J. Bidenas traukiasi iš JAV prezidento rinkimų

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) sekmadienį pareiškė, kad nesieks perrinkimo lapkritį vyksiančiuose rinkimuose ir išreiškė paramą savo viceprezidentei.

Socialiniame tinkle „X“ jis paskelbė atitinkamą pareiškimą, iš esmės rinkimus nubloškiantį į dar nepažintą teritoriją.

„Nors ir ketinau siekti perrinkimo, manau, kad mano partijos ir šalies interesus geriausiai atitinka mano pasitraukimas ir susitelkimas tik į prezidento pareigų vykdymą likusį kadencijos laiką“, – savo laiške sakė dėl COVID-19 šiuo metu besiizoliuojantis J. Bidenas.

Jis nurodė, kad ateinančią savaitę kreipsis į tautą ir paaiškins savo sprendimą.

„Man buvo didžiausia gyvenimo garbė būti jūsų prezidentu“, – rašė J. Bidenas.

Tai reiškia, kad demokratas traukiasi iš varžybų dėl Baltųjų rūmų su eksprezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) likus vos keturiems mėnesiams iki rinkimų.

Pastarosiomis savaitėmis, ypač po nesėkmingų prezidentinių debatų, vis daugėjo raginimų 81 metų J. Bidenui trauktis iš rinkimų kovos būgštaujant dėl jo gebėjimo valdyti.

J. Bidenas pareiškime išsyk neparėmė realiausia pretendente pakeisti jį laikomos viceprezidentės Kamalos Harris (Kamalos Haris) kaip galimos Demokratų partijos kandidatės.

Vis dėlto kitoje žinutėje „X“ jis išreiškė paramą savo viceprezidentei.

„Šiandien noriu išreikšti savo visišką paramą ir pritarimą, kad Kamala šiais metais būtų mūsų partijos kandidatė“, – sakė J. Bidenas.

J. Bidenas pasitraukė po kelias savaites trukusio spaudimo, kuris prasidėjo nuo katastrofiško pasirodymo debatuose, sukėlusio nuogąstavimų dėl jo sveikatos.

Jis tapo pirmuoju JAV istorijoje prezidentu, pasitraukusiu iš rinkimų tokiame vėlyvame kampanijos etape, ir pirmuoju, pasitraukusiu dėl susirūpinimo proto aštrumu ir fizine sveikata.

Daugiau nei tris savaites J. Bidenas priešinosi raginimams trauktis iš rinkimų kovos ir vienu metu tvirtino, kad tik „visagalis Viešpats“ galėtų jį įtikinti žengti šį žingsnį.

Norėdamas įrodyti, kad yra pasirengęs šiam darbui, jis davė keletą interviu ir surengė spaudos konferenciją, kurioje atsakė į daugybę klausimų. Tačiau jis padarė daugiau klaidų, įskaitant K. Harris pavadinimą „viceprezidentu Trumpu“.

Nors ir ketinau siekti perrinkimo, manau, kad mano partijos ir šalies interesus geriausiai atitinka mano pasitraukimas ir susitelkimas tik į prezidento pareigų vykdymą likusį kadencijos laiką.

Jo paties partijoje pasigirdo balsų, raginančių jį pasitraukti, pradedant rėmėju aktoriumi George'u Clooney (Džordžu Kluniu) ir baigiant buvusiu prezidentu Baracku Obama (Baraku Obama).

Galiausiai J. Bidenui buvo diagnozuota koronavirusinė infekcija, privertusi jį atsitraukti iš įtemptos rinkimų kampanijos ir izoliuotis.

Įtemptas ir chaotiškas laikotarpis

J. Bideno sprendimas pasitraukti taip pat prisideda prie įtempto ir chaotiško JAV rinkimų laikotarpio. D. Trumpas liepos 13 dieną per kampanijos mitingą išgyveno pasikėsinimą nužudyti.

Jis prisijungė prie nedidelio JAV prezidentų, nusprendusių trauktis vos po vienos kadencijos, klubo: paskutinis iš jų buvo Lyndonas Johnsonas (Lindonas Džonsonas) 1968-aisiais. Tie metai taip pat pasižymėjo politine sumaištimi ir smurtu.

L. Johnsoną pakeitęs kandidatas, tuometinis viceprezidentas Hubertas Humphrey (Hubertas Hamfris), skaudžiai pralaimėjo Richardui Nixonui (Ričardui Niksonui).

Tačiau demokratai tikisi, kad K. Harris seksis geriau, ir viliasi, kad jai pavyks sutrukdyti baudžiamojoje byloje nuteistam D. Trumpui sensacingai sugrįžti į Ovalųjį kabinetą.

Pranešama, kad pastarosiomis savaitėmis J. Bideno kampanija tylomis vykdė tiesioginę rinkėjų apklausą, kurios metu buvo vertinama, kaip jai sektųsi konkuruoti su D. Trumpu.

Nors pirmaisiais darbo Baltuosiuose rūmuose metais K. Harris sunkiai sekėsi daryti įtaką, pastaraisiais metais ji tapo stipria kampanijos dalyve, pasisakančia už pagrindines idėjas, pavyzdžiui, teisę į abortą.

Buvusi prokurorė taip pat daug dėmesio skyrė savo gyvenimo istorijai, nes ji yra pirmoji moteris JAV istorijoje, užėmusi viceprezidento postą, taip pat – pirmoji juodaodė ir Pietų Azijos kilmės politikė šiose pareigose.

Demokratai turi nominuoti savo kandidatą per Demokratų partijos nacionalinį suvažiavimą Čikagoje rugpjūčio 19 dieną.

J. Bidenas pradėjo eiti pareigas 2021 metų sausį, pažadėjęs išgydyti „Amerikos sielą“ po ketverių neramių D. Trumpo valdymo metų ir sukrėtimo dėl 2021-ųjų sausio 6-ąją respublikono šalininkų įvykdyto Kapitolijaus šturmo.

Buvęs Baracko Obamos viceprezidentas savo valdymo metais prastūmė didžiulį popandeminio atkūrimo planą ir žaliosios pramonės schemą.

JAV sąjungininkai palankiai įvertino jo pažadą, kad „Amerika grįžta“ po D. Trumpo abejonių tarptautiniais aljansais, ir jo tvirtą paramą Ukrainai, kovojančiai kovoja su Rusijos invazija nuo 2022-ųjų.

Visgi jis sulaukė kritikos dėl katastrofiško JAV pasitraukimo iš Afganistano ir infliacijos, nors kiti ekonominiai rodikliai buvo palyginti neblogi.

Tačiau taip pat tvyrojo nuolatinis susirūpinimas dėl J. Bideno amžiaus ir virtinės nerangių akimirkų, įskaitant užkliuvimą lipant laiptais į prezidentinį lėktuvą ir krytį nuo dviračio.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nei Baidenas

Nei Baidenas portretas
Nei Trampas nesutrukdys Kaune siautėjančių motociklininkų

To pagalvojus

To pagalvojus portretas
Nebuvo tas Baidenas toks demensinis. Tik senas. Ir jis atlaikė labai daug, vargu ar jūs nebūtumėte jau kritęs. Na jis pavargo, suseno, sunku buvo išeiti. Be to normaliose šalyse prezidentas vienas nieko nesprendžia. Jis turi komandą. Bidenas labai daug gero padarė JAV ekonomikai. Reindustrializacija, nedarbo mažėjimas.

O gaila

O gaila portretas
Nebus is ko pazvengti. Senis negarbingai gyvenima baigineja
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių