Gyvybės injekcija Kalundborgui

  • Teksto dydis:

„Novo Nordisk“ sėkmės vaisius raško ir Kalundborgo, esančio už 100 km nuo Kopenhagos, gyventojai. Nors patenkinti jie anaiptol ne viskuo, farmacijos milžinė padeda transformuotis apsnūdusiam miesteliui.

Zelandijos salos vakarinėje pakrantėje esančio miesto istorijoje – didžiausia Danijoje anglimis kūrenama elektrinė, mėsos ir naftos perdirbimo, laivų statybos ir mašinų gamybos įmonės. "Nova Nordisk" fabrikas čia veikia jau pusę amžiaus, tačiau nuo praėjusių metų čia kalbama apie proveržį.

Kalundborge ūmai atsirado daugiau sunkvežimių, daugiau žmonių, daugiau darbo vietų ir daug daugiau pinigų. Rytais miestelio link nusidriekia 3 km spūstis – popiet situacija kartojasi jau kita kryptimi. Nekilnojamojo turto kainos kasdien pasiekia naujus rekordus. Jei prieš dvejus metus butas miestelio centre kainavo maždaug 94 tūkst. eurų, dabar už jį sumokama 127 tūkst. eurų.

Žiniasklaida suskaičiavo, kad namų apyvokos reikmenų parduotuvėje dirbantys dešrainių pardavėjai vien sausį pardavė 17,5 tūkst. šių užkandžių. Įspūdingas skaičius žinant, kad Kalundborge yra tik 17 tūkst. nuolatinių gyventojų.

„Nova Nordisk“ laikosi politikos veikliąsias medžiagas gaminti tik Danijoje, todėl čia ketinama investuoti 8 mlrd. eurų. Šiandien įmonėje Kalundborge dirba apie 4 500 žmonių, planuojama sukurti dar mažiausiai 1 250 nuolatinių darbo vietų. Iki tol statybose piko metu dirbs 5 000 žmonių – tokio skaičiaus nepajėgs suvirškinti vietos nekilnojamojo turto rinka, todėl darbininkai – daugiausia atvežti iš Rytų Europos – apgyvendinami už miesto ribų ar specialiuose konteineriuose.

Prieš trejus metus miestelyje buvo atidarytas Absalono universiteto filialas, kuriame ruošiami biotechnologijų inžinieriai – potencialūs „Nova Nordisk“ darbuotojai. Galimybė kompanijos fondo finansuojamoje laboratorijoje vykdyti tiriamąjį darbą vilioja studentus ne tik iš kitų Danijos universitetų, bet ir iš užsienio.

Farmacijos milžinės poreikius atliepė ir kitos investicijos: šalia gamyklos neseniai buvo įrengta traukinių stotis, kurioje galima išlipti atvykus iš Kopenhagos. Ateityje iš Kalundborgo į sostinę bus patogiau keliauti ir automobiliu – į Kopenhagą ketinama tiesti greitkelį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai dar 1

tai dar 1 portretas
ursparazitynes farmsaikos atsaka saldziai giedanti kaip gera kai jus ju paslaugom /neuz aciu/ sumazinsite populiacija atseit savo dvasia pasiims velnias z ppp=0
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių