Lenkija pasmerkė žinias apie neva atšauktus JAV planus įkurti šalyje „Trumpo fortą“

  • Teksto dydis:

Vienas Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos (Andžejaus Dudos) aukšto rango padėjėjas pasmerkė, anot jo, naujienų agentūros „Reuters“ paskelbtą „dezinformaciją“, kad Jungtinės Valstijos atsisakė planų įkurti šalyje didelę karinę bazę, siūlomą pavadinti prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) vardu, penktadienį pranešė lenkų visuomeninis radijas.

„Reuters“ anksčiau šią savaitę citavo neįvardytus šaltinius, sakiusius, kad Lenkijos pasiūlymas įkurti jos teritorijoje nuolatinę JAV karinę bazę ir pavadinti ją „Trumpo fortu“ (Fort Trump), žlugo iškilus ginčų dėl šio kontingento finansavimo ir dislokavimo vietos.

Naujienų agentūros pranešime rašoma, kad Lenkija norėjo, jog amerikiečiai kariai būtų įkurdinti netoli šalies rytinės sienos, bet Vašingtonas pageidavo juos dislokuoti šalies vakaruose, toliau nuo Rusijos.

„Reuters“ šaltiniai pridūrė, kad Varšuva iš pradžių siūlė naujai bazei skirti 2 mlrd. JAV dolerių (1,78 mlrd. eurų), bet JAV reikalavo didesnio indėlio.

Penktadienį A. Dudos biuro vadovas Krzysztofas Szczerskis (Kšyštofas Ščerskis) pareiškė, kad „Reuters“ straipsnis yra „visiška dezinformacija”.

JAV ambasadorė Lenkijoje Georgette Mosbacher (Džordžet Mosbacher) irgi pasmerkė šią žinią kaip „melagienas“.

„Dar daugiau melagienų! Derybos [dėl bazės] vyksta! Prezidento Trumpo…ir Dudos vizija dėl didesnio JAV buvimo Lenkijoje bus dar didesnė nei iš pradžių planuota. Pranešimas bus paskelbtas greitu laiku“, – per „Twitter“ parašė diplomatė.

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas (Marjušas Blaščakas) savo ruožtu pažymėjo, kad didesnis JAV karinis dalyvavimas šalyje „yra faktas“.

„Deklaracijos buvo pasirašytos, įkurta priešakinė divizijos vadavietė Poznanė, vadovaujama JAV generolo, Lenkijoje dislokuota JAV sausumos pajėgų karių, – sakoma ministro tviterio žinutėje. – Dabar deriname paskutines detales, o derybų atmosfera – gera.“

Tvyrant nuogąstavimams dėl potencialios Rusijos agresijos Lenkijos valdžia dėjo dideles pastangas įtikinti Jungtines Valstijas padidinti NATO rytiniame pakraštyje laikomų amerikiečių karių skaičių.

Maskvai 2014 metais aneksavus Ukrainai priklausantį Krymą, per 2016-aisiais Varšuvoje surengtą Aljanso viršūnių susitikimą buvo nutarta, kad Lenkijoje ir Baltijos šalyse bus dislokuoti keturi daugiašaliai rotuojami NATO priešakinių pajėgų batalionai.

Su NATO pajėgomis Lenkijoje šiuo metu tarnauja apie 5 tūkst. JAV karių, nuolat keičiamų rotacijos principu.

Praeitų metų birželį D. Trumpas ir A. Duda Vašingtone pasirašė deklaraciją, kurioje sakoma, kad į Lenkiją ketinama išsiųsti apie 1 000 papildomų karių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Smirda Brazuole

Smirda Brazuole portretas
Saldziunui jon pritriedus, bandant persokti upeli.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių