Didžiausia J. Bideno rėmėja – pirmoji ponia

Pirmoji ponia Jill Biden (Džil Baiden), kuri visada yra šalia prezidento Joe Bideno (Džo Baideno), palaikė jį per nesėkmingus debatus ir kai jis pažadėjo tęsti kovą dėl perrinkimo, ir tai tik pora pavyzdžių, kaip ji kovoja savo vyro mūšiuose iš priešakinių linijų.

„Manau, kad ji yra tokia įtakinga, kaip teigia ekspertai, ir jos nuomonė jam tikriausiai yra svarbesnė nei bet kurio kito. Be jos paramos jam būtų neįmanoma toliau varžytis“, –  sakė Bostono universiteto komunikacijos profesorė Tammy Vigil (Temi Vidžil).

73-ejų pirmoji ponia, bendruomenės koledžo dėstytoja, pirmadienį pati pateko į antraštes, nes žurnalas „Vogue“ pristatė rugpjūčio mėnesio numerio viršelį, kuriame puikuojasi J. Biden ilga balta švarko stiliaus „Ralph Lauren“ suknele.

Fotosesija įvyko ir straipsnis parašytas dar balandžio mėnesį, gerokai anksčiau, nei prezidentas dalyvavo sudėtinguose CNN debatuose su respublikonų varžovu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

Žurnalo leidėjai atskleidė, kad netrukus po debatų, kai pasipylė raginimai 81-erių dabartiniam prezidentui atsiimti savo kandidatūrą, jie telefonu kalbėjosi su pirmąja ponia.

Tinkamas žmogus

Pirmoji ponia pareiškė „Vogue“, kad Bidenų šeima „neleis, kad tos 90 minučių nulemtų ketverius jo prezidentavimo metus“.

Moteris, kuri su demokratų lyderiu susituokusi jau 47 metus, savaitgalį vykusiame rėmėjų susitikime konstatavo: „Joe yra ne tik tinkamas žmogus šiam darbui. Jis yra vienintelis žmogus šiam darbui.“

Ketvirtadienį po debatų J. Biden buvo užfiksuota CNN studijoje paėmusi savo vyrą už rankos ir padėjusi jam nusileisti laipteliais žemyn.

Kitą dieną ji vėl buvo šalia ir vilkėjo suknelę su užrašu „balsuok“, kai daug energingesnis J. Bidenas dalyvavo rinkiminės kampanijos renginyje Šiaurės Karolinoje.

1972 metais J. Bidenas tapo našliu, kai automobilio avarijoje žuvo jo pirmoji žmona ir jų mažametė dukra. Du jo sūnūs, Beau (Bo) ir Hunteris (Hanteris), liko gyvi.

Praėjus penkeriems metams po tos nelaimės J. Bidenas vedė Jill.

Po daugelio metų šeimą vėl ištiko tragedija, kai pradėjęs daug žadančią politinę karjerą, nuo vėžio mirė B. Bidenas.

Prie šeimos sunkumų prisidėjo ir H. Bidenas, kuris daug metų kovojo su priklausomybe nuo kvaišalų.

Pirmoji ponia dabar yra sunkumų kamuojamo, bet augančio klano centrinė figūra. Jį sustiprino Jill ir Joe dukters Ashley (Ešli) gimimas praėjus keleriems metams po vestuvių ir, galiausiai, anūkų atsiradimas.

Be J. Biden paramos demokratas nebūtų pradėjęs siekti antrosios kadencijos.

Atvykusi į Baltuosius rūmus, ji toliau dėstė anglų kalbą koledže netoli Vašingtono, o tokia veikla prezidento žmonai nėra įprasta.

Dekoracijos ir agitacija

J. Biden ėmėsi ir tradicinio pirmosios ponios vaidmens – pavyzdžiui, ji yra atsakinga už kalėdines dekoracijas ir iškilmingų vakarienių meniu sudarymą. Ji taip pat rūpinasi svarbiais socialiniais klausimais, tokiais kaip švietimas.

Sudėtingos perrinkimo kampanijos metu J. Biden savo aistringu prezidento palaikymu nuo pat jo nelaimingo susidūrimo su D. Trumpu galėtų paskatinti rinkėjų simpatijų antplūdį, tačiau taip pat rizikuoja atstumti tam tikrą visuomenės dalį.

„Šiuolaikinė JAV pirmoji ponia turėtų [...] turėtų būti šalia vyro, padėti rinkti lėšas ir panašiai. Dėl to tikimasi, kad Jill Biden dalyvaus kampanijoje“, – sakė komunikacijos profesorė T. Vigil.

„Tačiau yra ir nenustatytų šios veiklos ribų, kurias sunku išsiaiškinti, kol neperžengiama tam tikra riba. Jei ji pernelyg energingai rems ir gins savo vyrą, žmonės ims skųstis“, – pridūrė ji.

Po debatų pirmoji ponia tapo pagrindiniu taikiniu socialiniuose tinkluose, o D. Trumpo šalininkai ją ėmė vaizduoti kaip nesąžiningą manipuliatorę.

„Tai, ką Jill Biden ir Bideno kampanija šįvakar padarė su Joe Bidenu – ištempė jį į sceną, kad jis, būdamas neginkluotas, įsitrauktų į protų mūšį, – yra paprasčiausias ir aiškus seno žmogaus išnaudojimas“, – po debatų socialiniame tinkle „X“ parašė Vajomingo respublikonė Harriet Hageman (Hariet Heigmen).

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių