Kipre – valstybinės buvusio prezidento Kleridžio laidotuvės

  • Teksto dydis:

Kipre politikai, garbūs asmenys ir šimtai paprastų žmonių antradienį susirinko į krikščionių ortodoksų Dievo išminties bažnyčią dalyvauti gerbiamo buvusio prezidento Glafko Kleridžio (Glafcos Clerides) valstybinėse laidotuvėse.

Dvi kadencijas Kipro prezidentu dirbęs G.Kleridis mirė penktadienį, būdamas 94 metų amžiaus.

Antradienį vykstančios valstybininko, atvedusio šalį į Europos Sąjungą (ES), laidotuvės yra trijų gedulo dienų kulminacija.

Laidotuvėse dalyvauja Graikijos premjeras Antonis Samaras ir Serbijos prezidentas Tomislavas Nikoličius.

Didžiojoje Britanijoje teisininko išsilavinimą įgijęs G.Kleridis, Antrojo pasaulinio karo veteranas, per ilgiau kaip pusę amžiaus trukusią karjerą padėjo formuoti Kipro politiką, tačiau jo svajonė vėl suvienyti Kiprą, 1974 metais skilusį į graikų ir turkų sektorius, neišsipildė.

Nikosijoje 1919 metų balandžio 24 dieną gimęs G.Kleridis 1976-aisiais įsteigė valdančiąją dešiniojo sparno partiją DISY, o nuo 1993 iki 2003 metų buvo šios Viduržemio jūros salos prezidentas.

G.Kleridis padėjo Kiprui 2004 metais įstoti į ES, tačiau nepaisant jo paramos susivienijimo pastangoms, šalis į Bendriją įstojo padalyta, nes Kipro graikai tais pačiais metais referendume atmetė Jungtinių Tautų (JT) planą, pagal kurį būtų buvusi integruota atsiskyrusi Kipro turkų šiaurė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių