Kinija karinėmis pratybomis prie NATO slenksčio įspėja Aljansą

  • Teksto dydis:

Kinija šią savaitę prie rytinės NATO sienos vykdo bendras karines pratybas su Baltarusija, augant įtampai tarp Pekino ir JAV vadovaujamo gynybos aljanso.

Bendros „kovos su terorizmu“ pratybos Rusijos sąjungininkėje Baltarusijoje, netoli Lenkijos sienos, surengtos NATO lyderiams susirinkus į viršūnių susitikimą Vašingtone, kur svarbus darbotvarkės klausimas yra Rusijos karas Ukrainoje.

Analitikų teigimų, pablogėjus NATO santykiams su Kinija ir Rusija, Pekinas pasirinkta pratybų data nori pasiųsti Aljansui įspėjimą.

Kinijos ir Baltarusijos pratybų būta ir anksčiau, bet šios vyksta pirmą kartą nuo 2022-ųjų vasario, kai Rusija pradėjo didelio masto invaziją į Ukrainą.

Pratybos prasidėjo liepos 8 dieną Breste, esančiame prie pat sienos su Lenkija, rodo trečiadienį paskelbtas Kinijos gynybos ministerijos pareiškimas.

Jame sakoma, kad pratybos truks iki liepos vidurio, bet tikslus dalyvaujančių kinų karių skaičius nenurodomas.

„Šių pratybų tikslas – pagerinti dalyvaujančių karių pasirengimo lygį ir koordinavimo gebėjimus, taip pat sustiprinti praktinį abiejų šalių kariuomenių bendradarbiavimą“, – priduriama pareiškime.

Kinijos diplomatai tvirtino, kad pratybos nėra nukreiptos prieš jokią konkrečią šalį, bet Lenkijos gynybos ministerija pasmerkė pasirinktą jų laiką.

Lenkų ministerija įspėjo dėl „rizikos, jog aptariamos operacijos naudojamos dezinformacijos ir propagandos tikslais [...], kad sutaptų su NATO viršūnių susitikimu“.

Nors pratybų mastas nėra didelis, per jas Kinija, viena svarbiausių Rusijos partnerių, dislokuoja savo karių prie NATO slenksčio, šalyje, kurios teritorija Rusija pasinaudojo pradėdama invaziją į Ukrainą.

Strateginis signalas

Analitikai mano, kad pratybų laikas ir vieta nėra atsitiktiniai, ir kad Kinija norėjo pasiųsti žinią NATO.

„Daugiašalėmis pratybomis dažnai pasinaudojama politiniams signalams pasiųsti“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kelly Grieco iš analitinio centro „Stimson Center“.

Jos teigimu, kalbant apie karines pratybas, politinis signalas daug svarbesnis už pačias pratybas.

K. Grieco atkreipė dėmesį, kad Kinija 2011–2018 metais kovos su terorizmu pratybas Baltarusijoje surengė keturis kartus, bet vėliau to nedarė.

Tai, kad pratybos vyksta taip arti sienos, taip pat yra žinutės dalis, pridūrė analitikė.

Šalys, įskaitant Kiniją, bendras karines pratybas dažnai organizuoja atsižvelgdamos į įvykius užsienyje, sakė Alice Ekman (Elis Ekman) iš Europos Sąjungos saugumo studijų instituto (ESSSI).

„2023-iųjų balandį kinai surengė pratybas su Rusija Rytų Kinijos jūroje, netoli Japonijos salų, trišalio JAV, Japonijos ir Pietų Korėjos viršūnių susitikimo išvakarėse, kad parodytų nepritarimą tokio viršūnių susitikimo rengimui“, – AFP sakė A. Ekman.

2024-ųjų gegužę Kinija organizavo karines pratybas Pietų Kinijos jūroje, tuo metu vykstant JAV, Japonijos, Filipinų ir Australijos susitikimui, pridūrė ji.

Kinija tampa vis artimesnė Rusijai ir vis priešiškesnė NATO. Pekinas kaltina NATO stengiantis suvaržyti Kiniją pagal Vašingtono raginimus ir nerimauja dėl Aljanso didėjančio vaidmens Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.

Dar daugiau, Kinija niekuomet neatleido už tai, kad NATO lėktuvas 1999 metais bombardavo jos ambasadą Belgrade.

Pekinas taip pat mano, kad Aljansas jau peržengė savo geografinės įtakos sferos ribas Irake, Libijoje ir Afganistane.

Kinija dėl istorinių priežasčių laiko Aljansą aiškiai priešišku, sakė A. Ekman.

Tačiau tos priežastys tampa vis labiau strateginės, Kinijos grėsmės klausimui tampant neatsiejama organizacijos strateginio mąstymo dalimi, pridūrė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To egis

To egis portretas
Kinija daugiausiai išradimų daranti šalis, plius antra pasaulio ekonomika(greitai bus pirma) plius 120 pasaulio šalių ji yra didžiausia prekybos partnerė.Jos neimanoma izoliuoti tuo labiau dabartiniame daugiapoliniame pasaulyje.Greičiau vakarai save izoliuos, nei kinus.

Je

Je portretas
Laikas patiems viska gaminti ...

Egis

Egis portretas
Neduoti nieko kinams jokių technologijų, sumažinti prekybą per pus izoliuoti kaip šiaurės Korėją.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių