Ekspertai: pasaulio akcijų rinkų kritimą pirmadienį lėmė visa virtinė priežasčių

  • Teksto dydis:

Raudoną kainų kritimo bangą pirmadienį nuo Japonijos ir kitų Azijos biržų per Europą iki JAV sukėlė virtinė priežasčių, kurių pagrindinė – nerimas dėl recesijos Jungtinėse Valstijose tikimybės, Federaliniams Rezervams delsiant nuleisti bazines palūkanas iš pastarųjų 23 metų aukštumų.

Tokijo biržos indeksas „Nikkei 225“ per prekybos sesiją nukrito 12,4 proc., tačiau Honkongo „Hang Seng“ – tik 1,5 proc., Frankfurto DAX – 1,8 proc., Paryžiaus „CAC 40“ – 1,4 proc., Londono „FTSE 100“ – 2,0 proc., o Niujorko „Dow“, „Nasdaq“ ir „S&P 500“ – atitinkamai 2,6 proc., 3,4 proc. ir 3,0 procento.

Nuosmukį nulėmusių priežasčių puokštei priskiriamas netikėtas bazinių palūkanų Japonijoje padidinimas praėjusios savaitės viduryje, sustiprinęs jeną, bazinėms palūkanoms JAV nesikeičiant, geopolitinės įtampos dėl įvykių Artimuosiuose Rytuose paaštrėjimas, paskutinę darbo savaitės dieną JAV paskelbti nuviliantys darbo rinkos, taip pat niūrius gamintojų apklausų duomenys ir juos sekusi atitinkama biržų reakcija.

Tuo tarpu dauguma ekspertų teigė, jog padėtis nėra tokia bloga kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio, ir tvirtino, kad veikiau investuotojų emocijų, o ne esminių priežasčių nulemta kainų korekcija yra laikina, ją neilgai trukus gali pakeisti techninis „atšokimas“.

Pasinaudodami šiais įvykiais kai kurie rinkos stebėtojai ragino JAV centrinį banką (Federalinius Rezervus) mažinti bazines palūkanas – galbūt net per skubų neeilinį posėdį, o kiti pranašavo jų apkarpymą rugsėjį iškart puse procento.

Ekspertai mano, kad rugpjūtį akcijų rinkose gali kilti daugiau staigmenų, tačiau toks nepastovumas nereiškia krizės, ir primena, jog paskutinis vasaros mėnuo istoriškai yra nepalankus akcijoms laikotarpis.


Šiame straipsnyje: Akcijų rinkossmukimasrecesija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių