JAV ir Kinijos gynybos vadovai Singapūre surengė tiesiogines derybas

Singapūre penktadienį įvyko retos tiesioginės Jungtinių Valstijų ir Kinijos gynybos vadovų derybos, kurios teikia vilčių dėl tolesnio karinio dialogo didėjančių ginčų akivaizdoje.

Jungtinių Valstijų gynybos sekretoriaus Lloydo Austino (Loido Ostino) ir Kinijos gynybos ministro Dong Juno (Dong Dziuno) susitikimas prasidėjo prieš pat 13 val. vietos (8 val. Lietuvos laiku) viešbutyje, kuriame vyksta svarbus saugumo forumas, ir truko kiek daugiau nei valandą.

Tai buvo pirmosios tokio lygio tiesioginės abiejų šalių gynybos vadovų derybos per pusantrų metų.

„Šangri La dialogas“ yra kasmet rengiami gynybos vadovų iš viso pasaulio susitikimai, pastaraisiais metais tapę JAV ir Kinijos santykių barometru.

Šiemetinis susitikimas prasidėjo savaitę po to, kai Kinija surengė karines pratybas aplink Taivaną ir pagrasino karu dėl šios salos.

Ginčas dėl demokratinio ir JAV remiamo Taivano, kurį Kinija žada susigrąžinti savo kontrolėn, yra pagrindinis iš daugelio Vašingtono ir Pekino nesutarimus keliančių klausimų.

Pekinas taip pat piktinasi stiprėjančiais Vašingtono ryšiais gynybos srityje su Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalimis, ypač su Filipinais, ir kad nuolat dislokuoja karinius laivus ir naikintuvus Taivano sąsiauryje ir Pietų Kinijos jūroje.

Kinija tai laiko dešimtmečius JAV vykdomomis pastangomis ją varžyti.

JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija ir Kinija aktyviau bendravo, siekdamos sumažinti trintį tarp branduolinių ginklų turinčių varžovių – praėjusį mėnesį valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) lankėsi Pekine ir Šanchajuje.

Daugiausia dėmesio buvo skiriama tiesioginio kariškių dialogo atnaujinimui.

2022-ųjų pabaigoje, reaguodamas į tuometinės JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) apsilankymą Taivane, Pekinas iš esmės sustabdė kariškių bendravimą su JAV kolegomis.

Įtampą tarp Vašingtono ir Pekino dar labiau pakurstė tokie klausimai kaip 2023-iaisiais virš JAV oro erdvės numuštas įtariamas Kinijos šnipinėjimo balionas, tuometinės Taivano prezidentės Tsai Ing-wen (Cai Ingven) ir N. Pelosi įpėdinio Kevino McCarthy (Kevino Makarčio) susitikimas ir amerikiečių karinė pagalba Taibėjui.

Itin lauktas L. Austino ir Dong Juno susitikimas įvyko po balandį įvykusio jųdviejų pokalbio telefonu ir suteikia vilties, kad bus tęsiamos karinės derybos siekiant sumažinti įtampą.

 

Tačiau JAV prezidentas J. Bidenas ir Kinijos vadovas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) lapkritį aukščiausiojo lygio susitikime susitarė atnaujinti diskusijas.

Rūpimi klausimai

J. Bidenas ir Xi Jinpingas susitikę sutarė sukurti komunikavimo kanalą tarp JAV kariuomenės Indijos ir Ramiojo vandenyno štabo (USINDOPACOM) viršininko ir Kinijos vadų, atsakingų už karines operacijas netoli Taivano, Japonijos ir Pietų Kinijos jūroje.

Kinijos ir JAV pajėgos ne kartą susidūrė ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje, į kurią beveik visą pretenzijas reiškia Kinija.

Prieš J. Bidenui ir Xi Jinpingui susitariant atnaujinti karinį dialogą L. Austinas įspėjo, kad susidūrimai gali tapti nekontroliuojami, ypač jei nėra atvirų JAV ir Kinijos pajėgų bendravimo linijų.

Itin lauktas L. Austino ir Dong Juno susitikimas įvyko po balandį įvykusio jųdviejų pokalbio telefonu ir suteikia vilties, kad bus tęsiamos karinės derybos siekiant sumažinti įtampą.

L. Austinas ir Dong Junas šį savaitgalį pasakys kalbas Singapūro forumui ir tikriausiai kalbės apie jų šalims rūpimus klausimus.

JAV vis labiau nerimauja dėl sparčiai plėtojamų Kinijos karinių pajėgumų ir stiprina savo aljansus bei partnerystes regione, siekdamos pasipriešinti didėjančiam Kinijos aktyvumui dėl Taivano ir Pietų Kinijos jūros.

Ankstų penktadienio rytą paskelbtame pranešime apie savo atvykimą į Singapūrą socialiniame tinkle „X“ L. Austinas teigė, kad susitiks su regioniniais partneriais ir tęs savo departamento darbą su „panašiai mąstančiais Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono partneriais, siekdamas skatinti mūsų bendrą laisvo ir atviro regiono viziją“.

Filipinų prezidentas Ferdinandas Marcosas (Ferdinandas Markosas), kuris, priešindamasis Kinijos veiksmams vandenyse prie šios Pietryčių Azijos šalies krantų, siekia glaudesnio bendradarbiavimo su JAV gynybos srityje, penktadienį „Šangri-La dialogo“ metu irgi sakys svarbią kalbą.

Pekinas: Kinijos ir JAV gynybos vadovų derybos buvo pozityvios

Singapūre įvykusios retos tiesioginės JAV ir Kinijos gynybos vadovų derybos buvo pozityvios, praktinio pobūdžio ir konstruktyvios, penktadienį sakė kinų Gynybos ministerijos atstovas.

Kinijos gynybos ministras Dong Junas (Dong Dziunas) per susitikimą taip pat pasakė Jungtinių Valstijų gynybos sekretoriui Lloydui Austinui (Loidui Ostinui), kad Vašingtonas savo veiksmais dėl Taivano rimtai pažeidė vienos Kinijos principą, reporteriams nurodė kinų ministerijos atstovas Wu Qianas (U Čianas).

Pasak jo, JAV ir Kinijos gynybos vadovai penktadienį sutarė, kad komunikavimas tarp abiejų šalių kariškių yra gyvybiškai svarbus.

L. Austino ir Dong Juno susitikimas Singapūre vykstančio „Šangri La dialogo“ kuluaruose yra pirmos reikšmingos abiejų šalių gynybos vadovų derybos akis į akį po pusantrų metų pertraukos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Niu o mūsų

Niu o mūsų  portretas
" drakono nugalėtoją " praspyrė ? :) Niekam jis neįdomus ....varge varge kaip reikia nekęsti Lietuvos, kad tai jai kenkti ...?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių