JAV prokuroras ragina vadovautis sveiku protu ir pripažinti D. Trumpą kaltu

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų prokuroras antradienį paprašė prisiekusiųjų vadovautis sveiku protu ir pripažinti respublikoną Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) kaltu, buvusio prezidento baudžiamosios bylos nagrinėjimui pasiekus dramatišką baigiamąjį etapą.

Procesas gali baigtis pirmuoju bet kurio buvusio JAV prezidento nuteisimu baudžiamojoje byloje.

Abi šalys išdėstė baigiamuosius argumentus, todėl dvylikos narių prisiekusiųjų žiuri trečiadienį pradės savo svarstymus.

Likus mažiau nei pusmečiui iki rinkimų, kai amerikiečiai spręs, ar leisti D. Trumpui sugrįžti į Baltuosius rūmus, nuosprendis šioje byloje gali turėti milžinišką reikšmę ne tik asmeniškai 77 metų respublikonui, bet ir visai šaliai.

D. Trumpas kaltinamas klastojęs verslo dokumentus, kad nusipirktų suaugusiųjų filmų žvaigždės Stormy Daniels (Stormi Daniels) tylą dėl jųdviejų 2006 metais galimai turėto romano. Jei būtų iškilusi į viešumą, ši istorija galėjo pakenkti jo 2016 metų prezidento rinkimų kampanijai.

D. Trumpo advokatui Toddui Blanche'ui (Todui Blanšui) paraginus išteisinti eksprezidentą ir pareiškus, kad byla prieš jį pagrįsta melu, apygardos prokuroro padėjėjas Joshua Steinglassas (Džošua Steinglasas) paragino priimti apkaltinamąjį nuosprendį.

J. Steinglassas sakė, kad įtariamo nusikaltimo motyvas buvo S. Daniels pasakojimas apie romaną su vedusiu D. Trumpu, tačiau „bylos esmė yra sąmokslas ir dangstymas“ rinkimų išvakarėse.

Atsakovo ketinimas sukčiauti yra visiškai aiškus, teigė jis.

T. Blanche'as savo ruožtu tikino prisiekusiuosius, kad D. Trumpas yra nekaltas ir kad vienintelis rezultatas turėtų būti „labai greitas ir lengvas“ išteisinimas.

Michaelas Cohenas (Maiklas Koenas), buvęs D. Trumpo advokatas, tapęs pagrindiniu prokuratūros liudytoju, veikė iš „atviros neapykantos“ savo buvusiam viršininkui, sakė T. Blanche'as.

Tai suklastota byla, kuri niekada neturėjo būti iškelta.

„Jis liudininko tribūnoje pasakė daugybę dalykų, kurie buvo tiesiog melas“, – teigė gynybos advokatas.

Artėja rinkimai

Per pertrauką prieš retą teismo vakarinį posėdį D. Trumpas socialiniame tinkle bylos nagrinėjimą pavadino nuobodžiu.

Ryte kalbėdamas su žurnalistais D. Trumpas pareiškė, kad ši diena „labai pavojinga Amerikai“.

„Tai suklastota byla, kuri niekada neturėjo būti iškelta“, – sakė jis, už nugaros stovint trims iš penkių jo vaikų – Donaldui jaunesniajam, Ericui (Erikui) ir Tiffany (Tifani).

T. Blanche'as teismui teigė, kad D. Trumpas atidžiai tikrindavo ne visas ant jo stalo atsidurdavusias sąskaitas.

Tačiau J. Steinglassas atsakydamas į tai pabrėžė, kad M. Coheno parodymus patvirtina daugybė įrodymų.

„Jie nori susieti šią bylą su Michaelu Cohenu, – sakė jis. – Ši byla yra susijusi su Donaldu Trumpu ir su tuo, ar jis turėtų atsakyti už klaidingus įrašus savo verslo dokumentuose ir ar jis tai padarė siekdamas nuslėpti savo rinkimų pažeidimus.“

Apklausos rodo, kad D. Trumpo ir JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) šansai laimėti rinkimuose yra apylygiai, todėl nuosprendis šioje byloje padidins įtampą varžybose dėl prezidento posto.

Legendinis aktorius Robertas De Niro (Robertas De Niras), prie teismo kalbėdamas J. Bideno kampanijos vardu, pavadino D. Trumpą klounu, ketinančiu sugriauti šalį.

Netikėta R. De Niro spaudos konferencija – D. Trumpą palaikančių protestuotojų triukšmo fone – atrodė kaip bandymas pasipriešinti D. Trumpo dominavimui televizijos reportažuose.

D. Trumpui, pirmajam baudžiamojoje byloje kaltinamam buvusiam ar einančiam pareigas prezidentui, pateikta kaltinimų ir kitose bylose, įskaitant kaltinimus netinkamu įslaptintų dokumentų tvarkymu ir bandymu panaikinti 2020 metų rinkimų rezultatus.

Pinigų už tylą byla, kurioje per penkias savaites buvo apklausta daugiau nei 20 liudytojų, o S. Daniels ir M. Cohenas davė intriguojančius parodymus, greičiausiai bus vienintelė išnagrinėta iki rinkimų dienos.

Jei D. Trumpas bus pripažintas kaltu, jam grės laisvės atėmimo iki ketverių metų bausmės už kiekvieną iš 34 kaltinimų, tačiau teisės ekspertai teigia, kad jam, kaip pirmą kartą nuteistam asmeniui, įkalinimas greičiausiai nebūtų skirtas.

Apkaltinamasis nuosprendis neužkirstų kelio D. Trumpui dalyvauti lapkritį vyksiančiuose rinkimuose.

D. Trumpas nusprendė neduoti parodymų.

Vietoje to jis kasdien užsipuldavo esą korumpuotą teisėją Juaną Merchaną (Chuaną Merčaną) ir tvirtindavo, kad teismo procesas yra Demokratų partijos triukas siekiant sutrukdyti jam vykdyti rinkimų kampaniją.

Vienoks ar kitoks verdiktas turi būti priimtas vieningu prisiekusiųjų sprendimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Flurona [TRUMP 2024]

Flurona [TRUMP 2024] portretas
Leftistai niekada nesivadovauja sveiku protu!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių