Ispanijos premjeras atsisakė duoti parodymus byloje dėl įtariamos jo žmonos korupcijos

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas (Pedro Sančesas) antradienį atsisakė duoti parodymus teisėjui, tiriančiam įtariamą jo žmonos korupciją ir prekyba poveikiu.

Be to, jis inicijavo ieškinį teisėjui, apkaltinęs jį pažeidus įstatymus.

Ispanijos valstybinės teisinės tarnybos pateiktame ieškinyje teigiama, kad teisėjas, iškviesdamas premjerą į teismą, galėjo atlikti „nusikalstamus veiksmus“, nes neleido P. Sanchezui duoti parodymų raštu, kaip to prašė socialistų lyderis.

Ši byla daro spaudimą jo trapiai mažumos vyriausybei.

Išankstiniam tyrimui vadovaujantis teisėjas Juanas Carlosas Peinado (Chuanas Karlosas Peinado) nuvyko į oficialią P. Sanchezo rezidenciją apklausti socialistų ministrą pirmininką kaip liudytoją, tačiau šis pasinaudojo savo teise neduoti parodymų, žurnalistams sakė posėdyje dalyvavę advokatai.

Pagal Ispanijos įstatymus galima atsisakyti atsakyti į klausimus byloje, susijusioje su artimais šeimos nariais, įskaitant sutuoktinius.

„Apklausa truko lygiai dvi minutes“, – žurnalistams prie P. Sanchezo rezidencijos sakė Begonos Gomez (Begonos Gomes) advokatas Antonio Camacho (Antonijus Kamačas), pridūręs, kad ispanų ministras pirmininkas buvo „visiškai ramus“.

Anksčiau šį mėnesį B. Gomez taip pat pasinaudojo savo teise tylėti.

Ji viešai nekalbėjo apie šią bylą, tačiau P. Sanchezas neigė bet kokius savo žmonos nusižengimus ir atmetė kaltinimus kaip dešiniojo sparno atstovų šmeižto kampanijos prieš jo kairiojo sparno vyriausybę dalį.

Ši byla sukėlė nesantaiką, o pagrindinė opozicinė konservatyvioji Liaudies partija (PP) paragino P. Sanchezą atsistatydinti.

„Sanchezas nenorėjo duoti parodymų teisme, bet jis atsakys Ispanijos žmonėms“, – netrukus po apklausos socialiniame tinkle „X“ parašė PP lyderis Alberto Nunezas Feijoo (Albertas Nunjesas Feichas).

„Politiniu požiūriu tai gali atrodyti blogai“

Balandžio viduryje teismas, gavęs su kraštutiniais dešiniaisiais susijusios kovos su korupcija nevyriausybinės organizacijos „Manos Limpias“ skundą, pradėjo tyrimą B. Gomez atžvilgiu dėl įtarimų kyšininkavimu ir prekyba poveikiu.

Vienintelį kartą Ispanijos ministras pirmininkas teisme liudijo 2017 metais, kai ekspremjeras Mariano Rajoy (Marianas Rachojus) turėjo duoti parodymus korupcijos byloje, kurioje buvo nuteisti keli jo partijos PP nariai.

P. Sanchezas paprašė leisti duoti parodymus raštu, kaip pagal Ispanijos įstatymus leidžiama aukščiausiems valstybės pareigūnams, tačiau J. K. Peinado atmetė šį prašymą, argumentuodamas, kad jis apklaus jį kaip B. Gomez sutuoktinį.

Premjeras turi teisę tylėti, tačiau „politiniu požiūriu tai gali atrodyti blogai“, naujienų agentūrai AFP sakė Alikantės universiteto baudžiamosios teisės profesorius Bernardo del Rosalis (Bernardas del Rosalis).

„Tai gali sudaryti įvaizdį, kad jis yra arogantiškas“, – pridūrė jis.

Antradienio rytą P. Sanchezas pirmininkavo eiliniam vyriausybės posėdžiui, vėliau ketina vykti į Maljorkos salą Viduržemio jūroje, kur vyks vasaros atostogų audiencija pas karalių Felipę VI.

Teisėjas aiškinasi įtarimus, kad B. Gomez, daug metų dirbanti lėšų rinkimo srityje, ypač fondams ir nevyriausybinėms organizacijoms, pasinaudojo savo vyro padėtimi kaip svertu savo verslo santykiuose, ypač su verslininku Juanu Carlosu Barrabesu (Chuanu Karlosu Barabesu), siekusiu gauti viešąjį finansavimą.

Savo parodymuose J. C. Barrabesas, kuris Madrido Komplutensės universitete dėsto dalį B. Gomez vadovaujamo magistrantūros kurso, pripažino, kad kelis kartus buvo susitikęs su ja oficialioje premjero rezidencijoje.

Pasak jo, P. Sanchezas dalyvavo dviejuose iš šių susitikimų.

J. C. Barrabesas, iš B. Gomez gavęs du rekomendacinius laiškus prieš dalyvaudamas kelių milijonų eurų vertės viešajame pirkime, sakė, kad jiedu kalbėjosi tik apie naujoves, teigė teisminiai šaltiniai.

Prieštaringi teisėjo sprendimai

Ispanijos prokurorams nepavyko pasiekti, kad byla būtų nutraukta.

P. Sanchezo šalininkai apkaltino J. C. Peinado, kurio duktė yra PP partijai priklausanti miesto tarybos narė, politiniu šališkumu.

Teisėjas yra priėmęs prieštaringų sprendimų, kurie laikomi palankiais dešiniesiems.

2015 metais jis priėmė kitą „Manos Limpias“ skundą dėl dviejų kairiojo sparno Madrido miesto tarybos narių įžeidžiančių žinučių socialiniuose tinkluose.

J. C. Peinado leido kraštutinių dešiniųjų partijos „Vox“ advokatui kartu su juo apklausti P. Sanchezą.

„Vox“ dalyvauja tyrime kaip vadinamasis liaudies prokuroras – pagal Ispanijos įstatymus, taip vadinami tie, kurie leidžia piliečiams ar organizacijoms būti kaltintojais teisme.

Balandį pradėjus tyrimą, P. Sanchezas pasiėmė penkias dienas atostogų, kad apsvarstytų savo ateitį, bet galiausiai nusprendė likti poste.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių