Latvija: fiksuojama vis daugiau bandymų nelegaliai kirsti šalies sieną su Baltarusija

Latvijos Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadovas generolas Guntis Pujatas ketvirtadienį visuomeninei televizijai sakė, kad pastaruoju metu kasdien užfiksuojama vis daugiau bandymų nelegaliai kirsti valstybės sieną su Baltarusija.

„Pastebime, kad per dieną pasitaiko masiškesnių migrantų bandymų kirsti sieną. Akivaizdu, kad jie atvyksta ne šiaip sau. Tai yra organizuota. Tačiau matome, kad viena diena pasirenkama intensyviems nelegalių sienos pažeidėjų bandymams kirsti sieną“, – ketvirtadienį sakė G. Pujatas.

Jis pripažįsta, kad šiais bandymais gali būti tikrinamas Latvijos gebėjimas greitai reaguoti. Visgi G. Pujatas pabrėžė, kad sistema veikia sklandžiai, o šalies pasieniečiai susidoroja su savo užduotimis.

Pasak VSAT vadovo, bandymai neteisėtai kirsti sieną fiksuojami tik iš Baltarusijos pusės, o mėginimų patekti į šalį per sieną su Rusija praktiškai nefiksuojama.

Be to, svarbu ne tik baigti statyti nuolatinį fizinį barjerą prie šalies sienos su Baltarusija, bet ir aprūpinti jį techninėmis priemonėmis, sakė G. Pujatas.

Paklaustas apie sieną bandančius kirsti asmenis, VSAT vadovas atsakė, kad tai yra jaunų vyrų grupės iš įvairių Afrikos, Azijos ir Pietų Amerikos šalių.

Jis pabrėžė, kad nė vienas iš neteisėtai į Latviją patekusių asmenų neprašo prieglobsčio šioje šalyje, o nori vykti į Vokietiją ir ten prašyti prieglobsčio bei gauti visas socialines garantijas.

„Tikslas – pasiekti svajonių šalį“, – pareiškė G. Pujatas.

Nuo šių metų pradžios užfiksuotas 1 991 bandymas nelegaliai patekti į Latviją per Baltarusiją. 10 žmonių buvo įleisti dėl humanitarinių priežasčių.

Skelbiama, kad dėl padažnėjusių bandymų neteisėtai kirsti sieną nuo kovo 13-osios iki rugsėjo 12-osios Latvijos ir Baltarusijos pasienyje vėl įvestas sustiprintas sienos apsaugos režimas.

2023 metais daugiau kaip 13,8 tūkst. žmonių sustabdyti kertantys sieną nelegaliai, o 428 iš jų buvo įleisti dėl humanitarinių priežasčių.

Lietuva, Latvija ir Lenkija 2021 metais pirmą kartą susidūrė su migrantų antplūdžiu iš Baltarusijos.

Vakarų šalys kaltina Baltarusiją organizuojant migrantų antplūdį į Europos Sąjungą siekiant destabilizuoti situaciją regione ir vykdyti hibridinį karą.

Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos vyriausybė šį kaltinimą atmeta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių