Gazos Ruože pradedama vakcinavimo nuo poliomielito kampanija

Sveikatos apsaugos pareigūnas pranešė, kad šeštadienį Gazoje pradėta skiepijimo nuo poliomielito kampanija po to, kai karo nuniokotoje teritorijoje buvo užregistruotas pirmasis per ketvirtį amžiaus šios ligos atvejis.

Vietos sveikatos apsaugos pareigūnai kartu su JT ir nevyriausybinėmis organizacijomis „šiandien pradeda vakcinacijos nuo poliomielito kampaniją centriniame regione“, AFP sakė Gazos Ruožo sveikatos ministerijos pirminės priežiūros direktorius Moussa Abedas.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ketvirtadienį pranešė, kad Izraelis sutiko padaryti trijų dienų „humanitarines pauzes“ Gazos Ruože, kad būtų sudarytos palankesnės sąlygos skiepijimui, nors anksčiau pareigūnai teigė, kad kampaniją tikimasi pradėti sekmadienį.

Pradėjus centrinėje Gazos Ruožo dalyje, toliau vakcinacija turėtų vykti pietinėje, o dar vėliau – šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje.

Kampanijos, kurios metu skiepijama dviem dozėmis, tikslas – paskiepyti daugiau kaip 640 000 jaunesnių nei 10 metų vaikų.

Šią savaitę PSO generalinio direktoriaus pavaduotojas Michaelas Ryanas JT Saugumo Tarybai pranešė, kad į Gazos Ruožą pristatyta 1,26 mln. geriamosios vakcinos dozių, vėliau turi būti atgabentos dar 400 000 dozių.

Ramaloje įsikūrusi Palestinos sveikatos apsaugos ministerija anksčiau šį mėnesį pranešė, kad Jordanijoje atliktais tyrimais patvirtintas poliomielitas neskiepytam 10 mėnesių kūdikiui iš centrinės Gazos Ruožo dalies.

Poliovirusas yra labai užkrečiamas ir dažniausiai plinta per kanalizaciją ir užterštą vandenį – tai vis dažnesnė problema Gazoje, tebesitęsiant karui tarp Izraelio ir „Hamas“. Šia liga dažniausiai serga vaikai iki penkerių metų. Ji gali sukelti apsigimimus, paralyžių ir gali būti mirtina.

Karas Gazoje prasidėjo po spalio 7 dieną „Hamas“ surengto beprecedenčio išpuolio prieš pietų Izraelį, per kurį, AFP skaičiavimais, pagrįstais oficialiais Izraelio duomenimis, žuvo 1 199 žmonės, daugiausia civiliai.

Izraelio atsakomosios karinės kampanijos metu Gazos Ruože žuvo mažiausiai 40 691 žmogus, šeštadienį pranešė sveikatos apsaugos ministerija. JT žmogaus teisių biuras teigia, kad dauguma žuvusiųjų yra moterys ir vaikai.

Nesiliaujantis Izraelio bombardavimas taip pat sukėlė didelę humanitarinę krizę ir nuniokojo sveikatos apsaugos sistemą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zydelis Joske.

zydelis Joske.  portretas
Mes esam giliai humaniski/ Suvakcinuosim o paskui NUZUDYSIM. . Tokia yra zydu Dievo valia.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių