ES užsienio reikalų ministrai ragina vienytis kovoje su terorizmu

  • Teksto dydis:

Briuselyje pirmadienį susitinkantys Europos užsienio reikalų ministrai paragino vieningai kovoti su terorizmu po kruvinų išpuolių Paryžiuje.

ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) pareiškė, kad penktadienio išpuoliai Paryžiuje, per kuriuos žuvo 129 žmonės ir atsakomybę už kuriuos prisiėmė „Islamo valstybės“ (IS) grupuotė, „nebuvo išpuolis prieš vieną šalį“, o tai buvo „išpuolis prieš Europą..., išpuolis prieš civilizaciją“.

Ji paragino ES valstybes „sujungti pajėgas, dalintis informacija, dalintis politine darbotvarke, kartu sutelkti visas mūsų diplomatines, ekonomines ir kartais net karines pastangas“, kovojant su IS grėsme.

Prancūzijos Europos reikalų ministras Harlemas Desiras (Harlemas Deziras) pareiškė, kad nors taikinys buvo Prancūzija, tačiau „kliuvo visai Europai“.

„Mes visi buvome atakuoti, mes visi duosime atsaką ir kartu nugalėsime terorizmą ir Daesho teroristų armiją“, – sakė jis, pavartodamas arabišką IS pavadinimą „Daesh“.

Belgijos, iš kurios yra kilę keli su Paryžiaus įvykiais siejami įtariamieji, užsienio reikalų ministras Didier Reyndersas (Didjė Reindersas) pritarė, kad žvalgybos tarnyboms reikia daugiau dalintis turima informacija.

Jeanas Asselbornas (Žanas Aselbornas), ES pirmininkaujančio Liuksemburgo užsienio reikalų ministras, perspėjo nepainioti terorizmo ir migracijos problemų, Europai išgyvenant didžiausią migrantų krizę nuo Antrojo pasaulinio karo.

ES vidaus reikalų ministrai penktadienį rengia derybas Briuselyje, kur aptars saugumo problemas, kurias išryškino išpuoliai Paryžiuje.

Susitikime bus kalbama apie Keleivio duomenų registravimo (Passenger Name Record – PNR) sistemą. PNR sistema leistų 28 ES šalims rinkti ir dalintis duomenimis apie visų oro linijų keleivius, siekiant nustatyti įtariamus būsimuosius kovotojus, tačiau tam priešinasi „liberalai“, turintys didelį palaikymą Europos parlamente.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių