Debilas. Tokiu ir dvėsi ...

> Komentarijus - Tu Kvailas Debilas. Tokiu ir dvėsi ... portretas
`

Komentarijus

Komentarijus portretas
Teko bendrauti kai jaunas buvau su nemažai serbų. Nėra su jais ką derėtis, naikinti reikia. Apie juos pasakymas "kuproto ir grabas neištiesins" labai tinka. Nebent tu slaviškos kilmės.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių