J. Borellis: ES rems Ukrainą nepriklausomai nuo JAV veiksmų

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga rems Rusijos agresijai besipriešinančią Ukrainą, ir ši pozicija nepriklausys nuo to, ką darys naujoji JAV administracija.

Tai Niujorke per spaudos konferenciją, skirtą Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdžio dėl padėties Ukrainoje rezultatams, pareiškė ES vyriausias įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepas Borrellis, praneša „Ukrinform“ korespondentas.

Taip J. Borellis atsakė į klausimą, ar ES ruošiasi JAV politikos, susijusios su pagalba Ukrainai, pasikeitimui, jei Donaldas Trumpas būtų išrinktas prezidentu.

„Aš nežinau, ką Amerikos administracija darys ar nedarys. Kol kas leiskite man pasakyti, kad šiuo metu ES pagalba Ukrainai – karinė, civilinė, ekonominė, finansinė ir humanitarinė – yra didesnė nei JAV pagalba. Daugiau nei 100 mlrd. eurų – tai sąskaita, kurią apmokėjome. Iš jų – 45 mlrd. eurų karinės paramos. Žinoma, tai mažiau nei iš JAV, bet vis dėlto tai irgi gana reikšmingas skaičius“, – sakė J. Borrellis.

Jis priminė, jog karo pradžioje niekas nesitikėjo, kad Ukraina įstengs pasipriešinti, nes Rusija pagal karines išlaidas buvo ketvirta šalis pasaulyje, o Ukraina – 35-oje vietoje.

„Tad skirtumas tarp Rusijos ir Ukrainos karinių pajėgumų buvo neįtikėtinas. Tai, kad Ukraina priešinosi, buvo savotiškas stebuklas. Prisimenate, ką iš pradžių pasiūlėme Ukrainai? Šalmų! Dabar mes siūlome F-16, ir čia yra skirtumas. Man aišku viena: kol Ukraina priešinsis, mes turime ją palaikyti. Priešingu atveju padarysime istorinę klaidą“, – pabrėžė ES diplomatijos vadovas.

Kaip jau buvo pranešta, Niujorke vyksta JT Generalinės Asamblėjos 79-oji sesija. Šių metų aukšto lygio debatų tema – „Nieko nepalikti nuošalyje: bendri veiksmai dėl taikos, tvarios plėtros ir žmogiškojo orumo dabartinei ir ateities kartoms“.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeEuropos SąjungaJAVparama

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių