JT: JAV žurnalisto įkalinimas Rusijoje kelia rimtą susirūpinimą

  • Teksto dydis:

Rusijos teismo sprendimas JAV reporteriui Evanui Gershkovichui (Evanui Gerškovičui) skirti 16 metų kalėjimo dėl kaltinimų šnipinėjimu kelia rimtą susirūpinimą, penktadienį pareiškė Jungtinių Tautų atstovas spaudai.

„Žurnalistai turėtų turėti galimybę atlikti savo pagrindines profesines funkcijas ir dirbti saugioje aplinkoje, nebijodami represijų“, – žurnalistams sakė atstovas spaudai Farhanas Haqas (Farhanas Hakas).

E. Gershkovichas, jo darbdavys „Wall Street Journal“ ir JAV pareigūnai tvirtina, kad jis nepadarė jokio nusikaltimo, bet tapo taikiniu dėl to, kad yra žurnalistas ir JAV pilietis.

Leidinio „The Wall Street Journal“ 32 metų korespondentas E. Gershkovichas yra pirmasis nuo sovietinių laikų Vakarų žurnalistas, Rusijoje apkaltintas šnipinėjimu. Jo bylą Vašingtonas vadina suklastota.

2023-iųjų kovą komandiruotės metu Jekaterinburge sulaikytas E. Gershkovichas daugiau nei metus yra laikomas Maskvos Lefortovo kalėjime, garsėjančiame sunkiomis sąlygomis.

„The Wall Street Journal“ pasmerkė nuosprendį.

„Šis gėdingas ir niekingas nuosprendis paskelbtas po to, kai Evanas 478 dienas praleido kalėjime, neteisėtai suimtas, toli nuo savo šeimos ir draugų, negalėdamas rengti reportažų, ir visa tai tik dėl to, kad dirbo žurnalisto darbą“, – teigiama leidinio vyriausiosios redaktorės Emmos Tucker (Emos Taker) ir leidėjo Almaro Latouro (Almaro Latūro) išplatiname pareiškime.

„Ir toliau darysime viską, kas įmanoma, siekdami, kad Evanas būtų išlaisvintas, ir palaikysime jo šeimą, – pridūrė jie. – Žurnalistika nėra nusikaltimas, ir mes nesustosime, kol jis nebus paleistas. Tai turi baigtis dabar.“

Organizacija „Žurnalistai be sienų“ irgi pasmerkė Rusijos teismo sprendimą kaip „valstybinį įkaitų paėmimą“.

Nuosprendį E. Gershkovichui pasmerkė Berlynas, Londonas bei Europos Parlamento pirmininkė.

Tuo metu JAV vadovas Joe Bidenas (Džo Baidenas) sakė siekiantis E. Gershkovicho paleidimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių