ES prašo Vengrijos paaiškinti sprendimą sušvelninti vizų režimą rusams ir baltarusiams

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga ketvirtadienį pareikalavo Vengrijos reaguoti į tvyrančius nuogąstavimus, kad jos sprendimas sušvelninti vizų režimą Rusijos ir Baltarusijos piliečiams didina šnipinėjimo pavojų bloke.

Liepos pradžioje Vengrija išplėtė šalių, iš kurių darbo jėgą galima atsivežti supaprastinta tvarka, sąrašą. Tarp jų – Rusijos ir Baltarusijos piliečiai.

Ši schema leidžia jiems atvykti į Vengriją net ir su šeimomis ir įsidarbinti sektoriuose, kuriuose trūksta darbo jėgos.

Budapeštas tvirtina, kad daugelis atvykstančiųjų pagal šią programą statys atominę elektrinę.

Tačiau ekspertai tvirtina, kad neriboto skaičiaus užsienio darbuotojų įvežimo principas yra neproporcingas ir įtartinas.

Vidaus reikalų eurokomisarė Ylva Johansson sakė sutinkanti, kad ši situacija kelia susirūpinimą, ir išsiuntė laišką į Budapeštą, prašydama iki rugpjūčio 19 dienos atsakyti į pateiktus klausimus.

„Rusija kelia grėsmę saugumui. Mums reikia daugiau, o ne mažiau budrumo. Suteikus galimiems Rusijos šnipams ir diversantams lengvą prieigą prie ES, tai pakenktų mūsų visų saugumui“, – rašė Y. Johansson socialiniame tinkle „X“.

„Šiandien laiške prašau Vengrijos vyriausybės pasiaiškinti. Jei jų (...) schema kelia riziką, mes imsimės veiksmų“, – nurodė ji.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sakė, kad Vengrijos sprendimas palengvinti atvykimo į šalį tvarką Rusijos ir Baltarusijos piliečiams didina saugumo rizikas Europoje.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį teigė, kad Lietuva kreipėsi į Europos Komisiją, kad ši įvertintų Vengrijos sprendimą liberalizuoti Šengeno vizų išdavimą Rusijos ir Baltarusijos piliečiams.

Didžiausia Europos Parlamento frakcija anksčiau šią savaitę irgi skundėsi, kad sušvelnintos taisyklės gali sukurti „rimtų spragų šnipinėjimui“, tęsiantis Rusijos sukeltam plataus masto karui Ukrainoje.

Vengrija užsitraukė Europos Sąjungos pyktį dėl neseniai premjero Viktoro Orbano surengtų vizitų Rusijoje ir Kinijoje su, jo teigimu, „taikos misija“.

Vengrijos ministras pirmininkas taip pat bandė blokuoti ES biudžetą ir pagalbą Ukrainai, taip pat griežtai kritikavo ES politiką Rusijos invazijos į Ukrainą atžvilgiu.

Aukščiausi ES pareigūnai dabar boikotuoja neoficialius susitikimus, kuriuos rengia Vengrija, šiuo metu rotacijos tvarka pirmininkaujanti ES.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aplamai

Aplamai portretas
Išvyčiau iš EU su dviguba pilietybe.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių