Kosovas tikisi narystės UNESCO

  • Teksto dydis:

Vilniuje viešintis Kosovo premjeras Isa Mustafa žada rūpintis serbų ortodoksų bažnyčia, jei jo šalis bus priimta į Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizaciją (UNESCO).

Tai Kosovo Vyriausybės vadovas sakė likus kelioms valandoms iki Paryžiuje rengiamo balsavimo.

„Tikimės gauti daugumą balsų ir tapti nare. Esame daugiatautė šalis, su skirtingomis etninėmis ir religinėmis kultūromis. Esame suinteresuoti vykdyti UNESCO kriterijus kultūros apsaugos srityje“, - per spaudos konferenciją sakė I.Mustafa.

„Iš Serbijos girdėjome nerimą dėl serbų ortodoksų bažnyčios. Suteikėme visas garantijas, kad saugosime ir plėtosime serbų ortodoksų bažnyčią, tiek nuosavybę, tiek religinę veiklą. Kosovas visuomet saugojo vienuolynus ir bažnyčias“ , - kalbėjo šios šalies premjeras.

Narystė UNESCO įgaliotų Vyriausybę Prištinoje saugoti visą Kosovo paveldą, įskaitant serbų ortodoksų krikščioniškas vietas.

Narystė būtų svarbus žingsnis Kosovui siekiant tarptautinio pripažinimo, taip pat leistų pasinaudoti fondais kultūros ir švietimo srityje.

Šiam žingsniui griežtai priešinasi Serbija, kuri Kosovą laiko savo tapatybės ir religijos lopšiu.

Kosovo premjeras pabrėžė, kad narystė UNESCO būtų itin svarbi švietimo sistemai.

„Esame suinteresuoti išnaudoti švietimo programas. Daugiau kaip 50 proc. mūsų gyventojų yra jaunesni nei 25 metų, taigi, ketvirtadalis mūsų gyventojų yra švietimo procese. Norime dalyvauti švietimo programose“, - sakė I.Mustafa.

Daugiausia albanų musulmonų gyvenamas Kosovas nepriklausomybę nuo Serbijos paskelbė 2008 metais. Lietuva yra pripažinusi  šalies nepriklausomybę. Per bendrą spaudos konferenciją premjeras Algirdas Butkevičius sakė, kad Lietuva parems Kosovo narystę UNESCO.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių