JT vadovas: „Hamas“ žiaurumas negali pateisinti kolektyvinės bausmės palestiniečiams

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Antonio Guterresas penktadienį pareiškė, kad „Hamas“ žiaurumas negali pateisinti palestiniečių „kolektyvinės bausmės“, Izraeliui Gazos ruože tęsiant kampaniją prieš „Hamas“.

„Apie 130 įkaitų vis dar laikomi nelaisvėje. Raginu juos nedelsiant ir besąlygiškai paleisti, taip pat humaniškai su jais elgtis ir leisti Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto vizitus, kol jie bus išlaisvinti“, - sakė A. Guterresas per nepaprastąjį JT Saugumo Tarybos posėdį. „Tuo pačiu metu „Hamas“ vykdomas žiaurumas niekada negali pateisinti kolektyvinės Palestinos žmonių bausmės“, - pridūrė jis.

„A. Guterresas kelia pavojų taikai“

Trečiadienį laiške Saugumo Tarybai A.Guterresas ėmėsi nepaprasto žingsnio – pasitelkė JT chartijos 99-ąjį straipsnį, kuriame sakoma, kad generalinis sekretorius gali atkreipti tarybos dėmesį į „bet kokį reikalą, kuris, jo nuomone, gali kelti grėsmę tarptautinei taikai ir saugumui“.

Nė vienas generalinis sekretorius to nėra daręs daugelį dešimtmečių.

Laiške A. Guterresas paragino sudaryti „humanitarines paliaubas“, kad būtų išvengta „katastrofos, galinčios turėti negrįžtamų padarinių palestiniečiams“ ir visiems Artimiesiems Rytams. JT atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas pareiškė viltį, kad Saugumo Taryba atsižvelgs į skubų A. Guterreso prašymą.

Tačiau A. Guterresui Saugumo Taryboje pradėjus retą procedūrą dėl karo Gazos Ruože sureagavo Izraelio užsienio reikalų ministras Eli Cohenas. Jis trečiadienį pareiškė, kad JT vadovo A. Guterreso kadencija kelia „pavojų pasaulio taikai“.

„A. Guterreso vadovavimas kelia pavojų pasaulio taikai. Jo prašymas aktyvuoti 99-ąjį straipsnį ir raginimas nutraukti ugnį Gazoje yra parama teroristinei organizacijai „Hamas“, - socialiniame tinkle X parašė Izraelio užsienio reikalų ministras.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teisus

Teisus portretas
JT vadovas, žūsta nekalti vaikai ,moterys,ligoniai. Lai žydai gaudo hamas kovotojus o ne civilius naikina kad užgrobtų daugiau žemių.

Šitas

Šitas portretas
Lopelis varo į vienus vartus, gal tegu į Moskow keliasi.

Romui

Romui portretas
Dabar visi šoka pagal sionistų dūdelę.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių